Situaţia infectărilor cu noul coronavirus în judeţul Prahova – 19 mai

Daniel Dimache -

Situaţia infectărilor cu noul coronavirus în judeţul Prahova – 19 mai

În continuarea informării despre situația generată de noul coronavirus, vă aducem la cunoștință că, în județul Prahova,ladata de 19 mai 2020, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP)223 depersoane aflate în auto-izolare la domiciliu. În ultimele 24 de ore, de sub măsura izolării voluntare și, implicit, evidența DSP-ului, au ieșitzece persoane și au intrat120. În carantină instituționalizată se află 234 persoane.

 

De la începutul epidemiei și până în prezent, 82 de prahoveni au fost diagnosticați cu COVID-19,dintre care șase au decedat, 65 au fost declarați vindecați și externați, iar 11 se află în continuare sub supraveghere medicală în unități din Ploiești și Câmpina. Unul dintre pacienți, internat la secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Municipal Câmpina, se află în stare gravă, fiind ventilat mecanic.

 

În Monitorul Oficial al României nr.410 din data de 18.05.2020 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr.394 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

S-a instituit pentru  toate persoanele care vin în România din străinătate măsura carantinării/izolării la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz. Prin excepție, persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru carantina/izolarea la locuință/altă locație sau care solicită acest lucru pentru a nu își expune familia pot opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale.

Persoanele care circulă în afara localităților/zonelor metropolitane trebuie să aibă asupra lor, după caz, declarația pe proprie răspundere, adeverința eliberată de angajator sau legitimația de serviciu.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul Coronavirus sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

Sunt  interzise activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății, după caz, cu ministrul Tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

De asemenea, se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult opt persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială. În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Activitatea operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine, activități de tratament balnear, locuri de joacă și săli de jocuri a fost suspendată. O altă măsură prevede suspendarea consumului de produse alimentare și băuturi alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.