Situaţiei epidemiei cu noul coronavirus în Prahova – 4 aprilie

Daniel Dimache -

În continuarea informării privind situația COVID 19, vă aducem la cunoștință că îndata de 04 aprilie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 3806 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. Dintre aceștia, 410 au intrat în evidența DSP în ultimele 24 de ore, iar 605 au ieșit de sub măsura izolării voluntare. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 380 de persoane în zece spații de pe teritoriul Prahovei.

În vederea combaterii răspândirii noului coronavirus, dar și a descurajării faptelor de natură contravențională, înregistrate în acest context, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat seria de verificări atât în rândul persoanelor fizice, cât și a agenților economici.

În cursul zilei de 03 aprilie, au fost controlate aproape 1507 locații unde sunt înregistrate persoane aflate în auto-izolare și 45 de agenți economici. Au fost realizate controale și pe linia respectării restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare.

În urma acestor demersuri au fost întocmite șase noi dosare de cercetare penală pentru șapte persoane, toate pentru încălcarea art.352 privind zădărnicirea combaterii bolilor, și au fost aplicate 519 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 1,1 milioane lei. Toate au fost date pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare.

De la debutul epidemiei și până în prezent, lucrătorii MAI au deschis 65 de dosare de cercetare penală pentru 84 de persoane și au aplicat 4.550 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 4,8 milioane lei.

 

Întrucât „zona roșie“ s-a extins, începând cu data de 3 aprilie, iar românii care se întorc din cele 12 state (Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA, Turcia) trebuie să intre, pentru 14 zile, în carantină instituționalizată, prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, revine cu apelul către autoritățile publice locale și operatorii din turism să înțeleagă importanța momentului și să pună la dispoziție spațiile necesare cazării celor care se revin din țările amintite mai sus.

Precizăm, totodată că, în conformitate cu art.2 și art.3 din Hotărârea de Guvern nr.201/2020, decontarea cheltuielilor pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată se va face astfel:

Art.2 (…)

„a) alocația de cazare în valoare de 230 lei/zi, care include, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor persoanelor și a altor efecte personale ale acestora; în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora;

 

  1. b) indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, care include următoarele cheltuieli:

(i) cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință;

(ii) cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosință;

(iii) cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte 2 pijamale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare;

 

  1. c) în cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe bază de documente justificative;
  2. d) în cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apărea în perioada de carantină, acesta se va acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative. “

 

Art. 3.

(1) Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor prevăzute la art. 2 se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină.

(2) Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București decontează cheltuielile prevăzute la art. 2 aferente carantinei la solicitarea autorităților administrației publice locale sau a operatorilor economici, după caz, în baza documentelor justificative.

 

Persoanele care doresc să afle mai multe informații și/sau vor să dea curs solicitării de mai sus aula dispoziție următoarele date de contact:

Telefon: 0244514015, Fax: 0244546067 //  0244510276

Email: [email protected]

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Prahova (C.J.C.C.I.) – 0720259833 // 0244.515946