Specialistul în probleme energetice Iulian Iancu, reîntoarcere în amfiteatrul UPG

Daniel Dimache -

Specialistul în probleme energetice Iulian Iancu, reîntoarcere în amfiteatrul UPG

Iulian Iancu este unul dintre specialiştii de primă mărime în probleme energetice pe care îi are România. Absolvent al Institutului Petrol Gaze – Facultatea de Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Petrol şi Gaze (1980-1985), dar şi al University Business School – Oxford, Marea Britanie, specialitatea management (1993-1998), doctor în ştiinţe, cu doctorate în Petrol şi Gaze (2001), respectiv, în ştiinţe economice (2007), din 2004 şi până acum preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, deputat – actualmente preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii, cu funcţii de-a lungul carierei de director în cadrul Distrigaz-Romgaz, secretar de Stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, sunt doar câteva repere care îl recomandă ca o somitate în materie.

La începutul acestei săptămâni, Iulian Iancu s-a reîntors, fie şi numai pentru câteva ore în instituţia de învăţământ ce l-a lansat spre această carieră, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti. Doctorul în petrol-gaze şi în ştiinţe Iulian Iancu participă la proiectul prof. univ. dr. Liviu Dumitraşcu, cel care prin emisiunea sa „Seniorii Petrolului Românesc” realizată la VPTV, de ani buni leagă cu succes mediul academic de mass-media, respectiv, prin intermediul acesteia din urmă, de comunitatea locală. Proiectul – o serie de seminarii susţinute de invitaţii emisiunilor în faţa masteranzilor UPG (Facultatea de Ştiinţe Economice), a fost susţinut şi de Iulian Iancu, aşa cum am precizat, cu un captivant seminar pe tema energiei, la care s-au aflat în audienţă, alături de cei cărora le era destinat cu prioritate, şi studenţi, dar şi cadre didactice, inclusiv rectorul UPG, Mihai Pascu Coloja, precum şi un oaspete surpriză, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, el însuşi un om cu formaţie inginerească.

Aşadar, Iulian Iancu a atras şi a captivat, pe timpul a două ore, o audienţă deosebit de interesată de situaţia actuală şi de perspectivele resurselor energetice la nivelul României, dar şi la nivel mondial.