Spaţiile de carantinare din Prahova – pline. Noii veniţi nu mai au loc

Daniel Dimache -

Spaţiile de carantinare din Prahova – pline. Noii veniţi nu mai au loc

Un autocar plin cu pahoveni veniţi din Marea Britanie a fost parcat astăzi, timp de mai multe ore, în parcarea Parcului Municipal Vest, în aşteptarea crantinării pasagerilor. În autocar se aflau 31 de persoane, în majoritate ploieşteni şi câmpineni, sosiţi cu avionul din Marea Britanie noapte trecută.

Situaţia vine pe fondul crizei spaţiilor de carantinare. Conform datelor statistice oficiale furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în judeţul nostru se aflau, ieri, în carantină instituţionalizată 314 persoane, care ocupau aproape în totalitate spaţiile de cazare destinate carantinei. Aceasta într-un judeţ care are raportate peste 350 de unităţi de cazare mari şi medii, ce însumează probabil un total de zeci de mii de locuri de cazare.

Sunaţi personal şi rugaţi de şefii Consiliului Judeţean şi Prefecturii, proprietarii unităţilor de cazare preferă să nu le pună la dispoziţie pentru carantină, deşi se plăteşte foarte bine, iar ei nu mai încasează nimic în această perioadă. Pentru fiecare persoană aflată în carantină statul român plăteşte 230 lei cazarea şi 70 lei norma de hrană pe zi.

Proprietarii refuză o dată pentru că destui dintre cei care se află în carantină se comportă antisocial, lăsând după ei pagube şi distrugeri serioase. Apoi, întreaga comunitate locală, inclusiv primarii, fac presiuni, fiindu-le teamă că aduc virusul în localitate.

Pe acest fond, este destul de probabil că vom asista pe viitor la nişte prevederi legale (noi ordonanţe de urgenţă) care să instituie nişte prevederi obligatorii privind ocuparea spaţiilor de carantină. Pe de altă parte, spune mult despre structura noastră ca naţie şi viitorul pe care ăl avem, situaţia aceasta când unii  cetăţeni români (nu toţi care vin din afară, ci partea „infracţională” a diasporei), aflaţi la limita dintre viaţă şi moarte, susţinuţi de statul român în condiţiile în care nu au plătit de ani buni sau poate niciodată un sfanţ la asigurările sociale, la sistemul de sănătate sau alt fel de impozite şi taxe, sunt primiţi cu braţele deschise, susţinuţi financiar, iar ei ca „răsplată” se comportă animalic şi în aceste momente, atât în spaţiile de carantină, cât şi după aceea, în societate. Altfel, ei sunt ţinuţi în carantină şi pentru binele nostru, al celor de aici, care avem o siguranţă în plus.