Succes destul de strâns al Petrolului, în dauna unei trupe de „copii”. Energeticianul a avut mai mult de jumătate dintre titulari din categoria „U 21”!

Dragos Trestioreanu -

Succes destul de strâns al Petrolului, în dauna unei trupe de „copii”. Energeticianul a avut mai mult de jumătate dintre titulari din categoria „U 21”!

Așa cum scrisesem în avancronica ultimului meci din etapa a XXV-a a campionatului Ligii a II-a de fotbal, cel de la Ploiești, dintre Petrolul și Energeticianul, antrenorul principal al Petrolului, Mugurel Cornățeanu, avea să folosească un prim „11”, din care, fără falsă modestie, am ghicit 10 dintre cei 11 titulari, singurul „ratat” fiind Nini Popescu, despre care credeam că va fi titularizat în dauna lui Cătălin Ștefănescu. Însă, s-a întâmplat exact invers, jucătorul detașat de către CSM Poli Iași răspunzând la titularizare cu o evoluție apreciată în cele 60 de minute cât a fost pe gazon, adică până ce a fost substituit de Bogdan Rusu, și el ceva mai bun decât până în prezent. Ștefănescu a părăsit, de altfel, terenul în aplauzele asistenței. La fel de bun a fost și Nini, introdus în joc în minutul 71, în locul grecului Chrysovalantis Kozoronis, retitularizat după ce a mai stat și pe bancă. Dar, când se fac remarcările, fiindcă au mai fost și evoluții apreciate și ale altor „lupi”, mai toți corespunzând într-o seară în care tocmai Laurențiu Marinescu a fost ceva mai discret, și nu doar pentru irosirea penaltiului din minutul 8, trebuie ținut cont de un aspect concret, detaliat mai jos.

Petrolul a dispus cu 2-0 (1-0) de ACS Energeticianul, o echipă care a aliniat mai mult de jumătate dintre titulari din categoria „U 21”, destui fiind chiar și sub 20 ani, ca de exemplu talentatul portar de 19 ani Teodor Axinte, și el aparținând de CSM Poli Iași, de fapt. În afara respingerii șutului de la punctul cu var al lui Marinescu, junele Axinte a avut dese intervenții de efect, scorul mai strâns fiind rezultatul tocmai al intervențiilor utile ale sale pentru propria echipă. După frumusețea fazei care a condus la acordarea loviturii de pedeapsă, „lupii” ar fi meritat să deschidă scorul încă de-atunci, ci nu după încă 12 minute: centrare din dreapta, recentrare spre Sarris, grecul trimițând lobat în transversală și mingea ricoșând în „6 metri”, acolo unde s-a repezit Dan Bucșa s-o reia din cădere, însă a primit un picior în cap de la căpitanul oaspeților, Daniel Lung! Arbitrul constănțean mutat la Galați, Eduard Ioniță, a arătat imediat punctul cu var și cartonașul galben, deși hemoragia lui Bucșa ar fi trebuit să-l oblige mai degrabă la un „roșu” direct! În timp ce Bucșa era tratat pe margine, nevăzând probabil nici execuția eșuată a căpitanului echipei sale, el a fost înzestrat cu un „turban” asortat cu echipamentul, trebuind să schimbe tricoul pătat de sânge. Și s-a ajuns ca și la meciul cu Metaloglobus, atunci când Robert Moldoveanu a primit un tricou curat cu un alt număr, pe cel îmbrăcat inițial rupându-i-l un adversar. Acum, Dan a schimbat două, fiindcă, în repriza secundă, bandajul schimbat la pauză s-a umplut iar de sânge! Și astfel, a mai schimbat un tricou, preluând unul cu alt număr, și a revenit în iarbă cu un alt „turban”, alb de data aceasta! Gurile rele spun – dar nu ar fi parcă de crezut așa ceva – că ar exista la club un singur rând de tricouri, iar șorturile ar fi din setul folosit în campionatul trecut, cel de Liga a III-a! Iar de aici, și aceste necazuri nedorite, la ultimele meciuri disputate pe teren propriu.

Din fericire pentru găzari și spre satisfacția suporterilor, nu foarte mulți, dar nici puțini, prezenți la prima nocturnă a anului, aproape de jumătatea celei dintâi reprize golgheterul Sergiu Arnăutu a beneficiat de un ricoșeu al balonului trimis de Alexandru Neacșa în pieptul lui Kozoronis, s-a întors și a luat-o spre careul mare, șutând apoi din poziție centrală, de la 19-20 de metri, pe jos, direct în colțul stâng al buturilor junelului goal-keeper al oaspeților, care a plonjat fără speranță. Gol de atacant cu instinct letal și cu 1-0, din minutul 20, „lupii” au terminat în forță întâia jumătate a meciului, bifând nu mai puțin 10 faze periculoase, incluzând și reușita lui Arnăutu. Mai rar așa ceva, în cazul ploieștenilor, în acest campionat! Tinerii petroșeneni au replicat abia în minutul 51, când Vlad Rusu a trimis primul șut spre poartă, ci nu pe spațiul porții! În rest au mai avut încă trei ocazii ceva mai mari, una dintre acestea – din minutul 79 – putându-le aduce egalarea scorului de pe tabele, Andrei Dragu trimițând, puternic, o „diagonală”, Cezar Lungu respingând în picioarele lui Alexandru Popescu, aflat la 10 metri, în poziție centrală, dar șutul tânărului atacant a fost direcționat chiar în portarul căzut pe gazon! Nu s-a terminat 1-0, ci 2-0, deoarece – în urma unei combinații între Marinescu și Bogdan Rusu – cel din urmă l-a deschis perfect, în minutul 82, pe Moldoveanu, demarcat abil între Robert Petre și Marius Ioniță, fostul dinamovist țâșnind spre buturi, ridicând privirea și, apoi, executându-l cu sânge rece, printre picioare, de la 12 metri, pe bravul Axinte. A fost primul gol al internaționalului „U 21”, în echipamentul Petrolului.

Bref, s-a văzut alt joc al Petrolului, unul mai plăcut ochiului, însă iar s-au irosit ocazii mari, mai multe ca niciodată, parcă. Urmează trei meciuri ce vor arăta dacă „galben-albaștrii” au puterea să se mențină în cărțile luptei pentru promovare sau, dimpotrivă, se vor depărta de cvartetul de deasupra lor, acum fiind la 5 puncte de lider, Sportul Snagov, la 3 de poziția secundă, „U” Cluj, și la 2 de ultima treaptă a podiumului, Academica Clinceni, echipe plasate acum pe poziții de promovare, prima și a doua, sau de baraj, a treia. Nu ar fi așa de mare distanță, însă Petrolul va juca de două ori în deplasare, la echipe amenințate cu retrogradarea, și o dată acasă, cu o contracandidată la promovare. Sunt partide pe care le-aș putea decreta drept decisive, chiar!

FC PETROLUL: Lungu 6.5 – Borța 7, Sarris 7, Pușcaș 7, Țicu 7 – Bucșa 8 – Kozoronis 7 (71 – Nini Popescu 7), Marinescu (cpt) 6 – Moldoveanu 7.5, Arnăutu 7.5 (76 – Malakyan), Ștefănescu 7 (60 – B. Rusu 7). Colectiv tehnic: Mugurel Cornățeanu (antrenor principal), Ovidiu Chiribici (preparator fizic) și Vasile Șleam (antrenor al portarilor).

ENERGETICIANUL: Axinte 7.5 – Petre 6, Lung (cpt) 5, Ioniță 6, Misăraș 5.5, Dragu 5.5 – R. Enache 5.5 (69 – Cenaj 5.5), Petruș 5.5 – Cioiu 6 (62 – Al. Popescu 5), Vl. Rusu 5.5, Neacșa 5.5 (46 – Gîrbiță 5.5). Antrenor: George Zima.

Au arbitrat: Eduard Ioniță 7 (Galați) – Cosmin Vatamanu 7 și Mihăiță Necula 7 (ambii din București).

Observatori: Cristian Petropulos (Alba Iulia) și Liviu Ciubotariu (Galați).

Cartonașe galbene: Sarris (17), Lung (20), R. Enache (30), Malakyan (81).

De subliniat că, pentru prima oară în acest sezon, pe banca trupei lui Cornățeanu a luat loc și juniorul Robert Enache, anunțat ca o mare speranță a clubului găzarilor. În etapa următoare, Petrolul va juca duminică, 24 martie 2019, la Timișoara, pe arena Dan Păltinișanu, cu ASU Poli, de la ora 18.00, apoi sâmbătă, 30 martie, de la 18.30, acasă, derbiul cu „U”Cluj, iar la Bacău, cu Aerostar, se va combate tot într-o duminică, pe 7 aprilie, de la 15.00.

Foto: www.fcpetrolul.ro