Tot mai multe divizionare secunde optează pentru suspendarea contractelor jucătorilor în favoarea ajutorului de la guvern. Sindicatul fotbaliștilor își manifestă nemulțumirea pentru acest mod de a acționa!

Dragos Trestioreanu -

Tot mai multe divizionare secunde optează pentru suspendarea contractelor jucătorilor în favoarea ajutorului de la guvern. Sindicatul fotbaliștilor își manifestă nemulțumirea pentru acest mod de a acționa!

Siteul www.liga2.prosport.ro, unul foarte activ și în această perioadă de oprire a meciurilor din eșalonul secund de fotbal, notează că tot mai multe cluburi cu echipe în Liga a II-a optează pentru suspendarea contractelor jucătorilor, din cauza pandemiei de coronavirus, în favoarea ajutorului financiar care urmează a fi primit de la Guvernul României. Înscrierea pe lista celor care vor fi susținuți material în proporție de 75% din salariul mediu brut pe economie, dar plafonat la 5.500 de lei brut, din care se vor primi 4.125 de lei, adică echivalentul a 800 de euro, nu contenește, cluburile acționând la unison. Nota bene, procentul de 75% se aplică la salariul actual al fiecărui fotbalist, neînsemnând că unul care are o remunerație de 500 de euro, să zicem, ar încasa acum 800 de euro! Pentru unele dintre cluburi, măsura a fost o „gură de oxigen”, cele precum Rapidul, chiar, și Farul fiind într-o situație dificilă, „giuleștenii” ajungând la al treilea salariu neîncasat!

Și Campionii FC Argeș Pitești, club la care sunt legitimați și foștii petroliști Nini Popescu și Robert Grecu, au recurs la aceeași metodă a suspendării contractelor. În schimb, la FC Petrolul Ploiești și Universitatea Cluj, alte cluburi de tradiție din fotbalul autohton, situația nu era deloc dramatică, dar decizia de înjumătățire a contractelor a fost una absolut justificată, pe termen mai scurt. Nici, notează aceeași www.liga2.prosport.ro, CS Mioveni – ocupanta locului al doilea în clasament, la momentul suspendării întrecerilor, odată cu decretarea primei stări de urgență, pe 15 martie 2020, cea care va fi prelungită cu încă tot atâta – nu avea probleme cu banii. Drept dovadă că a depus, bine-mersi, dosarul de licențiere pentru Liga 1, la Federația Română de Fotbal, fiind OK la absolut toate capitolele, așa cum se întâmplase – a declarat un oficial al său – și în ceilalți ani în care procedase la fel, dar… degeaba, nepromovându-se pe teren!

În conjunctura actuală, cu reduceri salariale impuse de cluburi, Sindicatul fotbaliștilor din România (AFAN), membru al FIFPro, sindicatul mondial al fotbaliștilor, printr-un comunicat, dar și prin vocea liderului Emilian Hulubei, și-a manifestat nemulțumirea vădită că s-a lăsat greutatea din prezent exclusiv pe umerii jucătorilor. Iată o parte din acest comunicat oficial: „AFAN a solicitat încă de la începutul stării de urgență deschiderea unui proces de consultare și negociere împreună cu cluburile, cu FRF și LPF, astfel încât să se găsească o modalitate echitabilă pentru împărțirea costurilor generate de suspendarea competiției, cât și pentru a se asigura sportivilor, jucătorilor, acoperirea, într-o cât mai mare măsură, a drepturilor financiare pentru această perioadă. Din păcate, în ciuda unor declarații comune asumate de FRF, LPF și AFAN, nu au existat demersuri concrete care să poată să fie aplicate unitar la nivelul fiecărui eșalon fotbalistic. Ne-am văzut în situația de a ne asuma singuri demersuri către Guvern!!! În urma mai multor discuții purtate cu primul ministru, Ludovic Orban, cât și cu ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a identificat un anumit tip de soluții care au fost descrise succesiv în OUG 30/2020, cât și în OUG 32/2020. A fost necesar a fi făcute modificări în OUG 30/2020, pentru a veni cu o soluție legală în vederea protejării celor care activează sub acoperirea contractelor de activitate sportivă, acest <<mutant>> juridic ce a scos sportivii de sub acoperirea sistemului de securitate socială. Cu această ocazie se dovedește, încă o dată, dacă mai era nevoie, așa cum s-a întâmplat și în cazul situațiilor de insolvență, că soluția contractului de activitate sportivă a fost una cel puțin neinspirată, discriminatorie față de alte categorii de salariați din România. Soluția corectă ar fi fost, așa cum am susținut permanent și cum recomandă, de altfel, și FIFA, aceea a reglementării pentru sportivi a unui contract de muncă de tip special, care să țină cont de particularitățile izvorâte din activitatea sportivă și din regulamentele sportive în vigoare. Prin modificarea adusă prin OUG 32/2020 s-a clarificat, o dată în plus, ca indemnizația acordată de la bugetul de stat, în valoare de 75% din valoarea contractului de activitate sportivă – dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, până la aproximativ 800 euro, nu este altceva decât un sprijin suplimentar acordat de lege sportivilor aflați în dificultate, cluburile fiind responsabile doar cu întocmirea documentelor necesare pentru accesarea banilor de către sportivi!!!”.

La rândul său, Hulubei a declarat pentru www.liga2.prosport.ro că „sună telefoanele non-stop. Deocamdată, nu a dat nimeni pe nimeni afară, dar – peste tot – sunt discuții de diminuare a salariilor. Peste tot, și în ligile inferioare și la prima ligă, fără excepție. Asta e principala problemă. De dat afară nu a dat nimeni, pentru că nu are cadru legal pentru acest lucru. Noi analizăm fiecare caz în parte, în momentul în care li se propun acte adiționale la contract, dar nu e ceva standard. Fiecare interpretează și negociază. Fiecare club încearcă să taie cât mai mult. Jucătorii sunt îngrijorați că li se vor tăia salariile fără să fie chemați la negociere. Sunt multe cluburi care taie pur și simplu, la unii mai mult, la alții mai puțin, deci nu e nimic unitar”. De subliniat însă și că același șef al Sindicatului fotbaliștilor din România, cu un alt prilej, mai înainte, emitea părerea că OUG 32/2020, „mi se pare că e dată doar așa, ca să fie dată și nu se poate aplica”!!!

Foto: www.clasicsport.ro, www.liga2.prosport.ro și www.fcpetrolul.ro