Stieber Zoltan – principele… Austro-Ungariei. Birkir Bjarnason, egalul lui Cristiano Ronaldo!!!

Dragos Trestioreanu -

Stieber Zoltan – principele… Austro-Ungariei. Birkir Bjarnason, egalul lui Cristiano Ronaldo!!!

Ziua a cincea de la EURO 2016, din Franța, a avut programate doar două meciuri – unul la Bordeaux, altul la St.Etienne. Două partide care au însemnat și primele surprize de la turneul final. Fără doar și poate, cea din confruntarea-vedetă de pe „Geoffroy-Guichard” a fost chiar uriașă, Cristiano Ronaldo fiind… egalul lui Birkir Bjarnason și a Islandei!

Dacă, pe „Nouveau Stade de Bordeaux”, Austria pornea ca favorită în fața Ungariei și a ;i dovedit acest statut încă din minutul 1, când jucătorul lui Bayern Munchen, David Alaba, a fost gata să deschidă scorul, după ce a țintit bara, rezulatul final a fost favorabil maghiarilor! Ba chiar, la două goluri diferență! Veteranul de 40 de ani și 74 de zile, dintre buturile selecționatei antrenate de Bernd Storck, Kiraly Gabor, a fost la înălțime și a securizat succesul alor săi. Golurile victoriei Ungariei au venit în repriza secundă și i-au avut drept marcatori pe doi fotbaliști obișnuiți cu aerul Bundesligii, Szalai Adam (63), de la Hannover, acolo unde a fost împrumutat de Hoffenheim, și Stieber Zoltan (FC Nuernberg, detașat de la Hanburg). Primul a punctat după ce a dejucat pasul la ofsaid al defensivei austriece si a rămas singur cu portarul Robert Almer, iar al doilea ne-a oferit un… deja-vu după reușitele secunde ale Germaniei și Italiei. Numai că, nu a marcat în prelungiri, ci în minutul 87. Stieber a meritat un premiu de frumusețe, grație „scăriței” de mare efect prin care l-a învins pe același Almer, după un contraatac perfect! Cu acest 2-0, Ungaria a preluat, neașteptat, șefia grupei sale, profitând de detonarea de mai târziu a „bombei” de la St.Etienne.

Nici cel mai pesimist fan al echipei naționale conduse de căpitanul Ronaldo nu ar fi crezut că favoriții săi nu vor reuși să treacă de selecționata Islandei. Dar blonzii lui Lars Lagerback nu s-au speriat în fața vedetelor din trupa aliniată de Fernando Santos, s-au apărat bine, cu excepția fazei din minutul 31, în care Luis Carlos Almeida da Cunha, alias Nani, de la Fenerbahce, și-a arătat clasa, au trecut și la faza ofensivă și-au egalat prin mijlocașul central de la FC Basel, pletosul Birkir Bjarnason (51), autorul unui voleu perfect (foto; www.gsp.ro), din careul mare, după o eroare de marcaj copilărească a experimentatului Pepe. Mai exact, brazilianul de la reald Madrid, naționalizat portughez, Kepler Laveran Lima Ferreira, pe numele său complet. A urmat o dominare accentuată a lusitanilor, în fața unei apărări ce a rezistat cu brio până la final, în frunte cu bravul portar Hannes Halldorsson, remarcabil aproape tot meciul. Interesant este că al doilea prenume al goal-keeper-ului islandez este cvasi-imposibil de transcris și pronunțat pentru noi! Nu încercați, deci! Halldorson este împrumutat de olandezii de la NEC la Bodo/Glimt, echipă din Norvegia, dar, după prestația din fața Portugaliei, nu ar fi exclus ca batavii să-l readucă de urgență!

Cu 1 punct în ierarhie, Islanda și Portugalia se instalează la două lungimi în spatele Ungariei, iar Austria deține „lanterna roșie”. Este însă o grupă din care deja este foarte greu de anticipat cine va merge mai departe. Dar, bine că au apărut și surprizele la un turneu final destul de tern, până acum!