TOMA T SOCOLESCU – Remember la 133 ani de la naștere

Redactia -

TOMA T SOCOLESCU – Remember la 133 ani de la naștere

Episodul 1

Omul care a muncit mult și apoi a fost prigonit și uitat mulți ani, după anul 2010 a devenit personalitatea de prestigiu TOMA T. SOCOLESCU, potențial definită acum numai prin prenume, inițială și nume. Nu voi insista cu detalii asupra biografiei, ale operelor realizate fizic sau doar proiectate. Doritorii le vor găsi ușor, în primul rând, în scrierile care îi aparțin, în mulțimea lucrărilor și prezentările făcute de iubitorii operei lui, între anii 2010-2016, sau mai „modern” și mai comod, cu un simplu click pe Google.

S-a născut la 20 iulie 1883 în casa arhitectului ploieștean Toma N. Socolescu, fiind primul său fiu care prin botez a primit prenumele Toma. Copilul a crescut a învățat, și apoi la maturitate, după participarea la Primul Război Mondial, în perioada 1919-1945 a reușit să-și depășească profesia inițială de arhitect și să devină o personalitate complexă, cu multe profesii, funcții și pasiuni, toate în slujba comunităților în mijlocul cărora a trăit.

După anul 1945, în perioada anilor 1945-1960 a îndurat calvarul omului care făcuse mult pentru concetățenii săi, dezamăgit de nerecunoștința unora dintre ei. A fost  anchetat, sancționat și schimbat din funcție, pensionat și hărțuit, cu proprietățile confiscate pe nedrept, exilat în anul 1952, asistând neputincios la distrugerea sau ascunderea creațiilor lui. Se îmbolnăvește și moare, fiind înmormântat la 16 octombrie 1960, la cimitirul Bellu.

Au urmat 50 ani de uitare nedreaptă, până în anul 2010. Este anul când mulți dinte cei care îl stimau și îi admirau opera, prin acțiuni concrete, scrieri, busturi și alte manifestări comemorative, i-au adus imaginea în spațiul public. Puțini au continuat să o facă și în perioada 2011-2016, cu rezultate bune sau cu eșecuri.

Scrierea mea de azi, prilejuită de aniversarea celor 133 ani de la nașterea personalității TOMA T. SOCOLESCU, poate fi considerată un semnal, un protest pașnic asupra unor probleme sesizate, încă nerezolvate și care îi denaturează imaginea. Acestea pot fi rezolvate de unii factorii implicați în acțiunile comemorative din anul 2010, respectiv: Primăria Municipiului Ploiești și Consiliul Local, Consiliul Județean Prahova și Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, Primăria Comunei Păulești Prahova și Consiliul Local, așa cum le voi prezenta în episoadele 2 și 3, de mâine și poimâine.

Constantin ILIE

Foto: Toma T Socolescu, din arhiva primită de la I. Macri