Situaţia pandemiei cu noul coronavirus la nivelul judeţului Prahova – 28 aprilie

Daniel Dimache -

Situaţia pandemiei cu noul coronavirus la nivelul judeţului Prahova – 28 aprilie

La nivelul județului Prahova, în data de 28 aprilie2020, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 240 de persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. Dintre acestea, șase au intrat în evidența DSP în ultimele 24 de ore, iar zece au ieșit de sub măsura izolării voluntare. În carantină instituționalizată se află, în momentul de față, 234 de persoane.

De la începutul epidemiei și până în prezent, au fost diagnosticate 67 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în judeţul Prahova. Dintre acestea, două au decedat, iar 34 au fost declarate vindicate și externate.

În vederea combaterii răspândirii COVID-19, dar și a descurajării faptelor de natură contravențională, înregistrate în acest context, echipe mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au realizat noi controale și pe parcursul zilei de 27 aprilie.

Au fost verificați 30 de agenți economici din Prahova, au fost legitimate peste 800 de persoane și oprite în trafic, în vederea controlului, 600 de autoturisme.

În urma acestor demersuri, au fost deschise patru dosare de cercetare penală pentru cinci persoane. În cadrul unuia dintre dosare, două personae sunt anchetate pentru fals și uz de fals, fiind depistate de polițiști cu adeverințe de angajat care conțineau date nereale, concluzie la care oamenii legii au ajuns în urma interogării bazei de date REGES. Alte trei dosare de cercetare penală au fost întocmite pentru fapte ilicite înregistrate în context.

În privința sancțiunilor contravenționale, aplicate în ultimele 24 de ore, totalul acestora a fost, în Prahova, de 327. Dintre acestea, 25 au fost pentru contravenții în context, două pentru fapte de natură economică, iar 290 au fost date pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare.

 

Având în vedere faptul că vremea se încălzește și că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, prin Ordonanța militară nr.10/2020, intră în vigoare o serie de schimbări privind circulația persoanelor vârstnice pe durata situației de urgență!

Astfel, conform OM nr. 10, indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței, este permisă strict pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusive tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
  • deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  • deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

 

În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței, este permisă strict pentru următoarele motive:

  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

 

INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL PRAHOVA