Subalternii lui Dragomir fac „pase” cu FRF. Șeful lor e însă ferm: cine vrea victorii la „masa verde”, direcția la la TAS!

Redactia -

Subalternii lui Dragomir fac „pase” cu FRF. Șeful lor e însă ferm: cine vrea victorii la „masa verde”, direcția la la TAS!

Dragomir_corespondenta_prosport.roMarți, 1 octombrie 2013, dinspre Liga Profesionistă de Fotbal au apărut semnale cu privire la cazul „depunctarea Petrolului”, solicitată de foste adversare din campionatul Ligii I, pe motiv că găzarii nu ar fi inclus în raportul de joc cel puțin cinci jucători cu vârste între 15 și 21 de ani formați în România, timp de trei ani. Dacă, inițial, se anunțase că au făcut contestații FC Brașov, Oțelul Galați și Concordia Chiajna, din corespondența purtată intens, pe 26 și 27 septembrie, de LPF cu FRF (vezi facsimilele publicate pe www.prosport.ro), se observă că doar primele două au solicitat să câștige acele patide la „masa verde”! Foarte interesant este că scrisorile sunt semate de către secretarul general al Ligii, ploieșteanul Valentin Alexandru, și de directorul acesteia, Claudiu Popa, respectiv de Dumitru Dragomir (foto sus, stânga; www.cotidianul.ro). Textul în defavoarea Petrolului poartă apostila primilor doi, pe când cel semnat de șeful lor, arată un pic altfel. Se decue astfel că Dragomir ar fi mai decis să se respecte verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lusanne, care a impus FRF, în luna iulie, radierea – prin decizie definitivă și inapelabilă – din ROAF a articolului 46.7.1. Unul care contravenea Constituției Europene. E adevărat că demersul de la TAS al clubului CFR Cluj a vizat exclusiv nelegalitatea impunerii unui anumit număr de jucători extracomunitari, ci nu și pe cel de fotbaliști formați în România. Numai că, și aceștia din urmă erau precizați în același articol. Odată abrogat, nu putea fi interpretat pe bucăți!

Într-o declarație acordată cotidianului ProSport, Dumitru Dragomir a spus că LPF nu se va autosesiza în acest caz, instituția pe care o conduce fiind singura care putea s-o facă, iar cine vrea să câștige altfel decât pe teren are varianta să se ducă la TAS.

Alexandru_si_Popa_corespondenta_prosport.roDupă aflarea declarației lui șefului Ligii, Narcis Răducan, președintele Oțelului Galați, club care s-a mai aflat cu o altă speță pe masa instanței din Elveția, a informat public că va face acest demers, dacă nu are câștig de cauză în țară: „O să mergem la TAS. Atâta timp cât, de la instanţele noastre, nu avem un răspuns, nu putem Narcis-Raducan_ofsaid.roreacţiona altfel”. De subliniat că, la datele de disputare ale partidelor echipei sale și a Brașovului cu Petrolul, articolul cu pricina nu mai figura în ROAF, reapariția acestuia, mai pe șest, făcându-se ulterior. Situație în care doar Concordia Chiajna ar fi putut contesta, dar – după cum se vede din corespondența LPF cu FRF – nu a procedat astfel! Adept al deciderii jocurilor exclusiv pe gazon, pentru – a declarat același Mitică Dragomir – a nu mai avea campioane decise prin străinătate, bossul de la Ligă dorește ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv să facă lumină asupra cazului: „Cei care se luptă cu Petrolul să se ducă la TAS. Pentru că noi, în România, nu ştim cum să o mai dăm. De la TAS vine într-un fel, de la TAS în alt fel, naiba ştie cum este. Aşa că, cine vrea să afle rezultatele Petrolului în acele meciuri se duce la TAS”. Cât privește optica subalternilor lui Dragomir, cel puțin unul dintre ei are un dinte contra Petrolului și astfel și-ar fi putut arăta mușchii! Dar nu-i deloc normal să existe puncte de vedere divergente în una și aceeași instituție. Să vedem dacă un club aflat în insolvență din data de 10 iulie 2013, precum cel de la Galați, va găsi banii necesari, deloc puțini, pentru o plângere la instanța din Elveția. Însă, vorba aceea, dacă nu a ținut acasă, pe gazon, de ce să nu se mai „pape” niște bani. Doar-doar…

Una peste alta, speța lasă un gust amar, câtă vreme echipe modeste și aflate în impas în prezent caută, prin diverse chichițe juridice, să câștige puncte nemuncite, prin tribunale, în loc să se preocupe s-o facă numai în spiritul jocului de fotbal, adică exclusiv pe teren. Acolo unde trebuie să învingă doar cel mai bun, de la un moment dat. Curios este că, în „ciorbă”, s-a băgat, recent, și un alt club, care a avut nevoie de un arbitraj părtinitor pe față, pentru a nu pierde, acasă, în fața Petrolului. Culmea, un fost președinte de echipă prahoveană de eșalon inferior, „mutată” tocmai la… Iași, unul care se pretinde tobă de carte în domeniul juridic, și-a adus aminte brusc că s-ar fi primit, la sediul celui pe care îl conduce executiv în prezent, un document ce le-ar da dreptate contestatarilor. Da, așa, cu totul și cu totul întâmplător, voia și domnia sa a mai reduce din decalajul consistent față de Petrolul! Astfel se întâmplă însă cu oameni veniți din București, care au vile de vacanță într-o stațiune de la noi și își spun: hai să facem și puțin fotbal, în timpul liber disponibil!