Ștefan BĂRBOIANU: „Abia aștept primul meci de acasă, cu suporteri în tribune și peluze, fiind ferm convins că stadionul va fi plin ochi, atunci! HAI PETROLUL!””

Dragos Trestioreanu -

Ștefan BĂRBOIANU: „Abia aștept primul meci de acasă, cu suporteri în tribune și peluze, fiind ferm convins că stadionul va fi plin ochi, atunci! HAI PETROLUL!””
Plecat la Craiova, de când s-a dispus suspendarea campionatului Ligii a II-a de fotbal, al doilea căpitan al Petrolului, Ștefan Bărboianu, a aflat acum că mai are de stat la izolare încă o lună, odată cu decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a prelungi starea de urgență în țara noastră, până pe data de 16 mai 2020. Ce gânduri are în această perioadă de timp nemaiîntâlnită în carieră, cum vede viitorul imediat și în ce mod crede că va trebui terminat sezonul în curs, precum și despre altele, aflați din interviul de mai jos:
Salut, Ștefane, tot la Craiova te pregătești?
Ștefan BĂRBOIANU: Buna ziua, domnul Dragoș! Da, mă aflu la Craiova de aproximativ o lună de zile, mai exact de când s-a pus STOP fotbalului în România și am hotărât împreuna cu soția mea și cu fetița noastră să venim acasă, în Oltenia, aici având și restul familiei.
Sunt convins că ai auzit că se va prelungi starea de urgență cu încă o lună, ceea ce înseamnă mai bine de două luni de pregătire făcută numai individual. Te-ai mai întâlnit în carieră cu o pauză competițională atât de lungă?
Ș.B.: Da, am auzit că s-a prelungit starea de urgență cu încă o lună. Vă spun, sincer, că nu m-am mai întâlnit, în toată cariera mea, cu o asemenea situație, neavând parte de accidentări de durată. Dar problema asta, cu infectările cu virusul Covid-19, este pe tot mapamondul, nu numai la noi, iar dacă nu vom trata serios aceasta pandemie, în România, vom avea foarte mari probleme! Profit de ocazie și îi rog pe absolut toți oamenii, pe suporterii noștri, care vor citi acest interviu, să respecte absolut tot ceea ce transmit autoritățile. Și astfel să ajungem să avem o viață normală cât mai repede! Ca și, bineînțeles, să ne revedem pe stadion, cât mai curând posibil. Ușor nu este să te pregătești singur, dar trebuie să rămânem pozitivi și, totodată, să facem în continuare programul de antrenamente dat de staff-ul tehnic al nostru.
Cum reacționează organismul unui fotbalist profesionist ulterior unei pauze competiționale atât de lungi? De cât timp crezi că ar avea nevoie să revină cu adevărat la tonusul de concurs?
Ș.B.: Depinde de la organism la organism. Dar, aici, intervine și dorința fiecăruia, pentru că, în această perioadă de timp, chiar dacă nu ne-am pregătit organizat, sunt sigur că fiecare fotbalist profesionist a încercat să își mențină forma fizică, iar asta cât mai bine. Cred că organismul poate atinge forma fizică și cea tehnică necesare în trei săptămâni sau o lună, pentru a face față unui meci oficial.
Deși UEFA a cerut federațiilor naționale de pe continent să facă tot posibilul să încheie pe teren întrecerile interne, dacă se va prelungi, încă o dată, starea de urgență, crezi că se mai poate termina acest sezon?
Ș.B.: Sincer, vă spun că situația este destul de complicată și pentru cei care au luat și vor mai lua decizii pentru fotbalul românesc din primele trei ligi. Mă refer, desigur, la Liga Profesionistă de Fotbal și la Federația Română de Fotbal. Dar, după părerea mea, campionatul de la liga a doua, căci acesta ne interesează pe noi, cei de la Petrolul, trebuie terminat numai și numai pe teren. Nu concep să se înghețe această ediție și, de aceea, trebuie să căutăm soluții și să o continuăm cu orice chip. Revin însă și spun că trebuie să tratăm serios absolut toți această pandemie, pentru a avea fotbal, în special, și sport, în general, cât mai repede cu putință în România. TOTUL DEPINDE DE NOI, chiar trebuie scris cu majuscule!
În cazul în care se va opta, cu maximum de viteză, la sistemul cu play-off și play-out și la Liga a II-a, care pot fi șansele de promovare ale Petrolului?
Ș.B.: Indiferent de ce decizie se va lua, că vom juca toate etapele rămase, că vom juca play-off, șansele noastre de promovare sunt foarte mari. Nu concep altceva decât bifarea obiectivului impus la startul sezonului, adică promovarea! Am reușit să recuperăm puncte importante față de formațiile din față și toți de acolo resimt presiunea pusă de noi! Știm cât am muncit, fiind sigur că, după ce vom reveni, vom munci și ne vom sacrifica și mai mult, pentru a atinge obiectivul. Iar la sfârșitul campionatului, să-i facem pe suporterii noștri fericiți! Vreau să le mulțumesc celor care ne-au fost alături în toate momentele! Îmi este dor de antrenamente și de jocuri! Abia aștept primul meci de acasă, cu suporteri în tribune și peluze, fiind ferm convins că stadionul va fi plin ochi, atunci! HAI PETROLUL!