Stațiunea Azuga, lăsată fără apă de Sărbători. Hidro Prahova și primarul încasează blesteme de la azugeni

Daniel Dimache -

Stațiunea Azuga, lăsată fără apă de Sărbători. Hidro Prahova și primarul încasează blesteme de la azugeni

Toată stațiunea Azuga trece printr-o cumplită criză de apă, de la populație, până la cele mai luxoase structuri de cazare, plus peste o sută de abonați din Bușteni care se alimentau de la rețeaua de apă potabilă a orașului vecin.

Oamenii se plâng că din 19 decembrie primesc apă cu porția.

”Închideau apa dimineața la ora 9.00 și îi dădeau drumul seara la 23.00! A doua zi era apă la robinet abia după orele 5-6 seara! Următoarea zi nu era deloc! Într-o zi au dat drumul apei pe rețea la ora 23.00 au închis-o la 2 noaptea! Și tot așa! Asta în oraș, dar cei din Cartierul Satul Nou au avut zile întregi la rând închisă total apa” – ne-a explicat un localnic dimensiunea crizei de apă în Azuga.

 

După ce situația a apărut la televiziune, autoritățile intră în priză

ProTV a difuzat imagini de la un hotel de 4 stele din Azuga unde vizitatorii au primit la sosire, pe lângă cheile camerelor, și un bidon cu apă, pentru spălatul mâinilor și pentru toaletă. Hotelul are rezervor de apă, dar și acesta s-a golit, pentru că situația durează de mai multe zile.
Localnicii și-au luat apă de la izvoarele din zonă.
Conform ProTV, compania care livrează apa – Hidro Prahova – invocă diverse motive: avarie accidentală, defecțiuni majore la stația de tratare, avarie la grupul de pompare, defect pe conductă, lucrări de mentenanță.
Hidro Prahova transmite ca avariile au apărut din cauza condițiilor meteo din ultima vreme, dar și ca urmare a consumului excesiv de apă. Compania susține că întreruperile nu au fost continue. Și de această dată a remediat defecțiunile și a repornit alimentarea cu apă.

 

Primarul tace mâlc timp de două săptămâni iar, în primul comunicat, dă vina pe greaua moștenire

Oamenii sunt supărați pe firma care gestionează sistemul de alimentare cu apă, dar mai ales pe primarul George Barbu, de la care așteptau explicații și reacție, însă acesta a tăcut mâlc pe acest subiect până acum. Abia astăzi a ieșit cu explicații pe pagina sa de facebook, anunțând că s-ar fi remediat parțial problema și dă vina, după 6 ani… boierești de mandat pe moștenirea grea din trecut!

Redăm esențialul comunicatului: 

”S-a reușit punerea în funcțiune a două pompe ce vor alimenta stația de tratare cu 250 mc/h și va fi suficientă apă pentru consum, asta dacă totul merge bine și nu mai cedează ceva!!
O a treia pompă (cea adusă de la Mizil) va fi montată tot în această seară!!
După cum știți deja, urmare a viiturii de acum două săptămâni stația de captare și stația de pompare de pe raza orașului au fost grav afectate.
Apa este captată din pârâul Azuga, priză de suprafață, cu ajutorul stației de pompare de pe strada Ritivoiu este împinsă în stația de tratare de pe strada Izvoarelor.
Din stația de tratare apa ajunge atât în gospodăriile din orașul Azuga, cât și în cele din orașele Bușteni și Sinaia, nediscreționar.
Problemele din ultimele două săptămâni au apărut la stația de captare și pompare și rând pe rând a cedat tot: turbine, pompe, motoare, țevi și chiar tabloul electric iar apa nu a mai ajuns în stația de tratare.
Vă asigur de faptul că încă din prima zi cu probleme am fost prezenți alături de reprezentanții Hidro Prahova pentru a găsi soluții. Am obținut sprijinul Consiliului Județean pentru achiziționarea a două noi pompe, care vor fi livrate într-un termen cuprins între 8-10 săptămâni (acestea nu sunt pe stoc la niciun furnizor).
(…)


Vreau să vă asigur de implicarea mea în remedierea acestor probleme care ne-au creat un disconfort nouă, tuturor și totodată vă informez că voi reveni cu istoricul păgubos și deciziile luate pe plan local unde obiective din domeniul public al orașului nostru precum stația de pompe, captarea și stația de tratare au fost transferate în proprietatea Consiliului Județean fapt care ne-a adus în această situație groaznică cauzată de lipsa de Investiții de aproape 20 de ani.
Suferim și tragem ponoasele deciziilor păguboase din trecut!”

 

Oamenii nu mai cred în povești

Din comentariile azugenilor la postarea primarului se observă lesne că oamenii însă nu mai cred în povești, alimentarea cu apă fiind reluată abia spre orele 18.00 în unele zone, iar în altele deloc. Iar dacă citesc printre rânduri declarația primarului, își dau seama că vor face Revelionul și vacanța de iarnă tot cu mari probleme legate de alimentarea cu apă, iar soluția, dacă totul merge perfect, ar putea veni abia peste 8-10 săptămâni, când ar putea veni noile pompe ce vor fi achiziționate. Timp în care azugenii, care trăiesc marea majoritate numai din turism, vor pierde vizitatorii.

Referitor la blesteme, recunoaștem că nu prea am mai văzut astfel de reacții la adresa unor edili, dar situația de la Azuga se pare că i-a adus pe oameni la disperare: