Slobozirea demonilor, la… CSM Ploiești

Dragos Trestioreanu -

Slobozirea demonilor, la… CSM Ploiești

A trecut ceva timp de când o comisie a Consiliului Local Ploiești a luat la purecat situația financiară, dar nu numai, de la clubul sportiv al municipalității. S-a verificat, s-a constatat, s-a făcut un raport, s-a înaintat CL, s-au oferit recomandări. Astfel încât, s-a putut trece la măsuri, rezilieri de contracte îndeosebi. Una după alta, într-un ritm alert. Noul director interimar, Cezar Stoichiciu, și actuala sa mână dreaptă, managerul sportiv Cristian Nica, au fost cei desemnați, firesc, să pună în aplicare deciziile consilierilor locali. Simplu de spus, mai dificil de pus în practică. Chiar dacă măsurile au deplină acoperire, ca în orice domeniu de activitate cele punitive declanșează reacții adverse. De tot felul. Nu putea să se întâmple altfel la CSM Ploiești.

Despărțirea de dr. Mihai Băican și SC Dentirad & colaboratori a generat valurile cele mai înalte. De așteptat, câtă vreme medicul era în club un fel de factotum. Vezi gluma bine cunoscută, el centra, el dădea cu capul. Rămas fără un contract oneros, se spune – nu bag mâna în foc – că doctorul ar fi recurs la presiuni. Din exterior. Urmarea? Se zice că eșecul neașteptat de pe teren propriu, unul la scor chiar, 19-24, cu modesta Unirea Slobozia, a dat naștere la semne de întrebare. Mari cât casa! De ce? Pentru că trupa CSM-ului este net superioară celei a fetelor din Ialomița, în rândul cărora se află doar o singură jucătoare din afara țării. Pe când, la formația din Ploiești evoluează o vicecampioană mondială din Serbia, Marina Dmitrovic, o compatrioată a acesteia, Dragica Tatalovic, o muntenegreancă, Ivana Bozovic, plus două internaționale ucrainience, Iryna Shutska-Burtea și Alla Sheiko, prima devenind și româncă prin căsătoria cu un prahovean, iar a doua – aproape recuperată pe deplin după o intervenție chirurgicală mai complicată.

Oaspetele au venit la sala Olimpia la 24 de ore după ce combătuseră, acasă la ele, cu echipa campioană, CSM București. O trupă de staruri căreia îi făcuseră față cu brio, vreme de 30 de minute, primele ale partidei disputate în devans, pentru a le permite fetelor din capitala țării să combată în Liga Campionilor, în week-end. Asta în vreme ce fetele lui Neven Hrupec au făcut doar un antrenament în aceeași zi. Mai mult, jucătoarele de la Slobozia cu siguranță încă acuză despărțirea tragică de Andreea Nica, unul dintre portarii echipei, dispărută din viață după o  săritură cu parașuta. Motiv pentru care, de altfel, meciul de la Ploiești fusese decalat mai multe zile. Pe cale de consecință, CSM-ul era, de departe, favorita hârtiei. Lot mai bun, stare psihică corespunzătoare, avantajul terenului propriu, suportul fanilor, consumul de efort inferior adversarelor ș.a.m.d. Și totuși, vedete precum internaționalele Ramona Farcău, Mihaela Tivadar sau Nicoleta Tudor, printre altele, au capotat lamentabil la „Olimpia”, joi, spre seară.

Specialiștii au fost uimiți la vederea – și auzul – rezultatului final din sala ploieșteană. Unul ce le-a trimis pe gazde de pe locul 5 pe 6, tocmai atunci când se spera urcarea pe 4, în „buza” podiumului. Un podium pe care CSM-ul local mai fusese, în acest tur. Ținând cont că obiectivul ar fi – se zice – pozițiile 1-3, ci nu 5-6, cum a lăsat a se înțelege fosta directoare interimară, fetele lui Hrupec nu-și mai justifică, în acest moment cel puțin, salariile amețitoare făcute public de siteul ziarului INCOMOD. Căci, una-i să fii pe locul 3 și alta – cu trei mai jos. Desigur, când ai și-un așa efectiv. Conducătorii clubului trebuie să caute urgent, acum, explicațiile acestui eșec rușinos. Să afle cine cu cine s-a întâlnit, mai de curând, unde, când și pentru ce. Să mai afle ce s-a discutat și dacă s-a prezentat mai departe realitatea, ci nu s-a pus presiune (doar) de dragul… destabilizării. Să deducă dacă a avut cineva interes să arunce… mingea în aer, fără s-o mai prindă ulterior nimeni. Să știe dacă fetelor li s-a spus că li se vor micșora remunerațiile, când nu-i vorba despre așa ceva. Să descopere cine a lansat zvonul că nu ar fi plătite de trei luni și pot pleca libere de contract, deși e vorba de nici măcar două luni.  Bref, să se documenteze și, apoi, să taie în carne vie. Fără milă și ezitare. În caz contrar, infecția se va extinde, nemaiputându-se face nimic. Deși se zice că în oricare ramură sportivă mai există și câte o zi mai slabă, chiar și în sport coincidențelor trebuie să le fie căutate… motivele. Cine și de ce, mai ales acum?