Turneul internațional de dezbateri academice pentru liceu ARGO Open Tournament i-a avut în prim plan pe elevii ploieșteni/ Vezi care au fost temele de dezbatere

Redactia -

Sâmbătă, 28 iulie, a luat sfârşit turneul internaţional de dezbateri academic pentru elevii de liceu ARGO Open Tournament, organizat în municipiul Ploieşti de către Asociaţia Română pentru Gândire şi Oratorie.

Desfăşurat în perioada 24-28 iulie, concursul aflat la prima ediţie a reunit 170 de participanţi din nouă ţări – România, Slovenia, Ungaria, Cehia, Croaţia, Macedonia, Statele Unite ale Americii, Georgia şi Bosnia. În total, competiţia a avut parte de 25 echipe de debate care s-au confruntat pe parcursul a şase runde de concurs, urmate de sferturi de finală, semifinale şi Mare Finală.

Moţiunile competiţiei au fost dintre cele mai variate, acoperind domeniile social, politic şi cultural. În cadrul rundelor au fost dezbătute 3 moţiuni pregătite dinainte (Acest Parlament crede că este timpul să creăm o bază umană pe lună; Acest Parlament consideră că Mexic nu mai este un stat de drept; Acest Parlament crede că Turcia ar trebui să fie un model excelent pentru democraţiile formate după Primăvara Araba), urmate de 3 moţiuni impromptu (Acest Parlament crede că Disney ar trebui să producă o animaţie cu un protagonist vizibil homosexual; Acest Parlament le-ar permite angajatorilor să îşi oblige angajaţii să nu aibă copii; Acest Parlament nu ar dori relaţii comerciale cu ţările dominate de regimuri opresive). Sferturile de finală şi semifinalele au avut şi ele moţiuni impromptu: Acest Parlament ar obliga politicienii să îşi înscrie copiii exclusiv la şcoli publice, respectiv Acest Parlament ar permite căsătoriile poligame.

Moţiunea dezbătută în cadrul Finalei a fost anunţată dinainte, ea constând în: Acest Parlament consideră că instituţia Parlamentului European nu este una cu adevărat democratică.

Marea Finală a pus faţă în faţă o echipă din Slovenia şi una din România. Echipa României a fost formată din Andrei Olaru (elev în cadrul Colegiului Naţional Alexandru Ioan Cuza, membru al echipei naţionale de debate a României), Cristina Badea (elevă a Colegiului Naţional Ion Luca Caragiale, membră a echipei naţionale de debate a României) şi Laura Drăgoi (elevă a Colegiului Naţional Mihai Viteazul, fostă membră a echipei naţionale de debate a României, cu dublă participare la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice). De asemenea, primele trei locuri la vorbitori au fost ocupate de Bogdan Moroşanu (elev la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj, membru al echipei naţionale de debate a României), Cristina Badea şi Teodor Şovăială (elev al Colegiului Spiru Haret, membru al echipei naţionale de debate a României).

Câştigătorii, alături de primii şase vorbitori, au primit cupe şi cărţi oferite de British Council România şi Librăria Humanitas.

“A fost un eveniment de succes, care sper să se repete. Fără îndoială, România este o valoare a debate-ului mondial şi trebuie să continue dezvoltarea acestei ramuri educaţionale “, a declarat Alfred Snider, directorul Institutului Mondial de Dezbateri Academice şi preşedintele comisiei de arbitri din cadrul concursului ARGO Open Tournament.

Evenimentul a fost susţinut de British Council România, având drept parteneri Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Teatrul Toma Caragiu, Primăria Ploieşti, ARDOR Muntenia, Asociaţia Republicanul, Grupul Humanitas, cabinetul de avocatură Volosevici&Plăcintă şi compania Coilprofil.

Despre Asociaţia Română pentru Gândire şi Oratorie

ARGO este un club de debate multi-premiat cu o experienţă de 13 ani în lumea dezbaterilor naţionale şi internaţionale. Printre reuşitele sonore ale organizaţiei se numără titlul de Campioni mondiali (2001), Campioni Europeni (2008), Locul al doilea la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (2005, 2010), Locul al III-lea la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (2012).