Transferurile Petrolului și Universității Cluj nu sunt opera aceluiași om. Până una-alta, la Poiana Brașov se face „colecție” de portari foarte tineri!

Dragos Trestioreanu -

Transferurile Petrolului și Universității Cluj nu sunt opera aceluiași om. Până una-alta, la Poiana Brașov se face „colecție” de portari foarte tineri!

După ce, în presa centrală, a apărut informația potrivit căreia moldoveanul de peste Prut Octavian Moraru (foto la titlu, în dreapta, alături de unul dintre fotbaliștii pe care îi reprezintă, trecut de la Gaz Metan Mediaș la Hermannstadt Sibiu, David Caiado, portughezul despre care se zvonea că ar fi fost pe lista „lupilor”) ar face transferurile și pentru Universitatea Cluj, divizionară secundă la care a fost numit team manager, și pentru FC Petrolul Ploiești, președintele executiv al găzarilor, Marius Stan, a venit cu o precizare absolut necesară. Una postată pe www.fcpetrolul.ro și care sună astfel: „Nu avem niciun fel de colaborare cu domnul Octavian Moraru și vrem să fie cât se poate de clar acest aspect, astfel încât să nu existe dubii. De altfel, dacă s-ar întâmpla asta, ar fi vorba și de o incompatibilitate, atâta vreme cât, din câte se știe, dânsul este angajatul clubului Universitatea Cluj. În ceea ce privește alcătuirea lotului pentru sezonul viitor, FC Petrolul Ploiești are un plan propriu, bine structurat, și sperăm să găsim cele mai bune soluții, astfel încât să atingem obiectivele pe care ni le-am propus”. Nu-i mai puțin adevărat că despre fostul director sportiv – cu bune rezultate în ceea ce privește transferurile – de la CSM Poli Iași și Gaz Metan Mediaș se spune că ar fi fost în tratative și cu FC Petrolul Ploiești. Asta, zice-se,  în varianta în care Gheorghe Mulțescu și staff-ul său ar fi continuat activitatea la clubul găzarilor. Moraru jr. – fiul lui Valerii Moraru, patronul din momentul falimentului clubului de fotbal din Giulești – a făcut achiziții destul de bune chiar și pentru Rapid, echipă care nu a retrogradat sportiv, ci din motive financiare. Surse bine informate ar susține că moldoveanul ar fi înaintat o listă de fotbaliști din care cei de la Petrolul să aleagă, iar aceasta număra mulți prim-divizionari străini și autohtoni, cu adevărat de valoare. Drept dovadă că aceștia ar fi și rămas în Liga 1 pentru următorul sezon, unii dintre schimbând între timp, se afirmă, echipele. Odată însă cu alegerea tandemului Marius Stan, ca președinte executiv, și Flavius Stoican, ca antrenor principal, „varianta Octavian Moraru” a picat, astfel că acesta s-ar fi reorientat spre „U” Cluj, club la care a și început să aducă destui jucători din Portugalia, dar nu numai.

În altă ordine idei, în cantonamentul Petrolului, de la hotelul Piatra Mare, din Poiana Brașov, unde sunt cazați la această oră 30 de fotbaliști, s-a făcut, parcă, o adevărată „colecție” de portari în vârstă de 18 ani. Luni, 1 iulie 2019, în partida cu ACS Kids Tâmpa Brașov, încheiată cu scorul de 6-0 (1-0) pentru junii prahoveni, întâriți cu trei seniori, în prima repriză a apărat, reamintesc, un alt moldovean de peste Prut, Cristian Apostolachi, care nu a prins nici măcar o secundă în poarta Gloriei Buzău, în campionatul trecut al Ligii a III-a, iar în a doua, a fost folosit Ionuț Ailenei, de la Sporting Juniorul Vaslui. A doua zi după al doilea meci-test al Petrolului a urcat la munte și un tânăr goal-keeper ploieștean, în afara lui Alex Radu (16 ani), care fusese între buturi, sâmbătă, 29 iunie, la repriza a doua a amicalului cu Chindia Târgoviște. Noul sosit este Raul Bălbărău („U 19”) și a apărat buturile echipei Petrosportului, în Liga de Elită. O trupă care a ajuns în fazele superioare ale Cupei României, de profil. Ca și un alt fost junior al defunctului CCJ al FC Petrolul trecut la Petrosport, Mihai Nițescu, fratele mai mic al lui Tiberiu Nițescu, fost „lup” în efectivul lui Octavian Grigore în Liga A Prahova, Bălbărău a cochetat cu… FCSB. El a dat probe pentru echipa a doua a clubului lui Gigi Becali, însă nu a mai ajuns la formația din al treilea eșalon. Recunoscut drept un apărător al buturilor de viitor, Raul – ar fi al treilea cu acest prenume, dacă va fi legitimat, și el, la Petrolul, după Botezan (L4) și Avram (L3) – are de demonstrat noului antrenor al portarilor, Mihai Ștețca, că dispune calitățile necesare pentru a fi un back-up de nădejde pentru titularul cert, Cezar Lungu. La Poiana Brașov, mai sunt așteptați totuși și alți seniori de valoare, pentru ca, în Turcia, Flavius Stoican să aibă la dispoziție un lot cât mai apropiat de cel al debutului în următorul sezon, dacă nu chiar cel integral. Poate în curând va fi apt să ducă întreg programul și Cristian Sârghi, cel care, repet, se antrenează încă separat.

Foto: www.libertatea.ro și www.ziarulprahova.ro