Bani de la stat – un obicei moștenit de dinainte de 1989! De ce se mai „cerșesc” bani pentru Petrolul, tot de acolo, practic? Ori se refuză, ori nu se mai refuză implicarea politicului?!? Banii privați aduc performanță!

Dragos Trestioreanu -

Bani de la stat – un obicei moștenit de dinainte de 1989! De ce se mai „cerșesc” bani pentru Petrolul, tot de acolo, practic? Ori se refuză, ori nu se mai refuză implicarea politicului?!? Banii privați aduc performanță!

Duminică dimineață, siteurile de sport și cele cu sport, centrale, nu au prididit postând declarațiile lui Costel Lazăr (foto sus), președintele executiv al FC Petrolul, de după meciul câștigat sâmbătă, 5 noiembrie 2022, în dauna echipei UTA Arad, scor: 2-1. În spate cu „vânt” umflând pânzele corabiei „lupilor”, Lazăr se arăta mulțumit de locul al șaselea din ierarhia la zi, ceea ce, într-adevăr, este mult față de nivelul jocului, dar a și reiterat același subiect de prin primăvară și până în toamnă. Și a revenit acum aproape de iarnă. Mai precis, este vorba despre neimplicarea cu bani a autorităților locale și județene, fapt care ar fi condus la o situație financiară subțire a clubului găzarilor.

Tip inteligent, altfel, șeful Executivului „galben-albaștrilor” mă miră că tot insistă să cânte pe aceeași coardă, semn al unei obișnuințe, parcă, de dinainte de 1989. Atunci când nimic, în ceea ce privește fondurile, nu mișca fără Măria-Sa Statul. Bine, în epocă, astfel se asigura bugetul, de la A la Z. Abia după ’89 s-a dat liber la banii privați, sub forma apariției unui finanțator, partener-finanțator ori sponsor. Cum FC Petrolul nu este un club legat contractual nici de administrația locală, nici de cea județeană, sub ce formă ar trebui să vină banii la echipa „lupilor”? Primăria Ploiești și-a spus cuvântul, oferind soluția unei asocieri cu o societate comercială aflată sub pulpana sa, SC Hale și Piețe. Asta însemna și un anumit număr de membri ai săi în calitate de supervizori în acea construcție. Evident, în ceea ce privea controlul circuitului banilor publici. Suma nu era însă mare, dacă era cea care s-a vehiculat, neputându-se asigura decât o parte nu chiar semnificativă din buget. Unul care se spera să fie acoperit, în rest, de către sponsori, vânzări de bilete și abonamente și fan-shop. Era clar însă că nici așa nu se asigura un buget îndestulător. Ce să mai vorbim de făcut perfomanță! De amintit că, încă de la apariția noului Petrolul în vara lui 2016, s-a spus că se dorește un club fără amestecul politicului. Dar, și la primărie, și la consiliul județean, activează și oameni de acest gen, motiv pentru care s-a refuzat, bănuiesc, asocierea cu prima. Și firesc, aș zice.

Însă, odată refuzată „cuplarea”, trebuia să se termine cu – termen folosit absolut corect de președintele executiv – cerșeala de bani de la… autoritățile locale și județene, deci de la stat, asezonată cu văicăreala, nemaiexistând suport legal pentru transfer de bani, sub formă de donații, să zic așa. Mai mergea cu proiecte, dar pe sume nu prea mari și migălos întocmite actele. Iar așteptarea era, și ea, cu bătaie destul de lungă. În acest context bine cunoscut, mă miră, o repet, insistența lui Costel Lazăr de a bate obrazul celor care nu au nici fonduri mari de dat și nici suport legal pentru a le oferi, în caz că ar exista. Nici măcar o chirie mai mică la arena Ilie Oană nu se poate da, câtă vreme Curtea de Conturi „judecă” un astfel de avantaj pe baza precedentelor existente. Cu asprime, ca să fiu mai concret. Cu așa ceva nu te joci. A nu se uita câți primari au dat subsemnatul la DNA și au fost condamnați chiar, pentru sume băgate în fotbal! Unii și-au pierdut funcțiile pentru așa ceva! Nu mă erijez acum în avocat al autorităților, nici nu ar avea nevoie, dar dacă vrei să fii independent, așa cum trebuie să și fie o echipă privată, nu tot stai cu mâna întinsă. Mai ales că și vezi – și știi – că nu ai cum primi ceva ce nu-i permis. Lazăr, cu siguranță, își aduce aminte cum doi membri fondatori ai ACS Petrolul ’52, care au jucat numai la Petrolul original, doar antrenând și prin alte părți, au umblat astfel pe la toate societățile comerciale cu ștaif locale, pentru a primi sponsorizări în mai sus-amintitul an. Seniorul Mircea Dridea (foto, în stânga), cel mai mare fotbalist ploieștean și prahovean din istoria aporoape centenară a clubului găzarilor, și Octavian Grigore (foto, în dreapta), până la un moment dat cosiderat tot o legendă, au fost refuzați de toată lumea! Norocul a bătut la ușă odată cu Veolia România. Cea condusă de un ploieștean suporter al Petrolului, Mădălin-Jorj Mihailovici (foto, în mijloc). Noroc în sensul salvării de la un iminent faliment în Liga A Prahova și, apoi, suportul unui drum lansat spre Liga a II-a. Acolo unde, e drept, s-a stat mai mult decât se credea. Dar s-a mers bine ca buget, fără să mai conteze suportul financiar local. O scriu din nou, corect pentru un club privat.

Sistemul de existență de azi pe mâine, cu sponsori mici și mijlocii, ca în industrie, adoptat de FC Petrolul nu înseamnă totuși decât o prelungire a unei stări de fapt periculoasă. A se citi lipsa unei fundații economice pe termen scurt, ce să mai vorbim de mediu sau lung! Până la un punct, teama membrilor fondatori și a celor din club cum că trecerea la o societate comercială pe acțiuni ar însemna nimic altceva decât… pierderea definitivă a echipei a fost și nu a fost justificată. Cuțitul ajungând la os, după spusele președintelui, decizia – aflată la mâna sa – trebuie luată urgent: o tranziție până la vară, atunci când se vor putea întocmi și semna documentele pentru o SA. O societate pe acțiuni care trebuia gândită, pregătită și, mai ales, pornită încă din Liga a III-a. Asta dacă s-a apreciat că în a patra ar fi fost prea devreme. Există, în prezent, mijloace de verificare a bonității acționarilor, a seriozității și caracterului lor, totul aflându-se la un click distanță pe internet. Nu mai este, deci, loc de frică, stimați domni! Nici acum nu-i foarte târziu, dar – nota bene – Petrolul nu-i Paris St.Germain ori Manchester City să dea năvală șeicii la Ploiești! Motiv pentru care Lazăr trebuie să renunțe – o dată pentru totdeauna – la cerșeala de la stat. Să mai bată, fără rost, la o ușă mereu ferecată. Care nu are nici cheie în broască și nici pe cineva de partea cealaltă! Nu mai e loc de lamentări, ci de suflecat mânecile, așa cum se spunea în limba de lemn, și purces la treabă, de făcut management serios. Nu pe picior! O treabă adevărată, nu una cu… drobul de sare! Mers înaintea potențialilor investitori, prezentate scrisori de intenție și plan de business. Numai cu bani privați se face performanță. Fără riscuri de vreun fel. Vă invit astfel, domnule pereședinte, să „cerșiți” bani privați, nu publici! Dar, în același timp, să și îi ocoliți pe cei care au refuzat cu obstinație până acum să ajute, într-un fel sau altul, clubul. În caz contrar, tot revenind în aceleași locuri, ar fi pierdere de vreme. Și nu mai e timp. Cu bani mai mulți în club, va fi altceva pentru echipa antrenată de Nae Constantin (foto, în dreapta) cel susținut lângă bancă de directorul sportiv Claudiu Tudor (foto în stânga).

Certitudinea că, dacă ar exista cineva interesat, ar trebui să vină personal la club, ci nu invers, fiindcă aici este unul cvasi-centenar, un brand, bla-bla-bla, e total greșită. Evident, și neproductivă. Am explicat mai sus și de ce. Trebuie mers în țară sau – de ce nu? – chiar și în străinătate, trebuie atrase relații, prietenii, făcut tot posibilul pentru ceva care să schimbe starea de fapt actuală. Nu cerșeala este soluția, nu pomana de doi lei e viitorul, mai degrabă așa ceva fiind… falimentul. Doamne, iartă-mă! Cine nu poate să răzbească astfel trebuie să ridice mâinile. Și nu zic mai mult! Atenție, textul de mai sus nu trebuie să determine o anumită tabără să-și frece palmele de bucurie. Nici vorbă, la mâna statului s-au dedulcit și astfel a ieșit falimentul! Din cauza unui privat de mucava care a riscat pe mâna autorităților locale! Nu-i nevoie să se bifeze, deci, încă unul după cel anterior, cu aceleași personaje la timonă! Se poate merge mai departe numai cu schimbare de atitudine, de concepție, de ideietc. Se poate și cu oamenii de-acum, cum s-ar putea și cu alții, care au know-how-ul evitării certe a celui de-al… doilea faliment și nici nu au stat la baza celui dintâi. Domnule președinte, schimbați-vă discursul și acțiunea, treceți la managementul modern, este în mintea dumneavoastră EXACT ce trebuie făcut, ca și la mâna dumneavoastră și decizia. Succes!

Foto: www.gsp.ro și www.fcpetrolul.ro