Cu o „mână de ajutor” de la Universitatea Cluj, încheiere de etapă tot în zona de play-off pentru FC Petrolul! După 16 meciuri din sezonul regular al Superligii, „lupii” au bifat tot atâtea victorii ca și FC Hermannstadt, altă nou-promovată, fiind astfel pe locurile 5-6, la acest capitol!

Dragos Trestioreanu -

Cu o „mână de ajutor” de la Universitatea Cluj, încheiere de etapă tot în zona de play-off pentru FC Petrolul! După 16 meciuri din sezonul regular al Superligii, „lupii” au bifat tot atâtea victorii ca și FC Hermannstadt, altă nou-promovată, fiind astfel pe locurile 5-6, la acest capitol!

Odată cu meciurile CS Mioveni – FC Hermannstadt Sibiu, scor: 0-2 (0-0), și Universitatea Cluj – FCSB, rezultat final: 2-1 (2-0), de luni, 31 octombrie 2022, s-a încheiat etapa a XVI-a a sezonului regular al campionatului Superligii de fotbal. Drept urmare, FC Petrolul Ploiești, învingătoare în această rundă cu 1-0 (1-0) pe terenul echipei FC Voluntari, a rămas pe poziția a VI-a, ultima a zonei de play-off. Imediat deasupra sa, pe locul 5, se află mai sus-amintita Hermannstadt, o altă nou-promovată, care – deși are un meci mai puțin disputat – a bifat 3 puncte mai mult. Interesant este că formațiile rudelor Marius Măldărășanu și Nicolae Constantin, fin, respectiv naș, au același număr de victorii: șapte, cu precizarea că sibienii au un golaveraj pozitiv, +6, față de cel negativ, -2, cel al „lupilor”. În returul sezonului regular, petroliștii îi vor primi pe ardeleni pe arena Ilie Oană, dorindu-și cu siguranță revanșa după eșecul de la Mediaș, survenit în ultima secvență a partidei.

Mai puțin de așteptat, în special de către pesimiști, Petrolul stă bine în clasament, acum, cu un bilanț demn de lăudat pentru o grupare care a promovat în vară: șapte victorii, tot atâtea eșecuri, dintre care totuși câteva consemnate în finalul finalurilor partidelor, și două remize. Mai puțin… grozav – deși Gheorghe Grozav este golgheterul echipei „galben-albaștrilor”, cu cinci reușite, ex-aequo cu Antonio Sefer (FC Rapid București), Mario Rondon (Sepsi Sfântu Gheorghe) și Arnold Garita (FC Argeș Pitești) – este numărul de goluri marcate, numai 15, sub unul/meci. Neîmbucurător este și al celor primite, 17. Deci, Gicu Grozav a bifat aproape 50% dintre reușitele Petrolului, iar o defensivă la care Nae Constantin ține foarte mult a primit cele puțin un gol/partidă. Însă, punctajul de până acum, 23, îi plasează pe „lupi” mai sus de două formații de play-off din sezonul precedent, FCSB și FC Argeș, ambele aflate la trei lungimi în urmă. E adevărat că bucureștenii au două partide mai puțin disputate, la Botoșani, cu FC, și derbiul ultimelor câteva ediții de campionat, în compania CFR Cluj, pe „Arena Națională.

Făcând un exercițiu imaginar, ce ați zice dacă Țicu și coechipierii săi vor profita de criza acută de la UTA Arad și se vor revanșa, după FC Voluntari, și în fața „Bătrânei Doamne”, sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 18.00, pe „Ilie Oană”? Dar, dacă și FCSB se va înclina, pe cel mai mare stadion din țară, a doua zi, și în fața Rapidului? În condițiile în care se va întâmpla astfel, ar fi posibil ca FC Petrolul să rămână pe loc de play-off și după desfășurarea restanțelor din decembrie, de ce nu? Mai ales dacă nu va pierde, înainte de întreruperea campionatului pentru Cupa Mondială din Qatar, și la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi. Cum-necum, trebuie profitat la maximum de jocurile de până în cele cu echipele grele ale Superligii. Evident, asta în condițiile viitoarei înjumătățiri a punctelor, ante-play-off și ante-play-out.

Revenind la confruntarea de pe arena Anghel Iordănescu, având un efectiv din care au lipsit Gabriel Tamaș (contract reziliat, la cererea sa), Harrison Manzala (nerefăcut pe deplin de pe urma unei rupturi musculare) și Mirko Ivanovski (accidentat), Petrolul s-a respectat. A câștigat cu noroc, dar a și luptat din greu, sacrificându-se enorm și dând dovadă de devotament, plus ambiție nemăsurată. Nu a fost deloc ușor să țină pasul cu o echipă care a presat destul după primirea golului ce avea să fie decisiv. Unul marcat încă din minutul 10. Surprize plăcute au fost mai nou-legitimații Leitner și Mathaus, cel din urmă, până acum, un înlocuitor demn al lui Tamaș. Pe aceeași linie, a maximei seriozități și a unei forme de invidiat, s-a menținut actualul „ministru al Apărării”, Meijers. Stângacii Huja – atenție, a și fost propus pentru un transfer la… FCSB, de către un fost echipier al acesteia, Ionuț Rada! – și Țicu, ambii în revenire, au făcut un meci fără reproș.

La închidere, Seto mi l-a reamintit pe fotbalistul de la… Astra, achiziționat de o echipă din eșalonul de elită din Turcia, înaintea titlului obținut de „dracii negri”. Jair a dat drumul la pasele inteligente,  cele de absența cărora se tot plânge… Gigi Becali la FCSB. Iar Irobiso am impresia că se poate lupta și cu o defensivă întreagă a oricărei echipe din Superligă. Când brazilianul va trage și la poartă, putând pe cale de consecință să și înscrie, și nigerianul va primi „jokeri jos”, punctând și el mai mult decât cele patru goluri de până acum, Petrolul va ajunge să fie lăudată și pentru reușitele numeroase din porțile adverse. Grozav câștigă meciuri, prin golurile sale, și – cum-necum – Nae Constantin l-a convins să se și apere. Și-o face chiar foarte bine soțul viitoarei reprezentante apreciate a României la Campionatul European de handbal, interul Sorina Grozav. În progres mare este Borța. Bine ar fi, dacă ar apărea și bani mai mulți, ca olteanul să devină definitiv la Petrolului, vara aviitoare. Postul care trebuie să ofere „plusvaloare” rămâne tot unul de pe dreapta, dar din zona ofensivă. Asta în condițiile în care se joacă 1-3-4-3. În 1-3-4-1-2, nu s-ar mai discuta de așa ceva, un tandem de atacanți, gen Ivanovski&Irobiso, cu un „regizor”, Budescu, în spatele lor, ar face uitată, cred, problema cu pricina. Decizia este la Nae, desigur!

Într-un interval de numai trei zile, sâmbătă, 5 noiembrie, și marți, pe 8, de fiecare dată de la 18.00, la Ploiești, FC Petrolul va combate în Superligă, cu UTA, și – respectiv – Cupa României, contra Unirii Slobozia, în etapa a II-a a competiției. După eșecul din prima rundă, tot de acasă, cu Sepsi, scor: 1-3, să vedem dacă tehnicianul găzarilor va opta, în a doua competiție ca importanță, asupra menajării titularilor. Evident, în perspectiva duelului dificil din deplasare cu aceeași trupă din Covasna. Sau va merge pe un prim „11” apropiat de cel pe care care îl gândește pentru duelul cu echipa antrenată  de Cristiano Bergodi? Sepsi a pierdut cam mult în Superligă față de pretențiile ante-factum, să zic așa. Dar, știe antrenorul Petrolului ce va face!

Foto: www.fcpetrolul.ro