Tavi Grigore, antrenorul Petrolului care nu a pierdut deloc și câștigă la limită. Dar, tot victorie se numește!

Dragos Trestioreanu -

Tavi Grigore, antrenorul Petrolului care nu a pierdut deloc și câștigă la limită. Dar, tot victorie se numește!

Într-un campionat întreg, cel din Liga a IV-a, ediția 2016-2017, și în turul celui imediat următor, din al treilea eșalon, antrenorul principal de-atunci al echipei FC Petrolul, Octavian Grigore, a obținut numai succese și doar câteva remize, nefiind învins niciodată! La revenirea pe banca Petrolului, în etapa a XII-a a actualului sezon din Liga a IV-a, după o pauză de-un retur în L3 și trei sferturi din prima jumătate a întrecerilor din L2, Tavi Grigore și-a păstrat statutul de tehnician fără înfrângere al grupării FC Petrolul Ploiești. Sub bagheta lui, Petrolul a câștigat trei meciuri la rând, toate la limită, două în deplasare (2-1 la Daco-Getica București și 3-2 la Dacia Unirea Brăila) și unul, acasă (2-1 cu SSC Farul Constanța). I s-ar putea reproșa ceva, deci, lui Tavi Grigore? Haideți să vedem!

Prima măsură a lui Octavian Grigore, de după demiterea lui Leo Grozavu, ex-principalul Petrolului, cu siguranță una luată de comun acord cu președintele executiv al clubului găzarilor, Cristi Vlad, a fost cea a readucerii în lot a lui Mirel Bolboașă, Paul Antoche și Sergiu Arnăutu. Mai exact, cei dați de afară de cel… dat afară de la echipă, după vreo 10 zile. Adică, Grozavu. Inspirație maximă cel puțin în cazul atacantului, câtă vreme Arnăutu a punctat în fiecare dintre cele trei partide desfășurate cu Tavi Grigore în spațiul tehnic, în a doua, cea cu Farul, bifând o „dublă”. Pe Bolboașă l-a folosit doar la redebutul pe bancă, Mirel făcându-și datoria la meciul din Colentina, iar Antoche, ca și Arnăutu, a fost titular în toate trei confruntări. Au fost decizii care s-au dovedit eficiente, atâta timp cât s-au legat trei victorii, mai greu de bifat pe vremea predecesorului lui Grigore. Renunțând la mai ciudatul 1-4-1-2-3 al fostului tehnician al Botoșaniului și dictând întoarcerea la modulul aplicat de el în ligile a patra și a treia, 1-4-2-3-1, fosta glorie a Petrolului a mers pe un mix între cei pe care i-a avut sub comandă în primul mandat al său și cei aduși, după câte s-a mai aflat, la solicitarea lui Leo Grozavu. La Brăila, sâmbăta trecută, actualul antrenor principal al „lupilor” a mizat, în primul „11”, pe cinci „vechi”, respectiv șase „noi”, ca să le zic așa. În urma înlocuirilor din tabăra Petrolului, din timpul partidei, cea din urmă consemnată în penultimul minut de joc, ponderea – după cum se va observa mai jos – a trecut de partea celor „vechi”: 7-4. Nostalgie? Sau forma superioară a celor „vechi”? Înclin asupra celei de-a doua variante!

Totuși, în ciuda celor trei victorii, există și dintre cei care mai strâmbă din nas, apreciind că exprimarea echipei continuă să fie fadă, ca și pe vremea lui Leo Grozavul. Iar asta mai ales când lipsește căpitanul revenit la Ploiești, Laurențiu Marinescu, așa cum s-a întâmplat la Brăila. „Marin” – integralist de când a îmbrăcat iar echipamentul galben-albastru – a acuzat probleme medicale la un genunchi, după duelul cu Farul, și a declarat astfel forfait celui din urbea de la malul Dunării. Cert este că în toate jocurile de când comanda a revenit la el, Tavi Grigore a făcut echipa care trebuia. Nu a fost destul, deoarece tactica lui, mai atentă cu securizarea rezultatului de pe tabelă, decât cu sporirea lungimilor față de echipa adversă, i-a deranjat pe iubitorii de „artificii”. Astfel, a fost acuzat că, la confruntarea cu Farul, a scos, în minutul 61, un mijlocaș de bandă ofensiv, pe olandezul Jeroen Lumu, și l-a preferat în loc pe-un mijlocaș central cu sarcini defensive, Cristian Danci. Asta în locul unei schimbări post pe post, cu „argintul viu” Nini Popescu pe teren, ci nu rămas pe bancă tot meciul sau prinzând doar 4 minute mari și late, ultimele, din disputa de la Brăila, cu Dacia Unirea!

Însă, așa e Tavi, fiind știut, de fapt, de toți, dar pesemne că unii au mai uitat că el joacă la siguranță, fiind interesat să câștige puncte, nu să facă show. Și, în fond, are dreptate, mai ales când echipa pe care o antrenează are o țintă clară: promovarea! Fără discuție, în eventualitatea în care Petrolul ar ajunge pe-un loc care să-i permită accederea în Liga 1, pe primul sau al doilea, mai precis, nimeni și nimic nu l-ar mai împiedica pe Grigore să-și îndemne fotbaliștii să practice un joc care să-i încânte pe pătimașii suporteri ai lor. Nu e momentul, e clar! Iată acum, așa cum am promis, distribuțiile de la ultima partidă a „lupilor”, încheiată cu o victorie a lor, scor: 3-2 (0-1), golurile învingătorilor fiind marcate de Herea, Tudor și Arnăutu!

DACIA UNIREA: Avram (cpt) 7 – Niţă 7.5, Pleşa 5, Hamza Ben Abda 5, Manu 5 – Lü Yuefeng 5.5 – Coteţ 5 (72 – Hîmpea 5), van den Driest 7 (65 – Vitan 5), Ciucureanu 5 – Mucuţă 5 (80 – Le Metayer), Bebey 7.5. Colectiv tehnic: Florentin Petre (antrenor principal), Romică Dorin (antrenor secund).

FC PETROLUL: Tordai 6 – Olaru 7, Antoche 7, Cazan 5.5 (34 – Plămadă 5.5), Ţigănaşu 6 – Chindriş (cpt) 7, Danci 6 – Saim Tudor 7.5, Herea 7.5 (89 – Popescu), Ştefănescu 6.5 (60 – Ciocâlteu 7) – Arnăutu 7.5. Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Vasile Șleam (antrenorul portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic); secundul Mugurel Cornățeanu a fost suspendat pentru două etape și amendat cu 300 de lei, după ce a intrat pe teren la meciul cu Farul, pentru a protesta la accidentarea lui Cristi Danci, nepedepsită – regulamentar – cu un cartonaș roșu!

Au arbitrat: Cătălin Buşi 7 (Râmnicu Vâlcea) – Ciprian Iovu 7 şi Iulian Cătălin Brînză 7 (ambii din Botoşani).

Observatori: Ion Gabriel Flaviu Pop (Bacău), pentru joc, și Constantin Gheorghe (Suceava), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Antoche (12), Saim Tudor (38), Arnăutu (41), Lü Yuefeng (51).

La Brăila, pe stadionul Municipal, într-o peluză aflată aproape în ruină, a apărut o galerie mixtă foarte activă a Petrolului, astfel că fundalul sonor a fost apanajul acesteia. Culmea, tocmai într-un loc unde, pe vremuri, nici nu se avea curajul de a se pronunța, doar în surdină, numele de Petrolul, fiindcă altfel temerarul ar fi fost luat cu… fulgi cu tot! Acum, s-au mai schimbat vremurile, fanii locali, atâția câți au mai rămas alături de Dacia Unirea, fiind mai preocupați de modul în care a ajuns „Municipalul”, înainte de 1989 o mândrețe de arenă, decât de jocul favoriților lor. Ținta suporterilor a fost clară, printr-un banner amendând situația și „bătând obrazul”, simbolic, consiliului județean și primăriei din Brăila! Pe bună dreptate!

Foto: www.fcpetrolul.ro