România „U19”, învingătoare, la Telki, în dauna Ungariei „U19”. Underul Petrolului, Mihnea Rădulescu, a asigurat assist-urile la primele două goluri ale tricolorilor și a fost integralist!

Dragos Trestioreanu -

România „U19”, învingătoare, la Telki, în dauna Ungariei „U19”. Underul Petrolului, Mihnea Rădulescu, a asigurat assist-urile la primele două goluri ale tricolorilor și a fost integralist!

Nu mi-am ascuns niciodată, defel, sensibilitatea și afecțiunea pentru tânărul fotbalist al „lupilor” Mihnea Rădulescu (foto, în echipament galben, cu numărul 16), cel pe care l-am descoperit de pe vremea când era vedeta și, implicit, șeful generației de acum doi ani a Petrolului „U17” (foto în text, sus). O trupă ajunsă într-un Final Four național încheiat atunci pe locul al treilea, pe arena Iolanda Balaș Soeter, din Buzău. I-am urmărit, de-atunci, ascensiunea la „U19”, iar, apoi, debutul, spre finalul ediției de trecute a Ligii I, chiar m-a emoționat, deși a fost vorba numai despre destul de puține minute acordate de antrenorul lui, Florin Pârvu. După acea primă apariție în cel dintâi eșalon, până la sfârșitul întrecerilor nu a mai intrat pe teren. Însă, a făcut-o ceva mai mult în acest sezon. S-a remarcat în cantonamentul de vară din Slovenia și Austria, ca urmare primind un contract nou, adecvat unui under pe care urma să se conteze din nou, dar mai mult. Ce mai rămânea? Evident, convocarea la un lot național de juniori al României. Evident, la categoria sa de vârstă.

Astăzi, 23 august 2023, Mihnea și-a văzut visul cu ochii, după pătrunderea în SuperLigă venind și cel de la România „U19”, unul pe care nu-l va uita vreodată: 3-2 cu reprezentativa similară a Ungariei, în deplasare, la Telki, pe un teren foarte bun și un arbitraj corect al unui localnic. Dar, nu numai victoria va rămâne în memoria lui Rădulescu jr., fiul unui fost cunoscut fotbalist ploieștean, Marius Rădulescu, antrenorul CSO Boldești, din Liga A Prahova, ci și, mai ales, cele două assist-uri în urma cărora tricolorii au făcut remontada. Asta după deschiderea scorului de către tinerii unguri, contrar cursului jocului. Speculativul Bukovics a modificat, pentru prima oară, tabela în minutul 13, după un șut din prima, de la 17 metri, central, cu efect, pe jos, în colțul din dreapta al porții lui Răfăilă (Dunărea Călărași, L3, împrumutat de Farul). Până atunci, opo0nenții abia se apropiaseră de careul mare al jucătorilor lui Adrian Dulcea, selecționer care îl are sub comandă și pe fiul său, Patrick, detașat tot de Farul, dar în Liga a II-a, la  Campionii FC Argeș. Reacția românilor a fost rapidă, astfel încât, peste 240 de secunde, după ce un coechipier al său nu i-a pasat scurt balonul, la un corner, din fericire, pe o respingere, Mihnea a primit mingea și a centrat-o înalt în „6 metri”, cu stângul, din… lateral stânga. Acolo de unde longilinul stoper de la aceeași FC Argeș Tudose, căpitanul celor de la România „U19”, a deviat-o cu o lovitură de cap dibace, în vinclul de la colțul scurt.

Cum „foamea vine mâncând”, cum se spune, Rădulescu – de data aceasta de dreapta, cu dreptul – i-a oferit un… déjà vu înaltului vârf de atac al Rapidului, Stan (34), al cărui „cap” a trimis mingea de la 7 metri, din poziție centrală, spre colțul lung, în plasă. Cu 2-1 pe tabela de marcaj aveau să meargă românii la vestiare, pentru pauză, după ce beneficiaseră, ca și adversarii lor, și de opririle pentru răcorire de pe parcursul reprizei. Și la Telki, ca și în România, a fost foarte cald. De-a lungul reprizei secunde, Dulcea sr. i-a trimis pe gazonul cochetei arene locale și pe cei șase jucători de rezervă, printre cei înlocuiți nefiind însă și Mihnea Rădulescu, unul dintre cei mai buni fotbaliști echipați în galben. Drept dovadă, ungurii l-au faultat adesea, neavând cum să-l oprească, în alt fel, din acțiuni. Jucând tactic foarte bine, speculându-și la maximum viteza-i bine cunoscută, datorită căreia a creat panică în banda dreapta a atacului echipei sale, petrolistul folosit, de câteva ori, de Pârvu ca prima rezervă a lui Musi s-a remarcat totuși destul. Deși, a fost jucat mai puțin la Telki, direcția fiind mai ales spre stânga, către Burcea (Concordia Chiajna, Liga 2), o direcție  dictată, în special, de către „decarul” Patrick Dulcea!

În minutul 54, ungurii au egalat prin Atrok, după ce mijlocașul ofensiv a fost deschis pe culoar și a schimbat, imediat, direcția mingii spre colțul lung, portarul Frânculescu (CSA Steaua, L2) nemaivând ce face atunci, băieții noștri au reușit să se impună, finalmente, cu 3-2 (2-1). Chiar dacă nu a mai participat și în faza celui de-al treilea gol, bifat în minutul 81, la șutul din cădere al lui Aioanei (Unirea Slobozia, L2), din lateral stânga – după ce șutul, tot din lateral stânga, al lui Rotund (CSC 1599 Șelimbăr) fusese blocat cu pieptul de portarul advers -, Mihnea a a avut, per total, un joc foarte bun. Pe cale de consecință, este de așteptat, ca și de sperat  de altfel, ca el să fie convocat și pentru meciurile din deplasare, din octombrie a.c., din grupa preliminară pentru EURO „U19” – 2024, din Irlanda de Nord. În Cehia, alături de echipa națională de profil gazdă și de tricolorii noștri, vor mai combate echipele naționale „U19” ale Finlandei și statului San Marino. Pe Mihnea Rădulescu îl așteaptă, după întoarcerea acasă, antrenamentele pentru derbiul de sâmbătă, de la Dinamo București, de pe arena Arcul de Triumf. Este de anticipat că va fi inclus în lotul pentru acest duel foarte important.

Foto: www.frf.ro, www.fcpetrolul.ro și captură MSLZ TV