Trei din trei! CSM Ploiești a câștigat Final Four-ul de promovare în Liga Națională de Baschet Masculin

Dragos Trestioreanu -

Trei din trei! CSM Ploiești a câștigat Final Four-ul de promovare în Liga Națională de Baschet Masculin

Luând aminte la declarația antrenorului principal al lor, Eugen Ilie, cum că locul 2 nu se premiază niciodată, Vlad Dumitrescu și coechipierii lui de la CSM Ploiești nu s-au mulțumit doar cu promovarea deja asigurată în Liga Națională de Baschet Masculin, ci au făcut tot posibilul să câștige și cea de-a treia partidă din Final Four-ul găzduit de sala Olimpia. Într-o veritabilă finală a acestei competiții organizată la superlativ, în care s-au întâlnit cele mai bune trupe – cea gazdă a turneului și BCM Olimpic Baia Mare, cealaltă grupare deja promovată – echilibrul s-a menținut până când numeroșii „shooteri” ai CSM-ului au „explodat” și-au tot întors coșul de la distanță, asigurându-și un final mai liniștit de joc. Asta chiar dacă oaspeții au reușit, pe final, în decisiv, o serie de puncte la care CSM-ul nu a avut replică. Însă, nu-i mai puțin adevărat că ploieștenii au condus, la un moment dat și la 17 puncte diferență, pe când adversarii lor s-au putut lăuda, în altul, doar cu un ecart de cinci. Astfel, ultimul duel din Final 4 s-a încheiat cu scorul de 85-79 (22-23; 19-14; 19-22; 25-20), în favoarea „alb-albaștrilor”, dar după o replică într-adevăr foarte bună oferită de către trupa maramureșeană. Ar fi de remarcat replica imediată a băieților lui Eugen Ilie după fiecare act adjudecat de BCM Olimpic, formație în care au excelat nu numai americanii Abdul-Awwel și Thomas, ci și autohtonii Tohătan și Dohi. În acest context, sunt de așteptat confruntări interesante în viitorul sezon al Ligii Naționale între cele două grupări, mai ales că efectivele vor fi fortificate, în vară, crescând și numărul de străini, la „roș-albi”, respectiv apărând cinci noi la trupa locală.

Punctele învingătorilor au fost reușite de Movileanu (14; 3×3), Ionescu (14; 3×3), Santana (12; 4×3), Căpușan (12), Casale (11), Ciotlăuș (8; 1×3), Ene (5), Gârbea (3; 1×3), Dumitrescu (2), Dogaru (2) și Neagoe (2), mai jucând și foarte tânărul Scărlătescu, fără sa bifeze însă vreun coș, iar cele ale echipei lui Sebastian Man de către Thomas (29), Abdul-Awwel (18), Tohătan (14), Dohi (6), Corneanu (6; 2×3), Florea (3; 1×3), Dumitru (2) și Stoica (1), mai evoluând, fără să-și treacă numele pe lista marcatorilor, și Donca, Dăscălescu și Porumb. Este lesne de remarcat că forța ofensivă a CSM-ului a fost dată, în mare parte, de numeroasele coșuri de la distanță, ploieștenii beneficiind în lotul lor de aruncători de afară remarcabili, precum Movileanu, „veteranul”Santana, Ionescu și, chiar, Dumitrescu, Ciotlăuș sau Gârbea. Un bonus merită însă și experimentatul baschetbalist Căpușan, el și Santana strângându-i în jurul lor pe tinerii de mare viitor ai CSM-ului.

Cu trei victorii din tot atâtea posibile, CSM Ploiești și-a adjudecat Final Four-ul de promovare din Liga 1 în LNMB, primind din partea FRB un frumos trofeu, destinat câștigătoarei, alături de care, la final, învingătorii s-au și fotografiat. Pe locul al treilea s-a clasat Timba Timișoara, care a dispus, în ultimul joc, de Politehnica Iași, cu scorul de 101-83.

Urmează vacanța pentru jucători, dar pentru staff-urile administrativ și tehnic pregătirea imediată a lotului pentru debutul în cel dintâi eșalon. Faptul că pauza la acest nivel a Ploieștiului a fost de doar un singur an și că iubitorii baschetului și-au regăsit rapid gustul pentru spectacolele oferite de sportul jucat la panou, iar asta cu o echipă înființată doar în vara trecută, sunt consecința, cumulat, o repet, eforturilor conjugate ale marii vedete Cătălin Burlacu, conducerii CSM Ploiești și tuturor acelora care, printr-un gest sau altul, le-au fost alături. Semn că, dacă există voință și pricepere, performanțele se pot atinge și pe termen scurt. dar, ce-acum începe… și mai greul, pentru că, din toamnă, la „Olimpia”, se așteaptă iar show-uri în acest foarte frumos sport.

Foto: www.csmploiesti.ro