Trei divizionare secunde și două din Liga 1 au „urcat” deja în sferturile de finală ale actualei ediții a Cupei României. Printre acestea, și Petrolul Ploiești, după cel mai frumos meci, de până acum, din „optimi”, în compania ACSM Poli!

Dragos Trestioreanu -

Trei divizionare secunde și două din Liga 1 au „urcat” deja în sferturile de finală ale actualei ediții a Cupei României. Printre acestea, și Petrolul Ploiești, după cel mai frumos meci, de până acum, din „optimi”, în compania ACSM Poli!

S-a terminat, miercuri, și cea de-a doua zi rezervată optimilor de finală ale ediției 2020-2021 a Cupei României, la fotbal. Dacă marți, Dunărea Călărași a mers mai departe, în „sferturi”, la așa-zisa „masă verde”, în urma retragerii din toate competițiile a echipei din același eșalon secund, Turris-Oltul Turnu Măgurele, iar Petrolul Ploiești a ajuns, după un 3-0 sec în dauna lui ACSM Poli Iași, la 3 partide de finala întrecerilor, acolo unde s-a mai calificat de trei ori în istoria sa, adjudecându-le pe toate, miercuri, 10 februarie, încă o formație din L2, Universitatea Cluj,  a „urcat” în faza de dinaintea penultimului act. Și tot eliminând, ca și „lupii”, pe teren propriu, o trupă de pe prima scenă, UTA Arad, rezultat final: 2-1! Grupările din L1 au replicat prin Chindia Târgoviște, învingătoare, tot cu 3-0, ca și formația lui Viorel Moldovan, succes bifat însă în deplasare pe (cam) vetustul stadion „Gheorghe Hagi”, din Constanța, în fața localnicilor de la Farul. În sfârșit, a treia echipă din primul eșalon care a părăsit deja competiția, după ACSM Politehnica și UTA, este liderul ierarhiei Ligii 1, FCSB. Cea care – după un 1-0 în favoarea sa, în campionat, pe arena din Șoseaua Ștefan cel Mare, miercurea trecută – s-a înclinat acum cu același scor și în același loc, după ce a apelat din start mai mult la rezerve. Cum CFR Cluj a ieșit din „16”-imi, eliminată în „Gruia” de… Poli Iași, și e liberă mereu în săptămâna de Cupa României, pesemne că și creditorul FCSB-ului s-o fi gândit, dată fiind cupa europeană în care va merge câștigătoarea CR. că nu le-ar strica și vedetelor sale – care au jucat aproape la… mișto în mitanul secund, odată intrate pe terenul foarte bun din „Groapă” – o odihnă similară!

Ar mai rămâne să fie scoasă din întreceri și CSU Craiova, joi, de către FC Botoșani, în Moldova, la debutul pe banca tehnică a oltenilor a grecului Marinos Ouzounidis, și adjudecarea trofeului, peste numai patru meciuri, ar putea deveni accesibilă oricăreia dintre formațiile calificate deja sau care se vor califica în „sferturi”! În afara derbiului de joi, mai sus-precizat, în aceeași zi vor mai combate, acasă, încă două divizionare secunde, Viitorul Pandurii Târgu Jiu și ASU Politehnica Timișoara, contra Gaz Metan Mediaș, respectiv Astra Giurgiu. Situație în care nu ar fi de scos din calcul calificarea în faza imediat următoare a mai multe trupe de eșalon secund decât din primul! De urmărit…

Revenind la Petrolul, trebuie ca, în rândurile următoare, să îi dau Cezarului ce e al Cezarului, adică antrenorului principal Viorel Moldovan – afișat cu șapca „á la <<Peaky Blinders>>” – laude pentru strategia de abordare a disputei de „care pe care” cu ACSM Poli Iași. Dar, mai ales, pentru inspirația domniei sale de a alterna sistemele de joc, în funcție de diversele momente ale meciului. Dacă, în toamna trecută, l-am criticat adesea, ba chiar dur, uneori, pe cel care se auto-denumise, la instalare, „Masculul Alfa” al „lupilor”, de data aceasta nu am avut ce-i reproșa, ba dimpotrivă. A comandat, de la bun început, un presing sus, care i-a descumpănit pe colegii noului antrenor Andrei Cristea. A stat cu gura, cum se spune, pe băieții lui, pentru a nu abdica, niciun moment, de la jocul cursiv, cel cu pase repetate și precise, multu gustat, neabundând de obsesiva „lungă și pe a doua”, fără ca domnia sa, pe-atunci, să aibă vreo reacție. Vezi destule meciuri din semestrul II al anului precedent! Moldovan și-a ales perfect titularii, marți seară, și afirm așa ceva nu pentru că îi… ghicisem echipa, ci pentru că efectiv nu a riscat absolut nimic. Adică, a-l lăsa pe Viorel Lică, debutant la Petrolul, pe bancă, preferându-l în loc pe Marian Huja, titularul din a doua parte a lui 2020 al unuia dintre posturile de fundași centrali, dar abia revenit după o problemă medicală. L-a băgat de la bun început și pe Romario Moise, un alt debutant în echipa „galben-albaștrilor”, detașat la Petrolul, deși abia se recuperase, și el, după o accidentare. A procedat la fel și cu Ștefan Bărboianu. Deci, a mizat pe trei noutăți, din minutul 1, într-un meci foarte important. I-a ieșit perfect, Bărboianu fiind OK până la accidentare, Lică dominând careul mare al Petrolului și arătând de parcă juca de ani mulți în tandem cu Bart Meijers, iar Moise a deschis scorul și a contribuit și la închiderea tabelei, după o fază care ar fi trebuit dată drept exemplu la orice școală de fotbal!

De altfel, merită să le reamintesc celor care au văzut partida pe micile ecrane, dar și să le povestesc celor care nu au avut această șansă, cum a câștigat Petrolul, grație a trei reușite, una mai frumoasă decât alta, două din acțiune și una din fază fixă. A fost, poate în fiecare, și un dram de noroc, dar cred că știm cu toții că norocul face parte din joc și… ține cu toți aceia care joacă numai la câștig! La 1-0, într-un moment în care vârful împins Vasile Buhăescu a devenit inter, iar mijlocașul central Nir Lax a ajuns… atacant, Fortuna i-a ajutat, o repet, pe ambii. Poate și dată fiind frumusețea pasei vasluianului, pe poziție viitoare, și finalizării israelianului în fața unui Ianoș Brînză ieșit mult dintre buturi. Devierea din șoldul celui din urmă l-a găsit pe Moise exact unde trebuia să fie, adică demarcat la 17 metri, în poziție centrală, șutul lui care a „dat” o boltă balonului, cu  emoții că ar putea să se izbească transversala, a mers însă,, aproape ireal, aproape sub bară, nu altundeva! Cu 1-0 din minutul 17, cu super motivarea unui fotbalist care și-a visat mereu, mai mult ca sigur, acest moment fericit pentru el, Petrolul putea construi în continuare. Nu mai era vorba de presiune, fiindcă nu a fost niciun moment, de fapt, de-a lungul celor 90 de minute. Unele de inspirație a fotbaliștilor apăruți pe teren în acel splendid echipament galben. Scorul de 2-0 a fost opera unui „under”, cel care a ajuns, de mult timp, un titular inamovibil, și asta pe bună dreptate. Valentin Țicu pare acum… Ciprian Deac al Petrolului, aidoma internaționalului campionilor en-titre executând fazele fixe, din lateral dreapta, ale echipei sale. Și cum dă nu numai sănătos în minge, ci îi imprimă și înălțimea necesară survolării suprafeței de pedeapsă adversă, bașca un efect în stil de mare fotbalist, nu a fost de mirare că un portar precipitat, precum Brîznă, să nu mai ajungă să respingă sau să rețină, ci să se trezească în plasă cu obiectul de joc. Iar din acel minut, 45, și la acel rezultat fixat la pauză, deși se zice mereu că-i unul periculos, echipa calificată se putea stabili lesne, dacă la reluare, imediat, ar fi venit golul care, adăugat celorlalte două, ar fi făcut cvasi-imposibilă vreo egalare sau remontadă.

Și-a venit și acea izbăvire, la capătul unei faze încântătoare, cea mai mai gustată din jocul de marți. Junele Mihai Constantinescu, care – atunci când va face, cel puțin, cinci meciuri la rând precum cel contra Iașiului, și-a ar depune serios candidatura la o prezență într-un lot național de profil – a insistat la un balon ca și pierdut. L-a scos dintre mult mai experimentații Sorin Bușu și Andreias Calcan, a sprintat în careul mare, în lateral dreapta, a scos în urmă – cu „ajutorul” unei devieri – la Romario, tehnicitatea ex-astristului permițându-i să „valseze” elegant până la linia de fund, acolo de unde a pasat printre picioarele bietului Brînză. „Vulpoiul” Buhăescu a câștigat, dibaci, duelul fizic, la doi metri de linia porții, cu improvizatul fundaș central Manuel de Iriondo, retras în locul mai grav accidentatului Nikolaos Baxevanos, și a punctat, din cădere, pentru scorul care avea să fie ;i cel final: 3-0 (minutul 55)! Aparent, simplu și la obiect! La obiect, da, dar simplu – nicidecum, totu;i! A trebuit ca Armando Vajushi să recupereze lângă steagul de la colțul terenului și să paseze în spate, pentru ca, de acolo, Constantinescu, Moise și Buhăescu să creeze, împreună, o bijuterie de gol! La 3-0, a existat tentația unor suporteri ai „lupilor” – mereu aceiași cârcotași sau, hai să le zic mai frumos, pesimiști – de a pune succesul clar pe seama slăbiciunile ieșenilor sau prin subțirimea primei lor echipe și a rezervelor acesteia.

Știți de ce a pierdut Iașiul cu un scor de forfait pe „Ilie Oană”? Nu pentru că ar fi o echipă sub Petrolul, din punctul de vedere al valorii, ci pentru că – repet ceea ce am mai scris – a jucat deschis, a jucat fotbal, pe înțelesul tuturor, nu a venit „la ciupeală”, la Ploiești. Așa cum o fac mai toate oponentele „lupilor” din eșalonul secund! Cele care bagă „autobaza” din start și mizează, apoi, pe câte o ieșire la „dacă o ieși, o ieși, dacă nu, nu-i bai”! Lui Cristea i-au lipsit Ovidiu Mihalache și Cosmin Frăsinescu, un cuplu experimentat de fundași centrali, dar și Platini, speculativa extremă dreaptă, de la care te poți aștepta oricând la orice. Rău, adică, pentru echipele adverse! Pe scurt, ca să fie foarte clar, s-a câștigat meciul cu 3-0 nu pentru că Poli Iași a fost mai slabă, ci pentru că Petrolul a fost mai bună! Că nu trebuie făcută nuntă este cu totul altceva. Dar nici, Doamne, iartă-mă!, cine știe ce… Însă, nu vreau să scriu așa ceva. Și-acum, să revin la vechea casetă tehnică, recurgând din nou la note, chiar dacă unii vor fi de acord cu acestea, iar alții, nu. Totuși. Merită s-o fac mereu astfel în 2021!

PETROLUL: Kitanov 7 – Bărboianu 7 (26 – Olaru 6.5), Lică 7, Meijers 7, Țicu 8 – Lax 7 – Constantinescu 7.5 (68 – Saim Tudor 6), Moise 8.5 (68 – Ekollo 6), Roigé Rodríguez (cpt) 7.5, Vajushi 7 (82 – Mitrea) – Buhăescu 8.5 (82 – Balint). Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Stelian Isac (preparator fizic).

ACSM POLITEHNICA: Brînză 5 – Cană 5.5 (46 – Bușu 5.5), Popa 6, Baxevanos 5.5 (44 – Gaitán 5.5), Lopes Cabral 6 – de Iriondo 6, Passaglia (cpt) 6 – Vega 5.5 (62 – Zajmovic 6), Vanzo 5.5 (46 – Flores 5.5), Calcan 6.5 – Zaharia 5.5 (62 – Onea 6). Colectiv tehnic: Mugur Cornățeanu (antrenor principal), Adrian Kerezsy (antrenor secund), Benone Dohot (antrenor al portarilor). N.B. Andrei Cristea, cel care a stat în spațiul tehnic, nu are licență PRO, ci numai o derogare!

Au arbitrat: Rareș George Vidican 7 (Satu Mare) – Ciprian Florin Danșa 7 (Satu Mare) și Doru Claudiu Lucaciu 7 (Cluj Napoca)

Arbitru de rezervă: Andrei Florin Chivulete (București)

Observatori: Mihai Andrieș (București), pentru joc, și Bogdan Zanfirescu (Botoșani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Baxevanos (44), Lopes Cabral (75).

Următorul meci oficial al Petrolului, contra Metaloglobus București, din nou acasă, s-ar putea să aibă loc tot într-o marți și tot de la ora 19.00, ca și cel cu ACSM Poli Iași, dar atunci va fi 23 februarie, data startului celei mai dure campanii a ploieștenilor, ceva de genul… „totul sau nimic”! Mai precis, TOTUL = play-off, iar nimic = play-out!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www/sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)