Steaua nu mai e singura calificată în grupele Europa League. Astra, cu foști petroliști pe teren la Londra, merge și ea mai departe!

Dragos Trestioreanu -

Steaua nu mai e singura calificată în grupele Europa League. Astra, cu foști petroliști pe teren la Londra, merge și ea mai departe!

După ce Steaua a pierdut ambele meciuri din play-off-ul Ligii Campionilor, scor general: 0-6, cu Manchester City, una dintre candidatele serioase la titlu în Premier League, dar s-a calificat în grupele Europa League, se părea că va fi singură echipă românescă ce urma să rămână în cupele continentale. Însă, joi seara, pe „Olympic Stadium”, din Londra, Astra a demonstrat unei alte formații din PL, West Ham United, că devine o adevărată „bestia nera” pentru trupa „ciocănarilor”, din capitala Angliei. Al doilea sezon consecutiv, formația pregătită de Marius Șumudică (foto jos; www.gsp.ro) i-a provocat necazuri mari celei antrenate de croatul Slaven Bilic. Deși, după manșa tur de la Giurgiu, încheiată cu scorul de 1-1, în care britanicii deschiseseră scorul din penalti, prin căpitanul Noble, egalarea survenind pe final de joc, grație inspirației maxime a de-abia revenitului pe gazon Alibec, West Ham era mare favorită la calificare. Avea avantajul nu numai al terenului propriu, ci și pe cel al unei… crize de formă a adversarilor. Cei care veneau după un eșec drastic în campionat, 1-5 la Cluj, cu trupa CFR-ului!

Lung jr, gsp.roSocoteala de acasă a englezilor nu avea să se potrivească cu aceea din… târgul Londrei, giurgiuvenii având o primă repriză neașteptat de bună, posesia fiind atunci chiar de 50%-50%. Mai mult, aproape de revenirea la vestiare, pentru pauză, în urma unei faze în care mingea trimisă din plonjon de Săpunaru – din fața lui Burke, cel care și-o prelungise prea mult în jumătatea adversă – a ajuns la Niculae, Alibec a tras un fundaș central după el, spre dreapta, iar pe spațiul liber a sprintat fostul play-maker al falimentatei SC FC Petrolul, Teixeira (foto sus; www.gsp.ro), a recepționata pasa fostului rapidist și a șutat, dibaci, în cross, cu toată opoziția portarului Randolph și al mai sus-amintitului fundaș stânga al gazdelor.

La 1-0, Astra intrase în cărțile calificării și, chiar dacă în mitanul secund, a fost un adevărat asediu la buturile lui Lung jr. (foto, în echipament roșu; www.gsp.ro), goal-keeper-ului Astrei și-a spălat din plin o eroare din cea dintâi repriză, una rămasă din fericire pentru astriști fără urmări pe tabela de marcaj. Alături de portarul „alb-negrilor” și de autorul golului, portughezul Teixeira, reușită ce avea să se dovedească cea a intrării în grupele Europa League, un alt fost petrolist, Geraldo, a făcut un meci realmente senzațional. Deși cu o medie de vârstă ridicată, formația lui Șumudică a rezistat ritmului impus de mai tinerii britanici, cei care aproape că-și pierduseră capul în ultimele minute, privind cum se scurge timpul și nereușind nici măcar să împingă partida în prelungiri. La Londra, tehnicianul Astrei a mizat pe două vârfuri de atac de la bun început, ambii contribuind eficient la acțiunea din care a rezultat golul victoriei și, implicit, al calificării. Pentru Astra, accederea în grupele Europa League înseamnă o importantă lovitură nu numai de teatru, ci și, mai ales, una financiară. Totodată, mai mult ca sigur, și păstrarea cel puțin până la iarnă a lui Alibec, vizat de Gigi Becali pentru un transfer la Steaua. Care Gigi Becali a recunoscut public, înainte de meci, că nu-și dorește calificarea campioanei!

Sumudica, gsp.roPe „Olympic Stadium”, giurgiuvenii au fost încurajați de mai mulți români aflați în Anglia, printre care și un grup de… rapidiști, fani ai lui Șumudică, Săpunaru, Niculae și Ioniță! Cum trupa lui Ioan Niculae l-a semnat și pe Budescu, sunt așteptări mari că se va schimba situația din campionatul Ligii 1, chiar dacă, între turul și returul play-off-ului Europa League, au fost vânduți Stelei Boldrin și de Amorim. Ajunși și ei în grupele EL, ca și foștii lor coechipieri. Paradoxal, dintr-un fotbal cu un nivel mai scăzut ca niciodată, cel din Liga 1 autohtonă, campioana și vicecampioana sezonului trecut au reușit să acceadă în grupele celei de-a doua competiții continentale intercluburi ca importanță, după Liga Campionilor. Astfel își vor asigura un buget foarte bun pentru ediția 2016-2017 a primului eșalon românesc. Iar dacă vor aduna și puncte în grupe, poate chiar și pentru următorul sezon. Rămâne de văzut dacă, acum, Marius Șumudică va primi și întăriri după plecarea lui Boldrin și de Amorin. S-a auzit deja de un prim transfer din străinătate, neconfirmat însă oficial, deocamdată.