Taxele și impozitele au apreciat leul

Daniel Dimache -

Taxele și impozitele au apreciat leul

Evoluția perechii euro/leu din perioada analizată a fost una descendentă, influențată pe finalul ei de creșterea ofertei comerciale de valută, companiile pregătindu-se să achite taxele și impozitele la bugetul de stat, în timp ce dolarul și francul elvețian s-au apreciat.

Trebuie remarcat faptul că piața valutară nu a reacționat la criza politică declanșată de președintele Iohannis care a refuzat două dintre nominalizările remaniatului cabinetului Dăncilă 2.

După o creștere la 4,6662 lei, la debutul intervalului, euro a coborât la 4,6553 lei, pentru a-l încheia la 4,6584 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,656 și 4,66 lei, cu închiderea la 4,658 lei.

Faptul că economia mondială se pregătește să intre într-o nouă perioadă de recesiune dar și faptul că nivelul consumului numai asigură creșterea accelerată a PIB al României, în condițiile unei reduceri critice a investițiilor statului, vor pune presiune asupra cursului euro. Conform lui Dan Bucşa, de la UniCredit Bank Londra, cursul euro ar trebui să urce la 5 lei, însă BNR va controla evoluția lui, pe fondul unei inflații ridicate.

De altfel, la începutul perioadei s-a încercat o forțare a cursului euro, cotațiile crescând pe piețele internaționale până aproape de 4,68 lei.

Cursul dolarului american a scăzut până la 4,0773 lei dar a încheiat perioada la 4,1021 lei, când cotațiile din piață au urcat la 4,08 – 4,113 lei.

Moneda elvețiană s-a tranzacționat pe piețe internaționale între 1,13 și 1,142 franci/euro, iar media a fluctuat între 4,0980 și 4,1189 lei, cea de la finalul intervalului fiind stabilită la 4,1170 lei.

În perioada analizată, indicii ROBOR au reînceput să crească, după ce BNR a întrerupt operațiunile de tip repo, prin intermediul cărora împrumută băncile comerciale care au un deficit de lei.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat intervalul la 3,24% iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,46%. Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a stagnat la 3,53%, cel la 12 luni a urcat la 3,59%.

Perechea euro/dolar a fluctuat pe piețele internaționale în culoarul 1,1359 – 1,1472 dolari, la finalul perioadei el coborând la 1,1328 – 1,1421 dolari, piețele americane închizând la 1,1336 dolari. Deprecierea a survenit după publicarea indicelului PMI calculat de Markit, care a indicat o încetinire a creșterii economiei din zona euro.

Criptomonedele au continuat să piardă teren, valoarea lor de tranzacționare prăbușindu-se cu 700 de miliarde de dolari de la începutul acestui an, la un nivel de actual de 140 de miliarde de dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul perioadei la 4.210 dolari, iar analiștii anticipează o posibilă scădere până la 2.500 dolari, la începutul anului viitor.

Prăbușirea criptomonedelor au stimulat achizițiile de aur, un „refugiu” tradițional pentru investitori. Prețul unciei a crescut în piața specializată de la Londra la fixingul de seară la aproape 1.224 dolari.