Taraful de la Vărbilău, Ing. George State şi Prof. Alexandru Jipa – cetăţeni de onoare ai comunei Vărbilău

Redactia -

Taraful de la Vărbilău, Ing. George State şi Prof. Alexandru Jipa – cetăţeni de onoare ai comunei Vărbilău

Primăria şi Consiliul Local Vărbilău au decis acordarea distincţiei de cetăţean de onoare al localităţii mai multor personalităţi care, prin activitatea şi realizările lor adunate de-a lungul carierei, au făcut ca numele localităţii în care s-au născut să fie cunoscut în întreaga ţară. Este vorba despre soţii Maria şi Ionel Radu – fondatorii „Tarafului de la Vărbilău”, inginerul George State şi profesorul Alexandru Jipa.

Ion Ioniţă, primarul localităţii, le-a acordat, într-o emoţionantă ceremonie, distincţiile de cetăţeni de onoare celor enumeraţi mai sus. În rândurile de mai puteţi afla care motivele pentru care personalităţile amintite au primit frumoasa şi onoranta distincţie de „Cetăţean de onoare al comunei Vărbilău”:

ARGUMENT

pentru promovarea Proiectului de hotărâre privind acordarea Titlului de Cetățean de Onoare  Doamnei RADU MARIA și Domnului RADU IONEL fondatorii TARAFULUI VĂRBILĂU „De la musique avant toute chose” (Paul Verlaine)

 

          Se zice că, în urmă cu vreo 50 de ani, la o ședință de analiză a muncii culturale desfășurată în localitățile județului, întrebat, de Șeful culturii de la județ cum stă cu activitatea culturală la Vărbilău, tânărul secretar UTC de atunci, regretatul „înger” de acum, fermecătorul profesor de franceză, Vasile Dinu-Fundeni („de Bonhomme”), ar fi răspuns: – La Vărbilău? La Vărbilău, „de la musique avant toute chose”. Muzica e înainte de toate: noi avem 2,5 lăutari pe fiecare metru pătrat de locuință”

          Gluma, atât de gustată atunci, devenită celebră în Epocă, s-a dovedit a fi, peste timp, o fericită realitate pentru că, în multe familii de lăutari, este o așa aglomerație de artiști, încât abia de-ncap, în căsuțele lor mici, în doar câțiva metri pătrați cei 5-6 artiști ai unui taraf.

          De bunăoară, în „Taraful domnului Radu Ionel, după 5-6 decenii de activitate, acum, 5 generații de artiști, de la bunici la strănepoți se-nghesuie să prindă un loc liber la vreun instrument.

          De vreun deceniu și ceva, s-au gândit că cel mai fericit nume al formației ar fi „ Taraful Vărbilău”. Și nu au greșit! Sub acest nume au cântat și-au încântat mulțimi de oameni din toate zonele Țării și-au dus faima muzicii lor și numele localității pretutindeni unde au orchestrat.

          Câteva din cele mai frumoase cântece, interpretate cu farmecul său inegalabil de doamna Maria Radu (Tanti Mioara) au devenit șlagăre apreciate la toate petrecerile și în toate spectacolele, cu care au cucerit, rând pe rând, mai toate televiziunile țării, stârnind admirația și prețuirea unor mari personalități:

          Astfel: ultimul mare poet al românilor, Mircea Dinescu, realizator al unor fermecătoare emisiuni TV, i-a invitat de multe ori, atât în platoul său cultural „La Cetate” cât și la restaurantul omonim din Centrul Vechi al Bucureștilor.

          Regizorul Artistic Dan Manoliu apreciază „Talentul, dăruirea și profesionalismul” care au făcut ca „muzica interpretată de artiștii tarafului” să aibă o unicitate în peisajul muzicii lăutărești devenind o emblemă a locului de unde se trag: Vărbilău! Și că au realizat momente și emisiuni care vor rămâne în Filmoteca de Aur a Televiziunii Române.

            Iar- Marcel Radu, manager artistic PRO-TV, consideră că „aportul celor doi artiști, Radu Maria și Radu Ionel adus Comunei Vărbilău este unul fără egal și evident.”

            În acest fericit context, pentru valoarea lor artistică desăvârșită și pentru promovarea continuă a imaginii localității noastre, suntem onorați să conferim, în semn de omagiu, Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Vărbilău, artiștilor Radu Maria și Radu Ionel, fondatorii Tarafului Vărbilău.

 

ARGUMENT

pentru promovarea Proiectului de hotărâre privind acordarea Titlului  de Cetățean de Onoare domnului  Inginer tehnolog și Consilier Eparhial State George „La Crucea lui State”

 

          Mărturisesc că de la înfăptuirea sa și până azi, ori de câte ori ni-i hărăzit norocul să ajung la Monumentul Eroilor din Podu ursului, nu pot să nu mă gândesc la principalul său Ctitor. Și, deși îl cunosc din fragedă pruncie, fiind de nenumărate ori, la bine și la rău, prieteni la năzbâtii și complici la fapte mărețe, n-am intuit grandoarea personalității sale. Abia acum, când i-am citit, dintr-o răsuflare, minunatele sale „amintiri din totdeauna”, mă simt copleșit de măreața sa biografie.

          Cei dornici, pot savura pe-ndelete farmecul depanării minunatelor sale amintiri în paginile ce însoțesc acest sumar și concis (nu este un pleonasm!!) „argument”. Noi ne rezumăm a spune doar că, din punct de vedere profesional, domnul Inginer tehnolog a dovedit că se pricepe mai bine decât alții, având abilități și competențe care l-au impus, atât socialism, cât și în capitalism, în poziția de „leader”, fiind, pe rând, adulat de mulți, contestat apoi de o zgomotoasă minoritate de impostori și, mai apoi, din nou adulat de majoritatea mereu tăcută a muncitorilor harnici.

          Din punct de vedere politic, deși părintele său a fost „delegat” al sătenilor, domnul inginer „imparțial ca românul” asemeni tatălui său nu s-a înrolat niciodată politic. Totuși, când era tânăr și sărac, manifesta o atitudine de stânga, uitându-se cu jind la cei înstăriți, iar, după ce „s-a ajuns”, a dobândit gândiri de centru-dreapta încercând să-și apere proprietățile dobândite, dar respectându-i pe cei cu gândiri social-democrate.

          Tot asemeni tatălui său, a continuat, la a șasea generație, producția de distilare a unor rachiuri rafinate, produsele înnobilate prin învechire „la Moș State la cazan”, purtând adeseori pe eticheta și numele localităților noastre au obținut numeroase medalii de aur, argint și bronz, în țară și în străinătate.

          Acumulările cantitative au determinat, firesc, salturi calitative, domnul Inginer dobândind funcții și onoruri de care puțini muritori au parte în viață. A dobândit și a dăruit aproape cu egală măsură astfel ca a fost și este ctitor, sprijinitor și ajutător al mai multor biserici de mir sau mănăstiri, ceea ce i-a conferit funcții în Arhiepiscopia Bucureștilor, (Consilier Eparhial între 2002-2010), precum și „Crucea patriarhală” cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, acordată de Patriarhul României în 1998, „Crucea lui State”, cum spun cu admirație și invidie enoriașii și mai ales enoriașele parohiilor din Vărbilău.

          Pentru sufletul nostru, mereu dornic de dumnezeiască iubire, ori de câte ori ni-i hărăzit norocul să ajungem la monumentul Eroilor din Podul Ursului, ne închinăm la „Crucea lui State”,  dăruită de domnul State comunității noastre spre eterna slujire și pioasă amintire a tuturor eroilor noștri știuți și neștiuți. 

          Pentru toate faptele sale săvârșite din iubirea și prețuirea pentru localitatea sa natală, cu respectul și aleasa prețuire a întregii comunități, suntem onorați să-i conferim domnului State George Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Vărbilău.

 

 

ARGUMENT

pentru promovarea Proiectului de hotărâre privind acordarea Titlului  de Cetățean de Onoare domnului Profesor Alexandru Jipa „Știința este putere”

 

Într-o „scurtă istorie a omenirii” (Sapiens) istoricul israelian Yuval Noah Harari constată că „cei mai mulți oameni au dificultate în a asimila știința modernă, întrucât limbajul ei matematic e greu de înțeles pentru mințile noastre, iar descoperirile ei contrazic adesea simțul comun. Din șapte miliarde de oameni din lume, câți înțeleg cu adevărat mecanica cuantică, biologic celulară sau macroeconomia? Totuși, știința se bucură de un imens prestigiu datorită noilor puteri pe care ni le conferă”

          Împrejurarea că „din cei șapte miliarde de oameni ai Terrei”, un fiu al comunei Vărbilău sparge frontierele cunoașterii și necunoașterii, pătrunzând în fascinanta lume a fizicii atomice și nucleare și într-un răstimp de numai patru decenii, urcând rapid treaptă cu treaptă, reușește să demonstreze că „știința este putere” este, de natură să ne umple de mândrie și să zicem și noi, asemeni cronicarului moldovean că „nascu” și la Vărbilău oameni.

          Născut, într-adevăr la Vărbilău, la 25 septembrie 1957, elev strălucit al Școlii Vărbilău, apoi licean cutezător al formidabilului (pe atunci!) Liceu Slănic, cel ce avea să se dovedească a fi „un om între oameni”, un om la puterea om, Alexandru Jipa cucerea din 1977 universul fascinant al fizici nucleare și al fizicii particulelor elementare în cadrul Facultății de Fizică din București. Licențiat (din 1981), cercetător științific la numai 27 de ani, apoi doctor (din 1990) în fizică nucleară și fizica particulelor elementare, Alexandru Jipa cucerește efectiv Catedra de fizică atomică și nucleară a Facultății de Fizică din București, fiind, rând pe rând, în mai puțin de două decenii, asistent, lector, conferențiar și, în final, profesor universitar doctor și conducător de doctorat din anul universitar 2003-2004, pentru câteva zeci de doctori și doctoranzi.

          Activitatea complexă de membru al mai multor Birouri, Comitete și Consilii științifice și de conducere, Decan al Facultății de Fizică (2008-2012), Director al Centrului de Cercetare „Materia nucleară în condiții extreme”, încă de la înființarea acestuia, în 2006, membru al Societății Române de Fizică și membru individual al Societății Europene de Fizică autor, în același timp, al câtorva sute de articole și studii științifice publicate în reviste de specialitate ale Academiei Române și al unor cărți și monografii de specialitate, sunt fericite întâmplări care conturează personalitatea fascinantă a profesorului Alexandru Jipa, căruia, astăzi și aici, suntem onorați să-i conferim, în semn de omagiu, pentru că a avut puterea să demonstreze că știința este suprema putere, Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Vărbilău.