„Mă gândesc să plec de la Petrolul… am decis să nu mai plec” – amenințarea lui Gabi Tamaș, de bun augur pentru vestiarul „lupilor”! Comunicatul membrilor fondatori anunță o cale liberă administrației locale și a unor potențiali finanțatori
Dragos Trestioreanu -
Zi plină vineri, 2 septembrie 2022, la FC Petrolul, o echipă care se menține pe podiumul Superligii după succesul obținut spre finalul „deplasării” din etapa a VIII-a – de la Chindia Târgoviște, scor: 3-2, rezultat stabilit în minutul 82 de nigerianul Christian Irobiso (foto mijloc, în text) – și primele două meciuri ale rundei a noua. Totul începuse, de fapt, imediat după acel joc de infarct, în care „lupii”conduseseră cu 2-0 la pauză, grație „dublei” de efect a lui Lucian Dumitriu (foto sus, în text), și se treziseră egalați într-un interval de numai cinci minute, 75-80, la reușitele lui Daniel Popa, respectiv Cosmin Atanase.
La sincronul de după joc, Gabriel Tamaș (foto, la titlu, alături de rezervele neutilizate Harrison Manzala și Sebastian Moroz), poate cel mai bun echipier al Petrolului în etapele scurse până în prezent, afirmase că „mă gândesc să plec de la Petrolul. De ce? De aia”!!! Și nici una, nici două, a… plecat de la microfon! De miercuri și până vineri, pe suporterii împătimiți ai „lupilor” i-a frământat întrebarea: „Chiar pleacă Tamaș?”. Mai ales că, între timp, anunțase clar că, dacă până ieri, nu se va încasa măcar un salariu restant, atunci îl va plăti din propriul buzunar coechipierilor și va părăsi, ulterior, clubul, ultimii amatori de a-l transfera, potrivit www.prosport.ro, fiind cei de la FC Argeș Pitești.
Într-o ședință la club, cu oficialii acestuia, antrenorii și jucătorii, s-a auzit că Gabi Tamaș și-ar fi spus oful. Amenințarea lui s-a dovedit, până la urmă, de bun augur pentru vestiar. Conducerea „galben-albaștrilor” s-a făcut luntre și punte, notează același site mai sus-menționat, și a plătit acel salariu restant și primele de joc, subliniindu-se că nou-transferații ar fi ajuns cu banii la zi! Este citat directorul sportiv al petroliștilor, sufletistul Claudiu Tudor (foto în text, alături de titularul Eugeniu Cebotaru), care a declarat că, într-adevăr, s-a achitat suma restantă și „mergem mai departe cu Tamaș la război!„. Semn clar că îndeplinirea condiției sine qua non impusă de „Ministrul Apărării”, așa cum este decretat a fi Tamaș, a condus la liniștirea suporterilor, jucătorul urmând a continua la Petrolul. Ceea ce este foarte bine, fiind de lăudat și rapiditatea percutării Executivului ploieștenilor la doleanța celui mai experimentat fotbalist din lotul găzarilor, asigurându-se astfel menținerea în lot a acestuia.
Tot ieri, pe www.fcpetrolul.ro, a fost postat un comunicat al membrilor fondatori ai ACS Petrolul ’52 (foto jos, în text, cu o parte dintre ei), pe care îl voi face public mai jos:
„Față de dezinformările apărute, în ultima perioadă, în presă și în spațiul public, grupul membrilor fondatori ACS Petrolul 52 precizează în mod deschis și ferm că nu s-a împotrivit niciodată și nici nu se va opune unei asocieri în termeni legali cu Consiliul Local Ploiești sau cu alte instituții publice sau private. Aceste dezinformări aduc clubului prejudicii de imagine în relația cu investitori, sponsori sau finanțatori, conducând, totodată, la alterarea încrederii în club și a stării de spirit a echipei.
Ne manifestăm, încă o dată, deschiderea totală față de oricine dorește să se asocieze sau să finanțeze clubul Petrolul Ploiești și precizăm, din nou, faptul că nu au existat, și nu vor exista, solicitări personale de natură financiară ale membrilor fondatori pentru cedarea majorității Asociației. Nu am ascuns și nu vom ascunde realitatea privind situația financiară a clubului, care, în acest moment, este una delicată, fiind evident faptul că este nevoie de sprijin imediat. Echipa FC Petrolul Ploiești reprezintă județul Prahova și orașul Ploiești și are nevoie de sprijinul tuturor celor care doresc să se implice. Ea aparține ploieștenilor, prahovenilor și tuturor celor care iubesc acest club! Vă mulțumim!”.
Dacă, în ceea ce privește „cazul Tamaș”, nu mai era mare lucru de comentat, solicitării lui exprese, repet, dându-i-se curs pe „repede înainte”, în privința comunicatului de mai sus este totuși de discutat. „(Grupul membrilor fondatori) nu s-a împotrivit niciodată și nici nu se va opune unei asocieri în termeni legali cu Consiliul Local Ploiești sau cu alte instituții publice sau private” – se precizează în comunicat. Excluzând din discuție instituțiile private, și spre care se face trimitere, mă întreb ce poate însemna, în acest marasm financiar de la FC Petrolul, o asociere cu CL Ploiești și/sau cu alte instituții publice. Prin vocea edilului șef al Ploieștilor s-a spus, în vară, cu subiect și predicat, că s-ar face o asociere între club și SC Hale și Piețe, din cadrul administrației locale. Cum nu s-a făcut niciun pas în această direcție, mi-e greu – nu sunt Mafalda! – să îmi dau seama ce contribuție la bugetul clubului ar fi putut avea această societate. În condițiile în care, în lumea fotbalului se vorbește că o salvare sigură de la retrogradare ar necesita cel puțin 5 milioane de euro, dați-mi voie, cu tot respectul pentru respectiva societate, să cred că nu ar putea susține un astfel de buget. Și nu numai pentru faptul că am intrat în ultimele patru luni din an și – nu că or mai fi de dat 5 milioane – ci nici măcar unul sau două nu văd cum. S-or fi gândit, oare, conducătorii clubului la vreo acceptare a disputării gratis a meciurilor Petrolului pe arena Ilie Oană prin această asociere? Da, se putea și așa ceva, fără a ocoli legea în acest caz. Dar – nota bene! – numai dacă echipa devenea… CSM FC Petrolul Ploiești, adică aproape ca la baschet!
Deci, dintr-un foc, chiar nu înțeleg insistența, și nu-i de ieri, de azi, de a cere administrației locale să ajute clubul găzarilor. Posibil să se mai fi gândit la soluția aleasă de alte cluburi, care sunt susținute financiar de primăriile locale, Unele cluburi care au „driblat” legea prin asocierea cu societăți comerciale aflate sub pulpana administrației locale. Însă, acele asocieri datează încă din eșalonul secund și abia în ceasul al 12-lea, să zic așa, când s-au decis să promoveze, au apelat la un subterfugiu – pentru mine, așa rămâne! – înghițit pe nemestecate de către FRF. Declara mai de curând Costel Lazăr, președintele executiv al FC Petrolul, că nu se poate schimba forma de organizare a unui club decât între ediții de campionat, cu nu în timpul desfășurării uneia. Automat, despre ce asociere mai putem vorbi? Neputându-se face, nici de reducerile măcar la chirii, de dispariția acestora nici atât, nu se poate discuta. OK, ar mai fi ceva, dacă nu s-ar avea însă experiența ultimilor șase ani. Administrația locală poate face lobby printre oamenii de afaceri locali de a veni cu7 bani în sprijinul clubului, prin sponsorizări. Însă, aici ar trebui nu unul sau doi, ci de la, poate, 10 în sus. Și nu de la zeci de mii, ci de la sute de mii în sus, de fiecare. Scriam mai sus de experiență. Ce sponsori cu adevărat potenți a avut FC Petrolul în ultimii șase ani, odată cu renunțarea fostului partener finanțator, Veolia? Tot respectul, folosesc din noua acest cuvânt de politețe, pentru cei care au dat bani la/pentru FC Petrolul, însă cu acele sume, cu unele excepții, ar fi trebuit acum să se adune vreo 50-60 de sponsori să se facă de un buget de siguranță, măcar, de menținere în primul eșalon! Dacă va exista cineva care va explica cu acuratețe beneficiile unei asocieri legale cu domeniul public și care să fie acceptată de federație după startul competiției, chiar că nu ar strica deloc. Știu că sunt încă destui obișnuiți cu un vechi clișeu: „Să ne ajute mama primăria cu bani”! Bine-bine, dar sub ce formă? Las pe altădată, de-acum, discuția că aceia care dau bani ar trebui să și verifice tot ceea ce se face cu aceștia. Volens-nolens, așa ceva nu se poate decât… conducând clubul! Riscă, atunci, cineva? Ce? E foarte limpede ce!
Foto: www.fcpetrolul.ro