Cu două zile înaintea meciului din deplasare cu FC Botoșani, tehnicianul Petrolului, Nae Constantin, avea în minte primul „11” și strategia pentru întâlnirea de la „Polul Nord” al SuperLigii! Bine ar fi fost „să știe” și ce rezultat vor bifa Țicu & Co., acolo!

Dragos Trestioreanu -

Cu două zile înaintea meciului din deplasare cu FC Botoșani, tehnicianul Petrolului, Nae Constantin, avea în minte primul „11” și strategia pentru întâlnirea de la „Polul Nord” al SuperLigii! Bine ar fi fost „să știe” și ce rezultat vor bifa Țicu & Co., acolo!

Luni, 6 februarie 2023, FC Petrolul Ploiești va bifa la Botoșani, cu începere de la ora 17.00, în direct pe Digisport 1, OrangeSport și Prima Sport, al treilea meci oficial disputat în acest an, în returul SuperLigii. O confruntare care vine după două înfrângeri consecutive: 0-1 la CS Mioveni, respectiv 1-2, acasă, în fața Chindiei Târgoviște! Chiar dacă și acum, dar și după ce va trece – indiferent de rezultatul partidei cu FC Botoșani – etapa în curs, cea de-a XXIV-a, Petrolul va rămâne pe a șaptea poziție, nu mai este ca la începutul lui 2023, ajungându-se deja să se strângă clasamentul în zona de play-out. Una care este condusă, deocamdată, tot de ‘lupi”. Evident, un loc 7 care va rămâne același numai în funcție de verdictul ce va fi dat la TAS, în privința depunctării deja cunoscută a viitoarei adversare de acasă de după jocul din Moldova, mai exact FC Hermannstadt Sibiu.

În conferința de presă care a prefațat deplasarea la Botoșani, antrenorul principal al trupei găzarilor, Nicolae Constantin (foto sus), a părut sigur pe sine, nu a mai vorbit de „să nu primim gol”, ci a apăsat puternic pe „trebuie să luăm puncte”; firește pentru că, în curând, o să vină la rând „seria de foc”, de la Farul, cu CFR, de la FCSB și, respectiv, cu CSU Craiova. Chiar dacă este conștient că va juca, glumind amar, la „Polul Nord” al SuperLigii, pe un teren înghețat și, mai ales, pe un frig de crapă pietrele, obișnuit în acea zonă a Moldovei  – deși va fi cinci seara, nu nouă și ceva, spre noapte, ca la Cluj, la CFR – FCSB 0-1 (0-0) -, Constantin are speranțe de  mai bine. Tonusul îi va bucura, desigur, pe suporteri, aceștia având încredere în el. Iar faptul că știa deja primul „11”, ca și strategia de abordat, denotă că speră la un rezultat pozitiv, formația aleasă dându-i astfel impresia că va putea câștiga. Bine ar fi fost, în acest context, să fi „știut” și… rezultatul final! E limpede de ce nu a făcut publică echipa pe care o va alinia pe „Municipalul” local, că doar nu i-o dădea mură în gură unui predecesor al său pe banca Petrolului, mehedințeanul Flavius Stoican. Antrenor câștigător, împreună cu echipa lui, a șase puncte, în primele două dueluri din anul în curs: primul, pe teren propriu, contra CSU Craiova, cu 1-0, al doilea, la FC Argeș Pitești (2-0).

Din nefericire pentru el, tehnicianului prahovean îi vor lipsi, pentru a treia oară consecutiv, doi titulari importanți de anul trecut, fundașul central Marian Huja (accidentat) și mijlocașul central Jair Tavares da Silva, cel aflat la ultima etapă de suspendare și putând reintra în meciul de pe arena Ilie Oană, cu trupa lui Marius Măldărășanu, de luni, 13 februarie, ora 20.00. Dacă terenul de la Botoșani va fi bun – cât poate să fie, adică, în prezent – pentru singurul fotbalist de creație din tabăra oaspeților, primul „11” ar putea arăta astfel, dacă Nae Constantin va renunța la acel ofensiv 1-3-4-3 și va miza pe un mai defensiv 1-4-2-3-1: Leitner – Borța, Meijers, Mathaus, Țicu – Seto, Purtić – Doua, Budescu, Grozav – Irobiso. Dacă nu va fi teren de Budescu, atunci s-ar putea vedea din minutul 1 un alt gen de formație, dar înclin  totuși, mai mult, pentru prima variantă: Leitner – Pashov, Meijers, Mathaus – Borța, Seto, Purtić, Țicu – Bratu, Irobiso, Grozav. În schimb, Stoican îi poate opune omologului advers o echipă de genul: Pap – Mboko, Mutombo, Șeroni, Țigănașu – Ivanov, Dican, Zabou – Dragu, M. Roman II, Mailat, învingătoare acasă în dauna „Craiovei lui Rotaru”, plus o bancă destul de ofertantă, cu portarul Ureche revenit de la un posibil împrumut la FC Argeș, și jucătorii de câmp Patache, Sadiku, David, Pinson, Golofca, Camara, M. Roman I sau Florescu. De subliniat că noua vedetă a Botoșaniului, probabil următor „bun vandabil”, este timișoreanul Mailat, autorul celor trei goluri bifate în acest an de către FC Botoșani!

În altă ordine de idei, ar fi de dorit ca antrenorul principal al „galben-albaștrilor” să se decidă cât mai repede asupra fundașului stânga aflat în probe, Robert Riza, pentru a se completa dublura pe post. Asta după ce s-a cheltuit cu doi jucători în Antalya, care nu mai sunt la FC Petrolul, unul nefiind oprit, Marius Ciobanu-Vanghele, eventual viitor adversar după terminarea sezonului regular, cu FC U 1948 Craiova, iar altul – împrumutat în Liga 2, la Concordia Chiajna, revenitul anul trecut Mihai Velisar. Pe scurt, cei doi au fost antrenați pentru alții! Întorcându-mă la meciul de astăzi de la Botoșani, iată care va fi și alcătuirea brigăzii de arbitri, una cu ecusoane FIFA, și cine vor fi oficialii CCA, respectiv FRF: Horațiu Feșnic (foto jos) – Alexandru Cerei (ambii din Cluj) și Bucsi Imre-Laszlo, rezerva Lucian Rusandu (ambii din Sfântu Gheorghe), VAR – Rareș George Vidican (Satu Mare), AVAR – Vladimir Urzică (Piatra Neamț), observator de arbitri – Marian Dorobanțu (Buzău), observator de joc – Ioan Mironaș (Piatra Neamț). După cum se vede, în afara lui Vidican, apărut din nou la un meci al Petrolului, după cel stricat la Mioveni, de data aceasta el fiind în camera VAR, și a lui Dorobanțu, restul au fost delegați „pe perechi concitadine”: Cerei cu Feșnic, Cerei, Bucsi cu Rusandu, Mironaș cu Urzică!

Foto: www.fcpetrolul.ro, Ionuț CĂRBUREANU și www.sport.ro