Victoria Petrolului, a lui Irobiso și Grozav, dar mai ales a galeriei de la Peluza 1 – Ilie Oană! FC Botoșani s-a trezit târziu și credea că va egala a treia defensivă din Superligă!

Dragos Trestioreanu -

Victoria Petrolului, a lui Irobiso și Grozav, dar mai ales a galeriei de la Peluza 1 – Ilie Oană! FC Botoșani s-a trezit târziu și credea că va egala a treia defensivă din Superligă!

Până mai ieri-alaltăieri, se tot vorbea că suporterii FC Petrolul au fost mereu de Liga 1, dar păcat că nu ar fi avut niciodată și echipă de acest eșalon! Impresie falsă, se vede acum: așa suporteri, așa echipă există! În nocturna – cât de frumos este la lumina reflectoarelor! – de duminică, fanii au fost din nou la înălțime. Asta în condițiile în care erau 6-7.000 pe stadion, deși meciul ar fi meritat, cu siguranță, cel puțin 10.000, dacă nu și mai bine. Indiferent de zi, oră sau vreme! Fidelii au fost însă la locul lor și, fără vreo intenție de a face vreo ierarhizare a galeriilor, nu pot să nu-i dau totuși Cezarului ce-i al Cezarului, adică Peluzei 1 – Ilie Oană! La un moment dat, îi spuneam colegului de breaslă și prietenului Dan Culicovschi că galeria de la P1 cântă non-stop de parcă ultrașii de acolo ar fi băgați într-o priză imaginară! Atât de rezistenți au fost 90 de minute, ba chiar și mai bine! Nu că nu aș fi fost neobișnuit cu acest mod de manifestare al celor de la peluza dinspre „Vlahuță”, însă parcă niciodată nu i-am văzut și auzit ca aseară! A fost fabuloasă de-a dreptul galeria lor și merită un loc, poate cel dintâi, în „tabloul” cu învingătorii lui FC Botoșani, o echipă care a cochetat și cu locul 1 în debutul de sezon și a fost una ce-a jucat fotbal adevărat!

După galerie, urmează această mare surpriză plăcută Christian Irobiso (foto sus, primul din stânga), cel care avea să fie, fără dubii, „Omul Meciului”. Iar asta în ochii tuturor, inclusiv bineînțeles și ai… LPF-ului! Îl știam pe Irobiso de la Gaz Metan, dar niciodată, repet niciodată, iar folosesc acest cuvânt, nu l-am văzut atât de… grozav, precum aseară! A luat, parcă, meciul pe cont propriu, a marcat, cu un șut puternic la colțul scurt, după reflexul lui Eduard Pap, la „capul” lui Marian Huja, i-a pasat decisiv lui Gheorghe Grozav și era să bifeze chiar două asisturi. Evident, dacă Jair Tavares nu i-ar fi imitat pe Darius Olaru și Vito Hammershoy-Mistrati, autorii unor ratări cât roata carului, în meciuri ale FCSB-ului, respectiv CFR-ului! Înainte de debutul nigerianului la FC Petrolul, unul cu gol, așa cum a fost și în al doilea meci, primul ca titular în galben, credeam că îi va fi totuși greu să-l scoată din echipă pe Mirko Ivanovski. Însă, după „nefăcuta” nord-macedoneanului din meciul precedent, contra Chindiei Târgoviște, atacantul Irobiso a profitat din plin și el va fi titularul; nu cred că greșesc. Desigur, dacă o va ține tot la fel ca împotriva Botoșanilor!

Abil ca de obicei, omul potrivit la locul potrivit, Grozav (foto sus, al doilea din stânga) – feblețea pe bună dreptate a P1 – a redevenit iar unic prim-marcator al Petrolului. Cu abdomenul, de două ori chiar, a împins mingea spre plasă, Gicu având meritul de a fi semnat mult dorita desprindere pe tabelele de marcaj. La 2-0 pentru echipa lui, odată cu acea reușită, se așternuse deja liniștea în sufletele suporterilor și înmugurise chiar speranța că „galben-albaștrii” vor mai marca. Firește, pentru că, într-adevăr, a fost partida din acest campionat în care au fost cele mai multe și mai mari ocazii de a marca ale „lupilor”. Importanța imensă, nu mă feresc de acest cuvânt, a reușitei lui Gheorghe Grozav avea să fie înțeleasă și mai bine în minutul 90+1. Adică, atunci când fundașul dreapta cu prenume de ex-baschetbalist din NBA, olandezul Shaqill Sno, a redus din handicap. Batavul a urmărit o minge dintr-un carambol, ultima oară aceasta lovind brațul de sprijin – aflat pe pământ – al lui Valentin Țicu, și a trimis-o în poarta goală, la capătul unei faze confuze.

Au urmat patru minute de speranță pentru Teja și tot atâtea de emoții pentru Nae Constantin (foto jos), artizanul altfel al unei strategii excelente de început de meci, cu adormire a oaspeților, cedându-le posesia, fără ca aceștia să se fi gândit atunci la contraatacurile aproape letale ale ploieștenilor care aveau să vină, ca și la un joc mai ofensiv al acestora. Nu s-a mai întâmplat însă nimic pe gazon și pe tabele, a rămas 2-1, cele trei puncte „sunt la noi”, ca să-l citez pe rămasul pe loc Gabriel Tamaș, iar locul 3 se află în mâini bune. Același pe care este – ex-aequo cu… FC Botoșani și Sepsi – și defensiva găzarilor! Cu 17 puncte adunate deja, în nouă meciuri, după șapte partide consecutive fără eșec, „lupii” vor rămâne tot pe aceeași poziție, hai una mai jos cel mult, și după disputarea restanțelor, o să vedeți! Ceea ce ar fi fantastic, nu-i așa?

Foto: www.digisport.ro