Timbru de mediu declarat ilegal şi de instanţele din România şi de CJUE

Redactia -

Timbru de mediu declarat ilegal şi de instanţele din România şi de CJUE

Statul a început să piardă procesele iniţiate de contribuabilii nemulţumiţi de timbrul de mediu, prima instanţă care s-a pronunţat în acest sens fiind Tribunalul Teleorman

OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, contine si dispozitii care incalca Constitutia Romaniei. Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit avocatului COLTUC MARIUS VICENTIU consultat de noi, acest articol incalca principiul neretroactivitatii legii civile, principiu consacrat de prevederile art.15 alin. 2 din Constitutie si de art. 6 din Codul civil.

Cum procedam pentru a contesta noua taxa auto?

Toate persoanele care au achitat timbrul de mediu se pot indrepta impotriva statului roman prin promovarea unei actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei achitate cu titlu de timbru de mediu.

Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din timbre sunt, potrivit avocatului:

• cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,

• contract de vanzare cumparare a autovehiculului,

• decizia de impunere a platii timbrului de mediu eliberata de Administratia Finaciara competenta si dovada platii timbrului de mediu.

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

www.coltuc.ro