Trei puncte mari, dar joc mai puţin încântător al „lupilor”, contra foştilor campioni de la Galaţi

Redactia -

Petrolul a demarat în trombă partida contra fostei campioane naţionale, Oţelul Galaţi, cu Hamza Younes (foto: Ionuţ Borcan) scăpat singur aproape de buturile lui Cristian Brăneţ, tunisianul fiind faultat la 7 metri de către fostul căpitan al „lupilor”, Zoran Ljubinkovic. Era secunda 23 şi gazdele beneficiau deja de o lovitură de la „11 metri”, precum şi de un om în plus pe teren, sârbul primind, justificat, cartonaşul roşu, din partea lui Cristian Balaj, arbitrul băimărean având tot meciul o prestaţie foarte bună. Africanul a dorit să execute tot el penaltiul, însă a şutat telefonat spre colţul din dreapta al porţii gălăţenilor, exact acela spre care plonjase înlocuitorul bosniacului Branko Grahovac. Astfel, s-a amânat deschiderea scorului, chiar în faţa peluzei galeriei Petrolului, care era în extaz şi se pregătea să-l „ridice” iar pe Hamza pe braţe, pentru a-l felicita imediat după al patrulea gol al său. Nu a fost să fie!

Abia după 18 minute, cei peste 10.000 de suporteri ai „galben-albaştrilor” au exultat, la capătul unei faze în care Sebastian Achim a centrat înalt de pe dreapta, Milan Perendija a deviat, cu capul, pe spate, la noroc, dar i-a pus mingea pe dreptul lui Damien Boudjemaa (foto: Ionuţ Borcan), francezul reluând din prima, în cross, Brăneţ nemaiputând decât să atingă balonul, uşor, înainte de a intra în plasă: 1-0! Şi gata, putea începe spectacolul! Petroliştii au continuat să atace, au creat pericol în careul advers, dar fosta rezervă a lui Grahovac a fost la înălţime, salvând şuturile lui Opriţa şi Achim, în aceeaşi fază din  minutul 33, cea mai frumoasă a meciului, începută de Guilherme Haubert Sitya, continuată de Younes şi finalizată de ex-căpitanul „lupilor”, din întoarcere. A urmat imediat reluarea „şic” a lui Gheorghe Grozav, însă Sergiu Costin a scos de pe linia porţii, Achim terminând acţiunea cu un trasor în vinclul drept, scos tot de goal-keeper-ul oaspeţilor, în corner.

Gol_Boudjemaa_micaDupă pauză, acelaşi Gicu Grozav (59) a ratat o ocazie uriaşă, „cap” pe lângă poartă, de la 7 metri, din poziţie centrală, complet demarcat, şi l-a obligat, apoi, pe antrenorul principal al echpei sale, Mircea Rednic, să-l schimbe cu haitianul Jean Sony Alcenat, folosit pe banda dreaptă, dar nu ca fundaş, ci ca mijlocaş. A fost o opţiune perfectă, Alcenat creând panică adesea la poarta gălăţenilor. Şi Jeremy Bokila, introdus tot în repriza secundă, s-a dovedit incisiv, dar mai are de lucru la finalizare, el irosind două situaţii uriaşe, în minutele 78 şi 82, singur cu Brăneţ în faţă, la cea de-a doua însă a avut norocul reluării în plasă a lui Boudjemaa, care a spulberat emoţiile. Fusese o întoarcere a balonului pe spate a lui Younes, rapidul belgiano-congolez i-a luat faţa lui Perendija, a şutat de la 10 metri, Brăneţ a respins cu piciorul stâng, dar „cocoşul” a preluat şi a înscris în poarta goală, bifând „dubla”! Era perfect, fiindcă, anterior, bara lui Jaka Stromajer, al cărui şut fusese deviat în stâlpul drept, dăduse frisoane suporterilor „lupilor”. Pe final de meci, Manasse Ruben Enza-Yamissi, care – ca şi în meciul de la Vaslui – a alternat lucrurile bune cu erorile neforţate, i-a pasat lui Gabriel Giurgiu, blondul mijlocaş gălăţean deschizându-l, puţin lateral dreapta, pe „ciocolatiul” Bruce Inkango, tot un fancez de origine africană, şutul la colţul lung al acestuia din urmă semănând ca două picătorui de apă cu acela al lui Grozav, de la golul al patrulea din meciul Petrolului contra Ceahlăului. Era minutul 89 şi ploieştenii au mai tremurat vreo 240 de secunde până au auzit ultimul fluier al lui Balaj. Victorie însă meritată, fără dubii, a petroliştilor, cu 2-1 (1-0), însă jocul lor a fost mai degrabă superior celui la Vaslui, însă departe de cel cu pietrenii. Dar e timp pentru corecţii, Rednic – antrenor ale cărui schimbări, din partida cu Oţelul, s-au dovedit inspirate – dovedind că are ochi.

SC FC PETROLUL: Bornescu 6.5 – Achim 7.5, Neag 7, Yamissi 6, Guilherme 7 – Boudjemaa 8.5, Mustivar (cpt) 7, Hoban 6.5 (58 – L. Marinescu 7), Opriţa 6.5 (51 – Bokila 6.5) – Younes 6, Grozav 5.5 (67 – Alcenat 6.5). Antrenor: Mircea Rednic.
OŢELUL: Brăneţ 7.5 – Râpă 5.5, Perendija 5, S. Costin 5.5 (cpt), Ljubinkovic 3 – Giurgiu 5.5, Benga 6.5 – Buş (7 – Sârghi 5.5), Viglianti 6 (72 – Inkango 7), Stromajer 6.5 – Pena 6.5 (77 – Punosevac). Antrenor: Dorinel Muinteanu.
Au arbitrat: Cristian Balaj 8 (Baia Mare) – Octavian Şovre 7.5 (Oradea) şi Iulian Radu 6.5 (Bucureşti).

Rezervă de arbitru: Cristina Dorcioman (Câmpulung Muscel).
Observatori: Romeo Paşcu (Braşov), pentru joc, şi Dan Petrescu (Bucureşti), pentru arbitraj.
Cartonaşe galbene: Perendija (20), Sârghi (30), Guilherme (36), Benga (41), S. Costin (46), Bornescu (79).

Cartonaş roşu: Ljubinkovic (1).

Vineri, 10 august 2012, de la ora 21.30, pe „DigiSport1”, Petrolul va oferi replica, la Iaşi, pe arena Emil Alexandrescu, nou-promovatei locale, CSMS, într-un meci în care vizitatorii au nevoie de un nou succes, pentru a rămâne în plasa echipelor care se bat la titlu.