Thriller la „Olimpia”! Cu mare efort și ambiție uriașă, CSU Asesoft a câștigat primul meci din finala LNBM

Dragos Trestioreanu -

Thriller la „Olimpia”! Cu mare efort și ambiție uriașă, CSU Asesoft a câștigat primul meci din finala LNBM

Peste 3.000 de iubitori ai baschetului au venit, luni seară, la sala Olimpia, pentru a-și susține favoriții, în prima partidă din finala play-off-ului ediției 2014-2015 a campionatului LNBM. I-a așteptat o sală caldă la propriu, instalația de climatizare fie nefăcând față, fie nefiind… pornită. Temperatura din sală i-a afectat însă cel mai mult pe combatanți, jucătorii de la CSU Asesoft Ploiești și BC Mureș Târgu Mureș, finaliștii merituoși ai actualui campionat. După mișcările de încălzire, cei din tabăra oaspeților au aflat că fundașul bosniac Filip Adamovic… nu avea drept de joc, expirându-i viza medicală de pe carnetul de joc! Aceasta a fost o variantă, alta referindu-se la… viza de ședere în țară. Mai degrabă, ar fi vorba despre prima, situație în care Adamovic, căruia nu-i venea să creadă că nu va juca în primul meci al finalei, ar putea bifa jocul de marți, după ce va primi ;i acordul necesar. În locul lui, antrenorul lituanian Audrius Prakuraitis a apelat la un alt fost echipier al Asesoftului, Adrian Tudor (ex-Blidaru).

Primul sfert a fost dominat clar de c[tre gazde, care au punctat de cinci ori de dincolo de semicerc, prin căpitanul Burlacu (2/4), cel care anunța astfel un meci mare al său, Flowers (2/3) și Runkauskas (1/1). În primul act, în schimb, mureșenii au rămas datori total la acest capitol, atacând de patru ori de la distanță coșul advers, dar fără succes. Astfel încât, împreună cu pivoții Cooper și Zigeranovic împărțindu-și timpul petrecut pe teren aproape în mod egal, pentru a le face față lui Barro și Ivanovic, cei mai sus-amintiți au fost stăpânii jocului, trecând cu bine și peste erorile neforțate ale lui Pot, devenite deja… marcă înregistrată! Înainte de actul al doilea, CSU Asesoft avea un ecart de 8 puncte, 24-16, mai precis un bun început de drum către primul succes din finală. Apoi însă, mureșenii au pus-o de-un run mai consistent, iar avansul s-a strâns. Replica a venit imediat și, după un sfert terminat la egalitate, 15-15, echipele au mers la cabine tot cu Asesoftul având opt lungimi avans. Din nefericire însă pentru Sașa Ocokoljic – din nou foarte inspirat -, după doar un minut și 45 de secunde de la debutul actualui secund, l-a pierdut definitiv pe Cooper, care a suferit o tăietură mare pe tot obrazul drept, fiind scos cu greu de pe teren, dus la ambulană și transportat la spital, pentru a fi cusut! Americanul a revenit în sală de-abia pe finalul sfertului al treilea, însă numai pentru a lua loc pe bancă, el afișându-se cu un plasture uriaș pe obraz! Din această cauză, Zigeranovic a trebuit să facă… normă dublă, nu puține fiind momentele când era stors de puteri! A strâns din dinți și a punctat la foc continuu, susținut eficace de către Burlacu (foto, în echipament alb; www.digisport.ro), aflat într-una dintre zilele amintind de cele de maximă glorie ale sale. Veteranul a marcat din orice poziție, a mai și ratat, dar – per total – a făcut un meci de-a dreptul excelent. De altfel, el și centrul sârb au fost „gurile de foc” ale gazdelor, în acest prim duel din finala LNBM. Bine au jucat și Runkauskas, și el trecând peste problemele pricinuite de o accidentare care l-a ținut pe tușă până cu patru zile înainte de acest meci, nu o dată solicitând înlocuirea, acum, și Flowers – un adevărat metronom, din nou.

De subliniat că, la începutul sfertului al patrulea, vedeta mureșenilor, yankeul Dykes, principalul marcator al lor, a acuzat mari dureri musculare, însă nu a cerut să fie scos de pe teren. A riscat și, după o acțiune în viteză și un coș spectaculos reușit pe pătrundere, a rămas căzut pe parchet, cu cârcei la ambele picioare! A fost dus cu greu pe brațe până în dreptul băncii echipei lui, Adamovic și un membru al staff-ului echipei mureșene făcând eforturi mari pentru a-l scăpa de dureri, care îl afectau foarte serios pe jucător. Nici Dykes nu a mai putut juca, și el, și Cooper fiind incerți pentru partida a doua, De altfel, cel dintâi abia a putut ajunge, după meci, la vestiare, fiind ajutat de Gajovic și Lazar! Pe final, a avut o căzătură serioasă și Zigeranovic, retras și el pe bancă, atunci, dar din fericire, se gestionase deja perfect avantajul, care se redusese, cu puțin peste un minut și jumătate înainte de sunetul sirenei, la doar 2 puncte, 70-68. Însă, Szijarto a transformat, calm, de la linia de libere, ca și Pelekanos, de altfel, grecul făcând un joc foarte bun, de data aceasta. Astfel, după 15-13 și, respectiv, 25-26, CSU Asesoft a reușit să se impună cu 79-70 și să aibă un parțial de 1-0, marți, de la ora 20.00, urmând să debuteze a doua confruntare a finalistelor play-off-ului LNBM, care va fi transmisă live pe „DigiSport 2”.

Succesul de luni a fost dedicat, ca și toate celelalte anterioare de când Vladimir Arnautovic nu a mai fost pe banca „alb-albaștrilor”, antrenorului aflat acasă cu mari probleme de sănătate. Însă, din Belgrad, Dado parcă le transmite din ambiția sa de a lupta împotriva bolii, iar motivația de a câștiga este astfel amplificată. Organizatorii de la CSU Asesoft au pregătit în cele mai mici detalii acest spectacol sportiv, au confecționat tricouri originale pentru finală, cu un design deosebit, au adus și montat patru tribune mobile moderne, dotate cu scaune de plastic, una fiind rezervată galeriei Blue Generation, aflată într-o formă de zile mari, au creat un cadru ambiant specifica unei mari finale! Dacă și temperatura din incintă ar fi fost la cote rezonabile, chiar că ar fi fost totul perfect!

La capătul unui meci intens, cu de toate, condus foarte bine de către arbitrii Alexandru Olaru (București), Fabiana Martinescu (Sibiu) și Bogdan Podar (Cluj), supervizați de Romi Stănciulescu (Târgoviște), cu toții aflați sub privirile președintelui FRB, Horia Păun, fost jucător la BRD CSU Ploiești, și ale șefului departamentului internațional al federației, Adrian Voinescu, un baschetbalist talentat și destul de longeviv, victoria ploieștenilor a fost adusă de punctele reușite de Burlacu (22; 5×3), Zigeranovic (22; 11 recuperări, „double-double”), Runkauskas (12; 1×3), Pelekanos (10; 2×3), Flowers (8; 2×3), Cooper (2), Szijarto (2) și Pot (1). Nu au jucat deloc Dogaru, Negoițescu, Movileanu și Ianuli. Pentru oaspeți, din rândul cărora Ivanovic a părăsit terenul, pentru 5 greșeli personale, în sfertul al treilea, după ce reușise 7 puncte (1×3), au mai avut realizări eficiente deja-amintitul Dykes (20; 1×3), Gajovic (11; 1×3), fostul jucător al Asesoftului, Căpușan (11; 1×3), Barro (10; 15 recuperări, „double-double”), Lazar (4), Tudor (3; 1×3), cel care a făcut o entorsă la picior după aruncarea „de afară” și a devenit, și el, incert pentru al doilea meci, și Polyak (2). În afara lui Adamovic, nu au evoluat nici Barabasi și Jakab.

Învingătorii de luni așteaptă și marți cât mai mulți suporteri la sală, contribuția lor la succesul din primul joc fiind absolut însemnată. Susținuți frenetic și în partida a doua, baschetbaliștii de la CSU Asesoft pot merge la Târgu Mureș cu liniștea unui parțial de 2-0, care i-ar scuti de unele emoții în… „jungla” de acolo, așa cum își numesc pătimașii fani ai echipei lui Prakuraitis sala în care evoluează favoriții lor. Având avantajul unui duel în plus pe teren propriu, Burlacu și compania ar deține astfel prima șansă la adjudecarea celui de-al 11-le campionat  național, din ultimii 12 ani! Chiar că merită ajutați din plin pentru a aduce Ploieștiului și  un titlu de campioană în sporturile de echipă. De altfel, singurul posibil a fi obținut!