FC Petrolul și-a răspândit juniorii din propria academie pe la echipe din al treilea eșalon. Chiar și cei mai buni au fost împrumutați în această ligă. Oare, l-or fi superiori cei aduși din alte părți?
Dragos Trestioreanu -
Din propria experiență, și nu de azi, de ieri, cunosc marota conform căreia juniorii – ca să nu facă brusc pasul la un eșalon superior de seniori – sunt împrumutați la alte cluburi. Acolo unde – știți clișeul – să joace mai mult. Numai că, din aceeași experiență, mai cunosc și că, existând obiceiul de a tot fi împrumutați, sezon după sezon, la același club și în același eșalon, juniorii ajung să se și plafoneze, observând și că nu prea există ochi pentru ei de la clubul-mamă. Și ajung astfel să accepte să plece, după atâta chin, la alte cluburi. Asta deși erau, la un moment dat, decretați ca speranțe, ca jucători de viitor. Dau acum, trecând de la general la particular, un exemplu legat de FC Petrolul: fost internațional de juniori, fundașul central Adrian Nicolae, un fotbalist pe stilul celebrului Alexandru Boc, s-a despărțit definitiv de „lupi” și a semnat cu o echipă (totuși din Liga a II-a), nou-promovata Corvinul Hunedoara. Deși (încă) nu s-a făcut public, vreau să cred că este numai împrumutat în Liga III-a un alt ex-internațional de juniori, Mihai Nițescu, cel care va continua să evolueze tot în Liga a III-a, la CSM Alexandria. Ambii, foste mari speranțe ale Petrolului, au jucat la CS Blejoi, în Seria a V-a a L3. Mai există însă un junior petrolist care va combate tot în eșalonul secund, mijlocașul Alin Boțogan, mutat de la Unirea Slobozia la Chindia Târgoviște, cu titlu de împrumut, însă.
Vara aceasta, odată cu preluarea de către Costel Lazăr a postului de președinte executiv al CSM Focșani și atragerea la acest club a lui Tavi Grigore, ca antrenor principal, cei doi foști petroliști și-au dorit să lucreze cu trei juniori pe care îi cunoșteau foarte bine: fundașul central Juan Pătrașcu, mijlocașul central Robert Enache și cel de bandă, Ionuț Zaharia, ultimul – în fapt – produs al academiei Astra Giurgiu. Deși vechi găzari, Lazăr și Grigore s-au ales numai cu Enache, Pătrașcu fiind direcționat la CS Blejoi, după ce fusese, sezonul trecut, la CSO Plopeni, iar despre Zaharia nu se prea mai știe ceva concret. În ceea ce-l privește pe un alt junior al ploieștenilor, portarul Flaviu Bodea, nu cred că mai era al clubului din SuperLigă, când a semnat un contract cu divizionarii C de la Focșani. Probabil ca și mijlocașul din academie Andreas Știubea, venit în Vrancea de la o echipă din Bihor de Liga a III-a. S-ar putea să fi semnat deja tot la CSM Focșani și o fostă mare speranță a Petrolului, ex-internațional de juniori, Iulian Ilie, golgheter al Dunării Călărași, în sezonul precedent. În schimb, lui Valentin Bădoi, fostul secund al lui Nae Constantin, ex-principalul responsabil tehnic al Petrolului, i-au fost trimiși, cu titlu de împrumut, trei juniori, cu siguranță cei solicitați de către teleormănean: portarul Andrei Jercălău, mijlocașul Mario Ioniță și atacantul David Ilie, fiul team-managerului trupei „lupilor”, Costel Ilie. Dar, nu numai acești juniori au fost împrumutați, ci și alții, ajunși tot prin Liga 3. Este vorba și despre Cătălin Tolea (foto sus, în text), un fost produs al fotbalului dâmbovițean și despre care primisem, off the records, din interiorul clubului, un feedback excelent. Ceva de genul „cel mai bun din academie”! După ce a fost retrimis la FC Pucioasa (L3) în iarnă, în prezent însă a fost redirecționat, cu titlu de împrumut, la aceeași CS Blejoi. Adică, la o echipă ce-a ratat, surprinzător, accederea în finala play-off-ului de promovare în Liga II-a, în finalul campionatului trecut, deși fusese lideră detașată în sezonul regular al Seriei 5. Tot la vecinii Ploieștilor a reajuns fundașul stânga Aris Oprea, de la CS Afumați, tot din al treilea eșalon. Împreună cu mijlocașul de bandă/atacantul Raul Bucur, revenit la CSO Plopeni (L3), a mers și mijlocașul Albert Dima, nepotul bine cunoscutului Cristian Zmoleanu.
Toți cei de mai sus nu au mai primit eticheta de „buni de FC Petrolul” și au trebuit, volens-nolens, să plece, acum, care încotro. Despre unii dintre cei care le-au luat locul merită să comentez succint. Și o s-o fac nu cu patriotism local, ci gândindu-mă numai la valoarea reală a celor nou-veniți și la diferența dintre aceștia și cei plecați împrumut. „Vedetă” detașată de FCSB, mijlocașul de bandă Alexandru Musi (foto, la titlu, în stânga, după golul marcat, avându-l alături pe Jair) a debutat cu dreptul, așa cum se spune în fotbal. A ieșit în evidență la meciul din prima etapă a SuperLigii, cu Universitatea Cluj, și nu numai pentru unica reușită a Petrolului, una de fotbalist (apelez iar la folclorul sportului rege), ci și pentru evoluția globală a sa. Auzind că ar fi un tânăr talentat, dar și capricios și cam individualist în joc, mi-am dorit să văd dacă ar face excepție de la „boala” jucătorului român tânăr, ca și a seniorilor autohtoni, de altfel. Mai precis, dacă este inconstanț în evoluții. La Botoșani, Musi a „confirmat” clișeul acesta. Mai vedem… Alți tineri nou-veniți, atacanții internaționali de juniori Ionuț Cojocaru (foto jos, în text, împreună cu președintele executiv Claudiu Tudor) și Iustin Răducan, nu au putut fi cuantificați, să zic așa, nefiind folosiți în cele două etape scurse până în prezent. I-am văzut numai în meciurile amicale din cantonamentul sloveno-austriac, transmise de FCP TV. Nu mi-au lăsat o impresie wow, deși primul venea cu medalia de campion național de seniori la gât, cucerită vara aceasta. Și în cazul lor, mai așteptăm. De Zoran Mitrov este mai dificil de vorbit, el oricum venind din al doilea eșalon, deci pretențiile sunt mai mici față de Alex Muși și Cojocaru. Una peste alta, deși este clar prematur de dat un verdict, mai degrabă zic totuși că FC Petrolul a luat „nume”, ci nu juniori net superiori celor dați cu împrumut pe la alte cluburi. Dacă mă înșel sau nu, vom observa în meciurile care urmează. Avem timp destul…
Foto: www.sport.ro, www.ripostapenet.ro și www.fcpetrolul.ro