Titularii Petrolului, mai buni decât rezervele lui Partizan Belgrad

Redactia -

În urma unui efort care merită totuşi lăudat, conducătorii echipei din Liga I, SC FC Petrolul Ploieşti, au reuşit să obţină din partea Federaţiei Române de Fotbal dreptul de a organiza cu spectatori meciul internaţional amical cu Partizan Belgrad, la un moment dat fiind în pericol disputarea acestuia, după incidentele de la întâlnirea cu Steaua, din 30 octombrie. Păcat însă că doar 2-3.000 de ploieşteni au răspuns chemării clubului de a fi prezenţi pe arena Ilie Oană la ceea ce avea să fie ultima întâlnire a „lupilor” cu suporterii lor, în anul 2011. Asta deoarece următoarele două confruntări de acasă, cele cu FCM Târgu Mureş (vineri, 18 noiembrie, ora 18.00) şi Pandurii Târgu Jiu (dată şi oră nestabilite încă), se vor desfăşura cu porţile închise. La fel ca şi alte patru dispute din returul actualei ediţii de campionat, din 2012. Ar fi fost un frumos exemplu de solidaritate al ploieştenilor să umple măcar trei sferturi din stadion, mai ales că un joc internaţional nu s-a mai programat pe fostul „Ilie Oană” de ani buni. Nu s-a întâmplat aşa şi, parcă, a fost şi mai frig pe o arenă golaşă, numai peluza de la stradă, cea a galeriei, fiind mai populată.

Charismaticul antrenor sârb Aleksandar Stanojevic a deplasat la Ploieşti, sâmbătă, un număr de doar 15 jucători, restul de 10 din efectiv fiind convocat la echipele naţionale. Şi-aşa, cunoscută fiind şcoala de fotbal ex-iugoslavă, rezervele au dovedit destule veleităţi, însă nici nu au dorit, parcă, a le strica gazdelor lor ultima întâlnire cu fanii proprii. Meciul s-a încheiat cu succesul Petrolului, în urma golului reuşit de către cel mai bun om al „galben-albaştrilor”, în faţa Partizanului, Daniel Opriţa, cel care a transformat, printr-un şut din prima, de la 12 metri, din poziţie centrală, centrarea foarte bună a lui Florentin Dumitru. „Dinel” a înscris aproape pe mijlocul porţii, cu toată opoziţia bravului apărător al buturilor, adverse – Radisa Ilic. Până atunci nu fusese de consemat decât o singură fază, cea petrecută cu 180 de secunde mai devreme, atunci când Stefan Babovic a şutat, puternic, în cross, de la 20 de metri, puţin pe lângă stâlpul din dreapta lui Cristian Zimmermann. Ultimele două minute ale celui dinât mitan au adus alte două şuturi la cele două buturi. Mai întâi, căpitanul Smiljanic a trimis din drop, de la 25 de metri, uşor perpendicular, dar goal-keeper-ul ploieştenilor a reţinut cu siguranţă. Apoi, la centrarea de pe dreapta a lui Valentin Negru, acelaşi Opriţa a deviat în transversală, de la 15 metri, din poziţie centrală.

Cele din urmă 20 de minute ale meciului amical de pe „Ilie Oană” au avut parte, parcă la declanşarea unui semnal invizibil, de nu mai puţin şase faze calde, alternând de la o poartă la alta: centrare de pe dreapta a lui Cvjetkovic, dribling din preluare al lui Sasa Ilic /70), rămas singur la 8 metri, dar şutul i-a fost parat miraculos de Mircea Bornescu, pentru prima oară între buturile Petrolului; o pasă înaltă a lui Fl. Dumitru a condus la o „bâlbîială” a lui Opriţa şi a lui Nikola Petrovic (76), în colţul drept al careului mic, al doilea portar al sârbilor scăpând cu faţa curată; pasă perfectă a lui Sasa Ilic pentru Dejan Georgijevic (81), demarcat la 7 metri, pe stânga, reluarea acestuia din urmă fiind blocată din nou, excepţional, de Bornescu; Nikola Komazec i-a transmis mingea lui Nicolae Mitea (87), al cărui şut spre colţul din dreapta a fost salvat inspirat de Nikola Petrovic; cap al lui Mihai Tudor (89) într-un adversar, de la colţul scurt, în urma unei centrări a lui Dumitru; lovitura libera mult aşteptată de Komazec a venit în ultimul minut, execuţia sârbului, nostru, de la 35 de metri, lateral dreapta, făcând ca balonul să treacă aproape de vinclul opus. În fapt, a doua repriză a mai salvat din spectacol, de subliniat fiind o ambiţie mai mare ca altădată a petroliştilor şi o replică fără prea mare determinare a oaspeţilor de la Belgrad. Cei care au aliniat şi doi fotbalişti de culoare, şi doi brazilieni – David Manga, Lamine Diarra (între Adrian Borza şi Bogdan Străuţ; foto: Cosmin Manea), Anderson Marques de Oliveira şi Eduardo Ferreira Abdo Pacheco -, cu toţii inferiori coechipierilor lor sârbi.

Antrenorii Valeriu Răchită, Valentin Negoiţă şi Dumitru Jipa au trimis pe teren următorii jucători: Zimmermann (46 Bornescu) – B. Străuţ (66 Buleică), A. Petrovic (84 R. Barbu), Melinte (62 Djurovic), P. Stoica (cpt; 66 M. Tudor) – Enescu (46 Bărbulescu), V. Negru (62 Milea) – Opriţa (84 Buşu), Buhuşi (32 Fl. Dumitru), Borza (46 Mitea) – M. Roman II (46 Komazec). Singurul absent din lot a fost un alt sârb din lotul Petrolului, Aleksandar Stojimirovic. La rândul lor, Aleksandar Stanojevic, Slobodan Kuljanin, Vanja Radinovic şi Goran Pandurovic au folosit tot lotul deplasat la Ploieşti: R. Ilic (46 N. Petrovic) – Cvjetkovic, Oliveira, Stankovic, Savic – Babic, Babovic, Smiljanic (cpt), Manga (60 S. Ilic) – Diarra (60 Jovancic), Pacheco (75 Georgijevic). În ultimele câteva minute, Partizan a jucat în 10 oameni, din cauza accidentării lui Babic, care nu a mai avut de cine să fie înlocuit, coechipierii săi, schimbaţi până atunci, făcând deja duşul de dupa meci.

La interviurile din zona mixtă, Răchită s-a referit mai mult la batjocura suferită la sediul LPF, la şedinţa Comisiei de Recurs, oficialilor de la SC FC Petrolul nemotivându-li-se respingerea apelului lor cu privire la reducerea suspendării terenului pentru şase etape, fiind lăsaţi caraghişi într-o încăpere. Asta până ce membrii respectivei comisii au… părăsit clădirea. Stanojevic a declarat că-i cunoştea dinainte pe conaţionalii care joacă acum la Ploieşti şi că ei sunt jucători cu experienţă. În schimb, jurnaliştii care au însoţit-o pe Partizan în România au declarat că doar un singur titular al echipei din Belgrad a fost sâmbătă seară pe teren şi că fotbalişti precum compatroţii lor din tabăra „lupilor” sunt, la ei acasă, cam de nivelul celui de-al treilea eşalon. Dacă nu chiar de al patrulea. Răutăţi gratuite, probabil după insuccesul favoritei lor.