Tragedia antică de pe „Ilie Oană”, episodul 5

Dragos Trestioreanu -

Tragedia antică de pe „Ilie Oană”, episodul 5

Serial horror pe arena Ilie Oană, ajuns joi noapte la cincilea episod! Dar ce să mai ceri acum, când se vorbește mai mult decât de fotbalul propriu-zis de… cote la pariuri, cât are X pauză și 2 final, pentru cine ar fi semnat precontracte fostul căpitan, respectiv poate cel mai bun jucător din lot, când actualul antrenor propune… viitorul succesor, când cei 10.000 de fani inegalabili au devenit vreo… 2-3.000 de condamnați la tristețe pe stadion, când insolvența le-a arătat direcția, din vară, celor care au mai rămas „pe punte”, speriați cumplit de naufragiu, când numele-simbol este luat în derâdere, când nu se mai știe pe cine să se dea vina mai ales?

Petrolul – Astra a fost un meci subțire, plictisitor, îmbiind ușor spre somn, cu precădere în repriza a doua. Petrolul nu a găsit drumul spre plasă decât de la punctul cu var, doar acolo de unde golgheterul din tur mai reușește să înscrie. Apoi, Astra a întors scorul prin jucătorul cel mai vechi dintre combatanți – alături de-un fost junior al găzarilor -, care a călcat și iarba de pe vechiul „Ilie Oană”, și printr-o rezervă, bifând, odată, meciuri pe „Giuseppe Meazza-San Siro”! Chinuit, „lupii” au deschis scorul în minutul 52, printr-un șut bine direcționat al lui Tamuz, în urma loviturii de pedeapsă obținută de inepuizabilul Astafei, trântit în careul mare, în lateral dreapta, de un portughez (cam) departe ca valoare de… compatrioții Geraldo și Teixeira. Dar tocmai acest Nuno Pinto și-a spălat păcatele în minutul 83, centrându-i „de manual”, în 8 metri, central, lui Seto, japonezul înscriind splendid cu capul, din plonjon, și făcând, apoi, reclamă ghetei produse în țara sa, marca Mizuno (foto; www.looktv.ro)! Culmea, la un gol cu capul! După doar 180 de secunde, „fiul rispitor” al Petrolului, Budescu, a dat și el o centrare „din cărți”, dar de pe dreapta spre stânga, și capriciosul antipatic Alibec a prins un voleu de zile mari. Și Takayuki, și Denis i-au făcut… otită bietului Pecanha, căruia i-au zburat baloanele pe la urechi precum gloanțele șuierând! Și-asta a fost totul! Șumudică, abia „dat jos din pat” și instalat la echipa din Giurgiu, l-a bătut pe Rednic, aflat la ora… recomandărilor succesorului său, din vară încolo! Apropo de tehnicianul „galben-albaștrilor”, acesta a făcut o primă schimbare justificată și la timp. Pastorini în locul lui Nepomuceno, cu efecte totuși – cum ar zice francezii – comme-ci, comme-ca. Apoi, una de… suflet, Tchite în locul lui Tamuz. Deja-vu, toate meciurile jucătorului din Burundi, de dupaă debutul cu gol în poarta FCSB-ului! În sfârșit, ultima, la trecerea timpului și a odihnirii ușor accidentatului Peteleu. Eh, aici s-a… scris istoria! Fanchone a fost devansat de Seto, la golul egalizator. Tot Fanchone l-a scăpat pe Budescu la cel al victoriei incredibile, cu 2-1, a Astrei, la Ploiești, după scorul alb de la pauză. Antrenorul învinșilor a zis că francezul a intrat cam neîncălzit! Specialiștii au zis că a fost cotă 6, la X pauză și 2 final! O fi fost…

Niciodată în istoria Petrolului și – cred – a unei echipe de pe podium nu s-au mai consemnat cinci eșecuri la rând pe teren propriu. Horror – cum scriam în debutul textului! De ce s-a ajuns aici? De ce poate că se va continua la fel? Pentru că există „arta” de a construi pe „repede înainte” și a distruge „pe… fulger înainte”! Fanii de la peluza 2 au afișat un banner sugestiv, solicitând vânzarea societății, creștinește le-au cerut patronilor să-și mai spele astfel din păcate, dar i-au și atenționat că ei, ultrașii, nu se vor da niciodată în spate! E clar, este unica șansă, unica soluție de salvare, de a se trage, de fapt, ultima „dublă” a acestui serial negru. Dar, cine știe ce va mai fi și din vară încolo? Până una-alta, nu o lasă CS Universitatea Craiova pe Petrolul să cadă de pe podium! Până când, însă?

PETROLUL: Pecanha 6 – Alcenat 5.5, I. Filip 4.5, Ipșa 5.5, Peteleu 6.5 (79 – Fanchone 4) – Pablo de Lucas (cpt) 6 – Nepomuceno 5 (46 – Pastorini 5.5), L. Marinescu 6, Satli 6.5, Astafei 6.5 – Tamuz 7 (71 – Tchite 4.5). Antrenor: Mircea Rednic.

ASTRA: S. Lung jr. 6 – Gorupec 6, V. Găman (cpt) 5.5, Ben Youssef 5, Nuno Pinto 6 – Seto 8, Laban 6.5 – G. Enache 6 (80 – Spătaru), Tembo 5 (56 – Budescu 7), William de Amorim 6 – Fatai 5 (65 – Alibec 8). Antrenor: Marius Șumudică.

Au arbitrat: Horațiu Mircea Feșnic 7.5 – Nagy Micloș Istvan 6 (ambii din Cluj) și Sebastian Stoianov 7 (Constanța).

Arbitri adiționali: Denis Haidiner (Hunedoara) și Marian Barbu (Făgăraș).

Arbitru de rezervă: Alexandru Cerei (Cluj).

Cartonașe galbene: Satli (29), L. Marinescu (36), Nuno Pinto (52), Peteleu (64), V. Găman (90+2).

După meci, tehnicianul găzarilor a lăsat a se înțelege că a renunțat să mai continue la Ploiești din vară, deși intenționa așa ceva la un moment dat. Dar, a auzit că deja se discută cu un alt antrenor! Totuși, a lăsat de la el și a propus două nume de urmași. Este vorba despre fostul și actualul secund ai lui de la Petrolul. Adică, Mihai Teja și, respectiv, Valentin Sinescu. Să fie aceasta componența băncii tehnice viitoare? Cu Teja drept A1 și Sinescu păstrându-și actuala bluză de trening? Ori se va dicta vreo… rocadă? Așa, ca la Gaz Metan. Va fi însă cum vrea patronatul. Totuși, cam simplu de dedus, după… gusturile cu care ne-a obișnuit deja!

În altă ordine de idei, luni, 4 mai, de la ora 18.30, la Galați, Petrolul va oferi replica Oțelului, într-un meci în care va ținti nu numai posibilitatea de a putea bifa un an calendaristic fără înfrângere în deplasare, ci și pe aceea de a se menține pe podium, fiindcă tot un punct în plus a rămas, și după etapa a XXIX-a, față de CSU Universitatea Craiova.