Tablou trist de adio pe „Ilie Oană”: o mie de suporteri, ploaie și… eșec!

Dragos Trestioreanu -

Tablou trist de adio pe „Ilie Oană”: o mie de suporteri, ploaie și… eșec!

Trecute-s vremurile, deloc îndepărtate însă, când arena Ilie Oană era plină de suporterii fără egal ai Petrolului, când culorile galben și albastru se zăreau în orice colțișor de tribună sau peluză, iar galeria dădea tonul unor cântece care îți furnicau pielea. Marți, 24 mai 2016, în ziua ultimului meci de acasă din sezonul 2015-2016 a Ligii 1 Orange, imaginea a fost sumbră – de la ploaia mocănească din prima repriză și până la asistența extrem de redusă. Să fi fost circa o mie de simpatizanți ai „lupilor”, plus… cinci „tifosi” ai Concordiei Chiajna. Echipă care, obișnuită aproape an de an să se lupte a se salva de la retrogradare, a scăpat din nou de revenirea în eșalonul secund, Petrolul părând partenerul de întrecere ideal pentru o astfel de reușită! În primăvară, în ultima etapă a ediției trecute de campionat, găzarii au pierdut pe terenul Concordiei, iar acum au făcut-o și acasă, la ultima lor prezență de la Ploiești. Ultima și din Liga 1 Orange, pentru cine știe câtă vreme a găzarilor! Asta dacă nu cumva chiar ultima din istorie, în eventualitatea în care instanța va declara, pe 25 mai, falimentul SC FC Petrolul!

La o oră de vârf pentru televiziunile deținătoare ale drepturilor exclusive de transmisie a meciurilor din primul eșalon, „lupii” au intrat pe gazon cu speranța măcar a cuceririi unui punct, care ar fi permis ca, în sezonul următor, să nu se mai pornească iar cu minus. Oricum, doar unul, nu șase, așa cum s-a întâmplat vara trecută, de când s-a pornit la vale! Speranța pentru o remiză a durat însă puțin, fiindcă, după o ratare a junelui Alecsandru, titularizat în premieră în acest campionat, Concordia avea să marcheze golul care avea să fie și cel al victoriei. Era minutul 16 și, după două oportunități de gol ale acestei formații, masivul și longilinul Odibe a sărit mai sus decât Bucșa, portarul debutant în culorile Petrolului, Popescu, a fost jenat de Tincu, în săritură, la acel corner executat de pe dreapta de Purece, centralul Marius Avram nu a văzut nimic neregulamentar, David nu a putut respinge de pe linia porții, așa că lovitura de cap a africanului s-a dus direct în plasă peste fundașul dreapta al ploieștenilor.  După doar cinci minute, titularizat și el după mai mult timp, Paolucci putea aduce egalarea, după o pătrundere impetuoasă în careul mare advers, un șut din cădere în blocajul lui Bălgrădean, urmat de un altul, expediat de jos direct în transversală. Nu a fost să fie, iar Concordia a continuat să încerce, apoi, să se desprindă pe tabelă, însă finalul mitanului le-a aparținut băieților lui Jerry Gane. Ghinionist, cvasi-debutantului Alecsandru i s-a refuzat validarea unui gol de senzație – reluare cu capul, de la 10 metri, sub bară, mingea căzând pe linia porții, iar apoi ducându-se, sus, în plasă. Asistentul de la tușa unu, Mircea Grigoriu a semnalizat însă un ofsaid, foarte greu perceptibil chiar și după mai multe reluări TV! Astfel, ilfovenii au plecat spre vestiare, pentru pauză, la adăpostul acelei reușite a lui Odibe.

La reluare, ocaziile de gol au alternat, mai periculoase fiind, e drept, ale oaspeților. Cea mai mare a fost penaltiul dictat de Avram atunci când, împiedicându-se aproape de linia de fund, în careul mare, Begeorgi a căzut puțin peste Feussi, camerunezul teatralizând excesiv contactul, în minutul 52. Milevskyi și-a pus balonul la punctul cu var, a șutat în stânga lui Popescu (foto; www.digisport.ro), portarul împurmutat de la Dinamo a respins spre colțul opus, spre care fostul mare internațional ucrainean s-a îndreptat cam agale, atât cât să-i permită apărătorului buturilor Petrolului încă o intervenție de senzație, ce i-a ținut echipa în meci. Jucătorul cu numărul 9 al Concordiei a mai irosit, cu 180 de secunde înainte de finalul timpului regulamentar, încă o ocazie mare, trimițând pe lânga bara stângă, de la 12 metri, central, aflat acolo singur-singurel, la capătul unei acțiuni reușite a lui Roșu, cel care îi „suflase” balonul lui David. A fost o repriză în care, pe plan ofensiv, Petrolul a replicat timid, având și unele dificultăți în apărare. După ultima ratare a lui Milevskyi, nu s-a mai întâmplat nimic notabil și, ulterior acel ciudat 3-4 din primăvara lui 2012, Concordia a învins din nou pe „Ilie Oană”, tot la limită, dar acum după numai un gol înscris.

Despărțirea de după ultimul fluier a jucătorilor ploieșteni de suporterii lor a fost, și ea, tristă. Așa cum, de altafel, a fost cam tot acest sezon. Este jenant tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă, dar mai ales acum, Ziani plecând înainte de acest meci, supărat, se zice, pe erorile „neforțate” din meciul de la Voluntari. Mai mult, toți ceilalți fotrbaliști străini din teren sau de pe bancă, de la partida contra Concordiei, îl vor imita zilele acestea. Fapt pentru care, există mari dificultății în vederea deplasării la Craiova, pentru disputa cu echipa locală, CS Universitatea, din ultima rundă a play-out-ului. Nu ar fi chiar exclus ca, deja retrogradată, Petrolul să… nu mai ajungă acolo, iar dacă o va face totuși, abia de se va încropi de un prim „11”, neștiindu-se însă dacă vor mai fi și rezerve trecute în raportul de joc. Trist, foarte trist! Singura, hai sa-i zicem, „rază de soare”, într-o… seară ploioasă, a fost debutul unui junior din propriul centru, Costache, intrat curajos în joc. El poate reprezenta, ca și Alecsandru, de altfel, viitorul Petrolului. Asta dacă nu cumva prezentul va fi… falimentar!

PETROLUL: Popescu 7 – David 6, Mișelăricu 6, Alecsandru 6.5, Begeorgi 5 (56 – Beța 6.5) – Bucșa 6, Guerriero 6 – Mareș 6 (75 – Costache 6), Zoubir 6.5, Astafei (cpt) 6 – Paolucci 6.5 (64 – Pacar 5.5). Antrenor: Ionel Gane.

CONCORDIA: Bălgrădean 7 – Feussi 6.5, Tincu 6, Odibe 8, Niasse 6, Bucurică 6 – M. Cristescu 6.5 (75 – N. Roșu 7), Odobo (cpt) 7.5, Purece 7 (80 – Grădinaru) – Pena 6.5 (84 – Mamele), Milevskyi 5. Antrenor: Adrian Falub.

Au arbitrat: Marius Avram 6 – Mircea Mihail Grigoriu 6.5 (ambii din București) și Marius Cristian Marchidanu 7 (Brăila).

Arbitru de rezervă: Bogdan Ionuț Anghelinei (Galați).

Observatori: Constantin Stătescu, pentru joc, și Constantin  Ștefan, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: M. Cristescu (36), Bucșa (51), Mișelăricu (89), David (90+1), Beța (după fluierul final).

Dacă despre arbitraje, în folclorul fotbalistic, se spune că ar da 5% gazdelor, centralul a oferit mai mult decât atât… oaspeților, enervându-i adesea pe echipierii Petrolului. Iar colegul de la linia din fața tribunei 1 a fost mai… catolic decât papa, cel puțin la faza golului anulat al lui Alecsandru. Dar, așa se întâmplă când ești deja retrogradat!

La final, tehnicianul „lupilor” a declarat pentru televiziunile care au transmis meciul că „nu a fost o seară prea frumoasă pentru noi, mi-aș fi dorit să terminăm cu un rezultat bun, să ne luăm adio cu o victorie de la prima ligă, dar nu a fost să fie. Cred, totuși, că a fost o primă repriză frumoasă, am avut un gol anulat, a doua fiind închisă și nu au mai fost așa multe ocazii. Noi, din păcate, nu le-am oferit fanilor o satisfacție de final, să încheiem meciul cu un succes. Vom merge la Craiova să respectăm competiția și s-o terminăm cu fruntea sus. Nu știu dacă voi ramane la Petrolul. Voi vedea. Voi continua însă a face ceea ce îmi place. Știu totuși că sunt mulți jucători doriți, au venit scouteri să-i vadă, jucători buni, cu calitate. S-a terminat aventura noastră, dar repet că sper s-o terminăm cu capul sus”. De subliniat că vedeta „lupilor”, francezul Zoubir va fi declarat miercuri, 25 mai, mai mult ca sigur, liber de contract și are oferte pentru a-și continua cariera la cluburi din Grecia sau Elveția. Chiar merită s-o facă!