Transformarea de la Paragină la Centru medical a avut loc cu succes la Tătărani

Daniel Dimache -

Transformarea de la Paragină la Centru medical a avut loc cu succes la Tătărani

Incredibil, nu-i aşa?, ca ruina astupată de buruieni din fotografiile făcute anul trecut (sus) să fie transformată în clădirea aerisită, solidă, elegantă din pozele realizate acum câteva zile (jos), sediu de farmacie şi cabinete medicale. Transformarea a avut loc în numai câteva luni, la finele lunii octombrie 2018 fiind semnat contractul de execuţie de către Primăria comunei Bărcăneşti cu câştigătorul licitaţiei, o firmă din Băicoi, iar cu două zile în urmă fiind efectuată recepţia lucrării.

Clădirea este fosta grădiniţă din satul Tătărani, pe unde au trecut multe zeci de generaţii de copii ai satului, însă ajunsă treptat într-o stare avansată de degradare, părăginită şi loc de debandadă şi golănii peste noapte, în chiar centrul localităţii, lângă şcoală şi biserică. Unii chiar puseseră ochii pe imobil, mai ales pentru teren, însă primarul Valeriu Lupu a ţinut să îi redea frumuseţea de odinioară, şi chiar mai mult decât atât, şi să o păstreze în zestrea satului, aşa cum a procedat şi cu şcoala din apropiere, renovată şi redeschisă tot în acest mandat. 

Clădirea fostă grădiniţă are destinaţia de cabinet medical uman, farmacie şi cabinet stomatologic, fiind amenajată conform cerinţelor unui asemenea obiectiv, cu facilităţile zilelor noastre, dar cu utilizarea materialelor clasice de construcţie şi păstrându-se stilul brâncovenesc, caracteristic clădirilor din Muntenia, inclusiv celei în cauză.

Acum zona a prins contur, cu şcoală, biserică, teren modern de sport şi continuând cu ideea amenajării a unui parc, precum şi a altor obiective, pe măsură ce vor fi reintroduse în patrimoniul comunei şi alte terenuri din vecinătate. Dar despre acestea vom discuta cu o altă ocazie.

Investiţia s-a realizat cu mare economie pentru bugetul local, la o valoare mică pentru o lucrare de asemenea anvergură: 686.152 lei.

Primar Valeriu Lupu: „Viziunea mea cu privire la acest proiect a fost de a nu mă debarasa de trecut pentru a construi viitorul. Dimpotrivă, am redat viaţă unei clădiri care era destinată înstrăinării şi am reuşit să o punem în slujba comunităţii. Pentru satul Tătărani, constituit din 4000 de locuitori, acest centru medical va avea o însemnătate primordială, întrucât toate serviciile medicale indispensabile vor fi acum extrem de accesibile cetăţenilor.
Scopul meu în continuare este să aplic aceeaşi strategie şi cu celelalte clădiri din patrimoniul comunei, care au fost date uitării. Cât de curând, se vor materializa şi restul proiectelor, deci clădiri vechi vor fi date înspre folosul comunităţii, sub diverse întrebuinţări. Şi fosta Şcoală Puşcaşi va intra în reabilitare şi se va transforma în centru de permanenţă pentru situaţii de urgenţă şi farmacie.”