„U” Cluj – Petrolul să fie derbi pe teren, dacă în clasament nu s-a putut! Din cauza „șepcilor roșii”, însă

Dragos Trestioreanu -

„U” Cluj – Petrolul să fie derbi pe teren, dacă în clasament nu s-a putut! Din cauza „șepcilor roșii”, însă

Programat în etapa a opta a campionatului Ligii a II-a de fotbal, se anticipa că meciul dintre Universitatea Cluj și FC Petrolul Ploiești avea să fie nu numai derbiul primei părți a întrecerilor, ci și cea dintâi manșă a „dublei” din întregul sezon. Însă, din cauza evoluției mai slabe în trei deplasări consecutive a „șepcilor roșii”, coroborat cu un semieșec și chiar o înfrângere neașteptate ale „lupilor”, partida de pe „Cluj Arena” va fi doar… capul de afiș al rundei!

Astăzi, 23 septembrie 2018, de la ora 18.00, pe cea mai mare arenă de sport din Cluj, una care poartă numele municipiului de la malurile Someșului, se va desfășura duelul cel mai așteptat al turului, cel dintre echipele despre care, înaintea debutului campionatului, se spunea că sunt principalele favorite la promovare: „U” Cluj și Petrolul. Un meci ce va fi preluat live de posturile de televiziune care dețin drepturile exclusive de transmisie și din eșalonul secund, adică Digisport și Telekom Sport, ambele pe primul lor canal, plus Look Sport sau Look Plus. Deși aleasă ca ultima a etapei, confruntarea de azi este cu siguranță cea mai așteptată, indiferent de situația la zi din clasament a celor două combatante, mai precis gazdele pe  locul 10, după 4 victorii și 3 eșecuri, 12 goluri marcate, 7 primite și 12 puncte, iar oaspeții, pe poziția a patra, cu 5 succese, o remiza și o înfrângere, 12 reușite și numai 2 goluri primite, cele mai puține din tot eșalonul, și 16 puncte. Aprioric, drept favorită a partidei, chiar dacă evoluează în deplasare, ar fi trupa „lupilor”, dar să așteptăm să aflăm dacă, la finalul disputei, se va respecta calculul hârtiei.

Dacă „alb-negrii” au unele probleme în alcătuirea primului „11”, antrenorul principal Adrian Falub neavându-i la dispoziție pe titularii Andrei Cordoș (fundaș central stânga) și George Florescu (mijlocaș ofensiv), ambii fiind suspendați pentru primirea a patru cartonașe galbene, cele din urmă văzute la eșecul de la Pitești, cu FC Argeș, scor: 1-2, omologul de pe banca ploieștenilor poate alege cea mai bună formulă de început, după părerea lui, el optând pentru un lot de 18 deplasat la Cluj, dintrei cei… 27 din efectiv. Printre cei 18, se spune însă că nu s-ar afla și Toto Tamuz, al cărui redebut în echipamentul galben-albastru este foarte așteptat de către suporterii „lupilor”.

În astfel de condiții, Falub ar putea miza pe următori: Dur-Bozoancă  („U 21”) – Căpușă („U 21”), Abrudan, Kosnic, Sepsi – Twumasi, Giurgiu (cpt) – Takacs, Goga, Hordouan („U 21”) – Gavra, iar Grozavu ar face apel, posibil, la portarul Tordai („U 21”), fundașii Olaru („U 21”), Plămadă, Cazan și Țigănașu, mijlocașul la închidere Ghinga, căpitanul Petrolului, mijlocașii ofensivi Marinescu și Herea, plus trioul de atac format din Lumu sau Nini Popescu, Arnăutu și Saim Tudor („U 21”), banca de rezerve a ploieștenilor fiind extrem de ofertantă.

Ținând cont de faptul că se vor întâlni două favorite la promovare, CCA a delegat la Cluj o brigadă formată din trei componenți ai efectivului primului eșalon, avându-l la centru pe vâlceanul Adrian Comănescu, cel care a arbitrat-o pe Petrolul și în Liga 3, el urmând a fi asistat de doi argeșeni, piteșteanul Gabriel Sabin Stroe și musceleanul George Florin Neacșu, rezervă fiind Rareș George Vidican, din Satu Mare. Observatorul de joc s-a deplasat de la Timișoara și este longevivul secretar general al Asociației Județene de Fotbal Timiș, Florin Mierea, cel care i-a fost alături și fostului președinte, ex-fotbalistul prim divizionar de la Poli, Dănuț Lața, șef începând imediat după 1980, și a fost ales și de urmașul acestuia din urmă, Romeo Malac.

Domiciliind mulți ani în aceeași urbe cu centralul de rezervă, observatorul de arbitraj Marcel Savaniu s-a stabilit de ceva vreme la Brașov, acolo de unde a venit la meciul de pe „Cluj Arena”. Savaniu are o poveste tristă, el fiind acuzat de aranjamente la meciuri de prim eșalon, în cadrul marii anchete care a condus la arestarea mai multor arbitri și a președintelui de-atunci al CCA, ex-prahoveanul Gheorghe Constantin, în urmă cu mai mulți ani. Era perioada în care Olga Savaniu, soția lui Marcel, amenința în presă că, din cauza anchetatorii ce nu dețineau probe clare care să conducă la condamnarea arbitrului, să mute procesul la instanțele de profil din străinătate! Nu a mai fost nevoie însă, Marcel Savaniu dovedindu-și nevinovăția și scăpând de vreo pedeapsă, cu excepția faptului că a trebuit să renunțe definitiv la arbitraj, după ce trecuse de la centru la linie. Mutat la Brașov, așa cum scriam mai sus, a ales să fie observator de arbitraj și astfel, astăzi, îl va urmări și nota pe fostul coleg de breaslă, Adrian Comănescu, un cavaler al fluierului cu o mare experiență.

În altă ordine de idei, pe www.frf-cca.ro s-a postat că Petrolul va juca acasă, în etapa a IX-a, cu Aerostar Bacău, vineri, 28 septembrie, de la ora 18.00.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Ionuț CĂRBUREANU), www.monitoruldecluj.ro, www.fcpetrolul (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ), www.fotbalclubarges.ro, www.sporttim.ro și www.informatieizilei.ro