Transport de lemne fără documentele necesare, oprit la Sinaia

Redactia -

Transport de lemne fără documentele necesare, oprit la Sinaia

La data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 22:15, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Prahova, în timp ce desfășurau activități pe linie rutieră pe Drumul Național 1 au oprit, pentru control, pe raza stațiunii Sinaia, o autoutilitară ce tracta o semiremorcă, condusă de un bărbat în vârstă de 44 de ani, despre care existau informații că ar transporta material lemnos fără respectarea cantității înscrise în avizul de însoțire și fără respectarea prevederilor privind masele.

Astfel, la fața locului s-au prezentat reprezentații Ocolului Silvic Azuga care au efectuat un cubaj tehnic al masei lemnoase, ocazie cu care au apreciat că există dubii rezonabile cu privire la faptul că în ansamblul de vehicule ar fi mai mult material lemnos decât cel înscris în aviz.

Publicitate

Astfel, s-a dispus reținerea materialului lemnos în cauză.

În ceea ce privește nerespectarea prevederilor privind masele, conducătorul auto a refuzat cântărirea ansamblului de vehicule, fapt pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform O.G. nr. 43/1997 R.

Ulterior, azi, 29 septembrie a.c., lucrătorii Ocolului Silvic Azuga au efectuat un cubaj de specialitate, măsurând individual fiecare palet de material lemnos, ocazie cu care au stabilit că ansamblul de vehicule transporta 49,933 metri cubi, deși în aviz era trecută cantitatea de 35,4284 metri cubi.

Având în vedere cele constatate,  ansamblul de vehicule a fost sigilat, urmând să se efectueze un cubaj individual al tuturor pieselor parte componentă a masei lemnoase.

În temeiul articolului 169 din Codul de Procedură Penală s-a dispus, prin ordonanță, ridicarea ansamblului de vehicule ca și mijloc material de probă, urmând ca pe parcursul procesului penal să se stabilească oportunitatea luării măsurii confiscării acestuia, în conformitate cu prevederile articolului 68, alin. 2^2 din Legea nr. 46/2008.

În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transport, cu orice mijloace al materialelor lemnoase în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente specifice de transport (Codul Silvic).