Surse de încălzire folosind energia „verde”, care nu produc poluare și emisii de gaze nocive

Daniel Dimache -

Surse de încălzire folosind energia „verde”, care nu produc poluare și emisii de gaze nocive

Surse de încălzire folosind energia „verde”, care nu produc poluare și emisii de gaze nocive

În ultimii ani, datorită creșterii prețurilor la energie și a unor probleme create de schimbările climatice, în arena politică a multor țări a apărut un subiect despre energiile regenerabile. Acestea se referă la energia eoliană, energia geotermală, hidroenergie, bioenergie.

Energiile regenerabile pot fi adaptate la diferite tipuri de servicii legate de alimentarea electrică, mai ales în unele țări (unde spre exemplu există oportunități economice mai bune de utilizare a energiei solare). Ele sunt strâns legate de tehnologii noi, de generare și de transformare a energiei.

Energia eoliană

Energia eoliană a fost folosită de foarte mulți ani, mai ales în anumite țări ale lumii și este considerată o sursă stabilă, ce poate furniza electricitate generată către rețeaua de distribuție.

Energia solară, panourile solare

Soarele livrează doar într-o oră mai multă energie decât consumă întreaga lume într-un an. Energia solară poate fi folosită prin intermediul panourilor solare, ce permit transformarea ei în energie electrică.

Energia geotermală

Această formă de energie regenerabilă, prin căldura naturală a Pământului, este disponibilă indiferent de climă, pe tot parcursul anului. Ea este folosită pentru încălzire, electricitate și pentru pompe geotermale.

Din punct de vedere al potențialului geotermal, România este considerată a treia țară din Europa, după Italia și Grecia. Energia geotermală se obține din captarea apei fierbinți, a căldurii Pământului și a aburilor din zonele unde este activitate vulcanică și tectonică. Utilizarea căldurii Pământului poate fi folosită pentru generarea de electricitate.

Hidroenergia

Aceasta este o formă veche de energie regenerabilă, care presupune generarea de electricitate prin intermediul unor turbine angrenate de apă. În prezent hidroenergia este folosită pentru a genera curent electric.

Potrivit datelor statistice aproximativ 16% din energia electrică din lume este obținută din hidroenergie. Unii specialiștii consideră că nu se folosește la un nivel ridicat potențialul economic al energiei hidroenergetice. Ei estimează că astăzi doar un sfert din potențialul ei ar fi utilizat și sugerează că ar fi indicată modernizarea instalațiilor existente și introducerea unor măsuri de protecție a întinderilor de apă și conservarea naturii.

Bioenergie

Prin folosirea bioenergiei se produce energie electrică și căldură și se reduce dependența de importurile de combustibili fosili. Această sursă de energie regenerabilă este una dintre cele mai populare, pentru că oferă și alte beneficii: reciclarea deșeurilor urbane, stocarea energiei, capacitatea de a utiliza diferite substraturi și alte avantaje. 

Prin intermediul fotosintezei, plantele formează o biomasă și stochează energia. Această biomasă (ce include deșeuri organice, lemn, gunoi de grajd, reziduuri vegetale și animale) ar putea fi folosită pentru producerea de combustibil, de energie și căldură.

Alte surse de încălzire folosind energie „verde”, care nu produc poluare

Șemineele electrice nu produc emisii nocive, au un consum redus de energie și oferă căldură imediată. Confortul produs de aceste surse de încălzire este mare, în plus ele au și un design elegant, care se aseamănă cu cel al șemineurilor tradiționale, pe lemne.  

Consumul redus de energie este un motiv în plus de a alege un șemineu electric modern, cum sunt modelele de șeminee cu focar electric de pe acest site. Șemineul nu necesită instalarea unui canal de fum și are flacăra pâlpâitoare, ce arde ca lemnul adevărat într-un șemineu tradițional.

Șemineele electrice au un design atractiv și se potrivesc în orice stil de casă sau apartament, unde asamblarea lor este posibilă. Ele sunt în prezent o alternativă convenabilă la șemineele tradiționale, pe gaz sau pe lemne.   

Este dovedit faptul că sunt surse de încălzire ce folosesc energia „verde”, dar și o opțiune excelentă, din punct de vedere energetic. Ele folosesc mai puțină energie sau combustibil ca cele tradiționale, pe lemne sau gaz. Consumă cu 90% mai puțină energie decât șemineele pe gaz, pentru a produce flăcări cu efect realist. În plus, ele nu degajă gaze cu efect de seră, ca rezultat al focului, ca la șemineele tradiționale.