Situaţia epidemiei Covid19 la nivelul judeţului Prahova – 1 aprilie

Daniel Dimache -

În data de 1 aprilie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 4697 persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu. În ultimele 24 de ore, au ieșit de sub această măsură 813 persoane, în timp ce alte 405 au intrat. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 281 de persoane.

În cursulzilei de marți, 31 martie, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor Interne au verificat 2087 locații unde se află persoane în auto-izolare și 87 de agenți economici.

În urma controalelor nu a fost întocmit niciun dosar de cercetare penală, însă au fos taplicate 369 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 459.000 lei, dintre care 368 au fost toate pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare, iau una pentru fapte de natură economică.

De la debutul epidemiei și până în prezent, lucrătorii MAI au dat 2851 de sancțiuni contravenționale, în valoare totalăde aproape 2.900.000 lei.

Totodată, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, nicio persoană nu a mai fost plasată în carantină forțată, în ultimele 24 de ore, ca urmare a încălcări imăsurii de izolare la domiciliu.

Fapt demne de admiraţie ale prahovenilor

În acest tumult de informații care ne dau fiori reci, apar și situații care scot la suprafață, în această perioadă, și ceea ce este mai bun în oameni. Un gest demn de toată admirația l-a făcut Ciprian, un ploieștean în vârstă de 45 de ani, care a stat în carantină, timp de două săptămâni, într-unul dintre centrele din Prahova. Cele 14 zile i-au fost suficiente pentru a observa ceea ce se întâmplă în jurul lui și pentru a spune „vreau să ajut“. A remarcat faptul că zilnic, hrana îi era adusă doar de doamne și domnișoare. A constatat, totodată, că ele și administratorul unității respective de cazare erau singurele care descărcau, zilnic, sute de litri de apă pe care, ulterior, le urcau în camerele persoanelor aflate în izolare instituționalizată.

 La finalul perioadei de carantină a întrebat dacă poate rămâne ca voluntar, solicitare care a fost privită cu uimire, dar primită cu toată deschiderea de către administratorul spațiului respectiv. I-a pus la dispoziție una dintre camerele care nu erau destinate cazării persoanelor care revin din zonele „roșii“, echipamentele de protecție necesare și i-a făcut și instructajul pe care Criprian îl știa deja din experiența celor două săptămâni de izolare completă. Gestul ploieșteanului este demn de toată admirația, ținând cont că vine într-o perioadă și într-un loc unde mai toată lumea dă bir cu fugiții.