Ce înseamnă venirea Copilu(lui) cu banii, la Petrolul! Pragmatism la nivel italian în ultimele două meciuri, ale căror scoruri le-ar fi gustat și inventatorul „catenaccio”, de la Inter!

Dragos Trestioreanu -

Ce înseamnă venirea Copilu(lui) cu banii, la Petrolul! Pragmatism la nivel italian în ultimele două meciuri, ale căror scoruri le-ar fi gustat și inventatorul „catenaccio”, de la Inter!

În urmă cu o săptămână, se știe deja, FC Petrolul câștiga, la Pitești, în dauna echipei locale, FC Argeș, cu 1-0 (1-0), prin reușita lui Grozav, din minutul 40. Ieri seară, aceeași echipă ploieșteană a învins din nou cu 1-0 (0-0), de data aceasta pe arena Ilie Oană, golul celei de-a doua victorii consecutive venind, în minutul 89, din piciorul lui Doua (foto, la titlu, al doilea de la dreapta). În Trivale, fusese ultimul meci din sezonul regular, iar la Ploiești – primul din play-out. Rezultatele finale – tipic italiene, pe care le-ar fi adorat și inventatorul celebrului „catenaccio”, Helenio Herrera, antrenorul lui Internazionale Milano – au urcat-o pe Petrolul în postura de lider, parțial, al ierarhiei întrecerilor ce pot conduce și în eșalonul secund, dar și în… cupele europene (CEL).

Vineri, în nocturnă, „lupii” au primit vizita „Bătrânei Doamne”, aflată – la startul play-out-ului – într-o situație ingrată. Mai precis, pe loc de revenire în Liga a II-a! Se aștepta astfel un duel de „care pe care”, așa cum avea să și fie. Dar, e adevărat, unul de nivelul ultimelor 10 clasate la finele sezonului regular. Adică, și cu momente terne, dar și cu faze care au încălzit asistența destul de numeroasă de pe „Ilie Oană”. Lui Florin Pârvu (foto, în text, mijloc), antrenorul cu nervii tari – adept al numărului de schimbări de… dinainte de pandemie – i-au lipsit, contra trupei lui Balint Laszlo, doi titulari. Unul ieșit din calcule în acest an, Huja, altul – numai pentru acest meci, Seto. Asupra motivelor absențelor acestora nu mai revin, fiind deja bine cunoscute. Balint a avut și el jucători lipsă, unii care au implicat, din nou, postul de fundaș lateral dreapta. Și Vukčević, și Benzar sunt în continuare indisponibili, motiv pentru care Abeid a trebuit mutat, încă o dată, de pe stânga pe partea opusă, iar extrema Roger jr. – retras în locul fotbalistului din Mauritania. În rest, ambii tehnicieni, zic eu, au avut la dispoziție cei mai buni echipieri ai momentului, pentru formulele de start.

Prima repriză a fost ca un meci de șah, în care fiecare a mutat piesele cu maximă prudență, gazdele folosindu-se din plin de jucătorii defensivi, precum Doua, Papp, Meijers, Mathaus, Țicu, Dumitriu, Purtić și Jair, fapt care a apăsat asupra evoluției lui Irobiso și Grozav, singurii de profil ofensiv. Un „catenaccio” aproape perfect al admiratorului lui Herrera, dar și o disponibilitate de a contraataca a lui Doua, Meijers, Mathaus, Țicu, Dumitriu, Purtić și, mai ales, Jair. Păcat însă, că atacanții de profil nu au fost în zi bună, ca la Pitești, acolo unde au decis succesul în dauna Argeșului! Ieri seară, decisiv a fost un fundaș lateral! În prima jumătate a jocului, au rezultat mai puțin faze clare de a se marca și, mai ales, multiple și dese erori la transmiterea balonului între coechipierii fiecărei combnatante. La care aș mai adăuga și o agresivitate așa cum rar am mai observat la primul eșalon. Din fericire, nu s-a ajuns la nicio accidentare serioasă, care ar fi necesitat o înlocuire imediată. În cazul arădeanului Erico, a fost vorba despre o auto-accidentare, stoperul brazilian suferind, se pare, o ruptură musculară, la una dintre coapse, către finele celui dintâi mitan. De altfel, el nu a mai apărut astfel, pe teren ,la reluare. A doua parte a confruntării a fost ceva mai animată, au apărut și ocaziile mari, și de o parte, și de alta, dar finalizările eficiente au întârziat să apară. Totuși, în minutul 89, atunci când părea că meciul „mergea” spre o remiză albă, asta fiind și impresia antrenorului oaspeților, o degajare lungă a lui Vâlceanu, „omul cu procesul”, a fost stopată, în doi timpi, de Budescu, cel care l-a deschis, pe dreapta, pe Moldoveanu, ambii intrați în joc mai târziu, în minutele 67, respectiv 83. Mijlocașul dreapta a încercat să îi paseze lui Irobiso, dar nu a nimerit adresantul, un fost petrolist din perioada falimentatei SC FC, brașoveanul Benga, a degajat fără adresă, însă exact unde și-a dorit tot un fundaș, Doua. Ivorianul a preluat și a șutat de la 20 de metri, pe jos, printre același Benga, Anton și Chindriș, la colțul scurt al lui Kucher, ucraineanul părând mascat de către coechipierii săi din careul mare.

Golul ivorianului – tot mai bun de la meci la meci – a căzut ca o ghilotină peste capul adversarilor, dar i-a și „aruncat în aer” pe suporterii ” lupilor”, a cărui venire, cu banii, a lui Marian Copilu, dată drept sigură de Claudiu Tudor înainte de meci, le-a adus încă o bucurie, poate și mai mare! Totuși, nu trebuie uitată intervenția magnifică a lui Vâlceanu (foto sus, în text, primul din stânga) în fața lui Barbosa, singur cu portarul Petrolului în „6 metri”, în minutul 90+2, brazilianul irosind astfel a doua mare ocazie de a înscrie a lui! Pragmatismul italian a adus 3 puncte, asezonate cu un salt peste învinsa la scor de la Sfântu Gheorghe, din urmă cu 24 de ore, 0-4 (0-3), FC U 1948 Craiova. Menținerea fotoliului de lider al play-out-ului va depinde însă de rezultatul din această etapă al băieților lui Nicolo Napoli, în partida contra CS Mioveni, oltenii urmând a le fi gazde, tot pe arena din Craiova, ploieștenilor, în etapa viitoare, la derbiul acestei faze a competiției.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)