Start cu o înfrângere surprinzătoare pentru SC FC Petrolul, în Antalya

Redactia -

Duminică, 29 ianuarie 2012, pe unul dintre terenurile complexului Miracle din Lara, SC FC Petrolul a disputat cel dintâi meci din stagiul de pregătire din Antalya. Deplasaţi circa 20 de kilometri de la Belek, acolo unde sunt cazaţi în luxosul hotel Riu Kaya, petroliştii au făcut o primă repirză ceva mai bună, dovedindu-se superiori, la posesie, modeştilor adversari din echipa naţională a Turkmenistanului, învinsa, cu 4-1 şi 4-0, a Legiei Varşovia, respectiv primei reprezentative a ţării noastre. Însă, ocaziile de gol nu au fost prea multe de partea ploieştenilor, de cea mai mare beneficiind Răzvan Neagu, care a şutat pe lângă poartă, de la 14 metri, lateral dreapta, din poziţie bună, în urma unui ricoşeu fericit. După pauză, managerul general Vivi Răchită a făcut câteva schimbări, altele rezervându-le imediat după trecerea unei ore de joc. Moment din care, echipa lui a început să arate tot mai  slab, şi permiţându-le asiaticilor să deschidă scorul, dintr-un autogol demn de comicii vestiţi ai ecranului: vârful de atac al Turkmenistanului s-a distrat cu Mihai Tudor, l-a evitat elegant şi pe Cristian Melinte, a trimis spre buturi, portarul Poivias Valincius, blocat de căpitanul adversarilor, nu a putut interveni, mingea a sărit la Steven Thicot, care a şutat tare, cu ochii închişi, în Valentin Bărbulescu, din care mingea a sărit în plasă (minutul 68). A fost singura reuşită a meciului amical, care s-a încheiat cu victoria echipei naţionale a Turkmenistanului, scor:  1-0 (0-0). E adevărat şi SC FC Petrolul a avut două ocazii mari de a egala scorul, ambele pe final, după ce, la debut de mitan secund, Aleksandar Stojimirovic îl obligase pe portarul advers să boxeze în transversală. Nikola Komazec (foto, în săritură; www.fcpetrolul.ro) a reluat cu capul, în minuutul 88,  centrarea foarte bună de pe stânga a lui Olivian Surugiu, dar mingea a trecut pe lângă bara de la colţul lung. Apoi, după o fază prelungită de atac, mingea a ajuns la Valentin Negru, care a şutat din prima, de la 12 metri, din poziţie centrală, direct în singurul fundaş aflat pe linia porţii (90+1), goal-keeper-ul Turkmenistanului fiind ieşit dintre buturi.

Cât îi priveşte pe nou-veniţii în tabăra Petrolului, iată care a fost prestaţia lor: portarul lituanian Valincius nu a avut decât două-trei faze de rezolvat, la primele  două descurcându-se cu brio, la ultima, autogolul, având însă şi el o parte de vină; fundaşul central dreapta spaniol Alvaro Silva Linares, fizic bun, puţin cam lent, participant la fazele fixe, însă fără noroc; fundaşul stânga francez Selim Ben Djemia, activ pe plan ofensiv, fără să strălucească, dar nici nu a dezamăgit; închizătorul francez Soni Mustivar – activ, puternic, dar şi cu intervenţii mai dure, pentru care a şi primit un cartonaş galben; mijlocaşul ofensiv francez Damien Boudjemaa, singurul care s-a impus, etalând o tehnică bună, lejeritate în acţiuni, părând totuşi nu prea implicat, tot timpul, în joc; vârful Răzvan Neagu, împrumutat 6 luni de la FC Vaslui, nu şi-a justificat niciun moment, din nou, aducerea la Ploieşti; mijlocaşul de bandă Olivian Surugiu, un tânăr absolut promiţător, cu viteză şi centrări bune, un fotbalist de viitor; fundaşul central francez Steve Thicot – dezorientat, cu o evoluţie slabă. Au lipsit de la acest meci, rămânând în tribună, din cauza unor probleme de ordin medical, Daniel Opriţa, Dănuţ Enescu şi Andrei Voican, plus foarte tânărul portar Iuliu Oprea, acesta din urmă de teama scorului, probabil, care – până la urmă – a fost, oricum, negativ.

Managerul general Vivi Răchită, care a urmărit meciul din tribună, de unul singur, reprimându-şi cu greu nervozitatea, ştiindu-se cu camerele de luat vederi ale postului DigiSport1 aţintite (şi) asupra sa, i-a folosit pe următorii jucători: Valincius – B. Străuţ (61 M. Tudor), Linares (61 Thicot), Melinte, P. Stoica (46 Ben Djemia) – Fl. Dumitru (61 V. Negru), Mustivar (61 Bărbulescu) – Buleică (46 Surugiu), Boudjemaa (61 Buhuşi), Stojimirovic (46 Borza) – R. Neagu (46 Komazec). Meciul dintre SC FC Petrolul şi echipa naţională asiatică a fost arbitrat, foarte bine, de către o brigadă românească, alcătuită din Eduard Constantinescu, Daniel Mitruţi (ambii din Craiova) şi Marius Nicoară (Băile Herculane). Următorul meci-test al ploieştenilor este programat marţi, 31 ianuarie 2012, în compania formaţiei FK Qarabag, din Azerbaidjan.