UAP PRAHOVA: ”Probleme cu CAF 2 sau lipsa banilor de gaze? Se anunta oprirea caldurii, din nou, iar UAP Prahova va actiona impotriva celor responsabili”

Daniel Dimache -

UAP PRAHOVA: ”Probleme cu CAF 2 sau lipsa banilor de gaze? Se anunta oprirea caldurii, din nou, iar UAP Prahova va actiona impotriva celor responsabili”

 

 

 

Apa calda si caldura au devenit o mare problema si in Ploiesti. S-a ajuns in aceasta situatie fara precedent intr-o localitate ca municipiul nostru, inconjurat de rafinarii care ar putea produce necesarul de energie termica si caldura daca ar exista o strategie clara pe acest segment de activitate. Din pacate, dupa plecarea Veoliei mEnergie Prahova s-a ales praful, mai ales pentru ca echipamentele care produc energie termica au fost exploatate la maxim si nimeni din cinducerile CJ Prahova si CL PLoiesti, cu reprezentanti in Consiliul de Administratie al SC Veolia Energie Prahova nu a avut interesul sa ceara imperios fostului operator sa repare CAF 2 din timp si sa-l predea in buna stare de functionare. Mai mult, Veolia a alea sa renunte la producita de energie termica in cogenerare avand in vedere ca echipamentul numit cazan 5 si turbina 5 au fost predate defecte, iar CJ Prahova a investit pentru repararea lor.

Rezilierea contractului cu SC Termoficare Prahova SA a fost o mutare gresita, dar impunerea trecerii CET Brazi la primaria Ploiesti cu orice pret si infiintarea unei societati comerciale ca nou operator se dovedeste a fi o catastrofa, pentru ca este o gaura fara fund la bugetul local, pana cand SC termo PLoieti, noul operator, va ajunge sa produca energie electrica si sa se descurce cu banii pe care ii produce. Acest lucru probabil ca nu se va intampla niciodata avand in vedere ca, asa cum UAP Prahova a subliniat si cu alta ocazie, fara o injectie de capital care sa puna in functiune si sa sustina activitatea cazanului 5 si turbinei 5, minim doua luni, daca nu chiar mai mult, producerea de energie electrica devine imposibila. In aceste conditii, daca se va merge doar pe productia de energie termica, SC Termo Ploiesti nu va fi niciodata pe profit decat daca se va creste periodic pretul la gigacalorie.

Citeste si: Termo Ploieşti va avea bani de gaze până pe 7 decembrie, după un nou avans primit de la bugetul local

Din pacate, ceea ce am spus mai sus se confirma chiar astazi 8 decembrie 2022 cand la ora 7.00 a fost oprit CAF 2 pentru eliminarea neetanseitatii dupa cum ni s-a comunicat. In prima faza s-a indicat un termen de opt ore pentru rezolvarea problemei, dar nu avem convingerea ca este unul real, pentru ca luam in calcul doua variante:

  1. Neprevazutul, asa cum a fost cu putin timp in urma cand de la cateva ore s-a ajuns la doua zile
  2. Posibilitatea de a nu mai fi bani pentru achizitionarea gazelor necesare furnizarii apei calde si caldurii, dupa cum se afirma in Ziarul Incomod pe data de 29.10.2022

Prin urmare, avand in vedere ca de-abia de la inceputul acestei saptamani au fost trimise facturile catre asociatiile de proprietari, iar incasarea banilor este si ea greoaie pentru ca nu nu avem cunostinta sa se fi infiintat o caserie unde sa se poata face platile, sumele aferente gazelor trebuie asigurate tot din bugetul local, iar acest lucru poate fi o problema…la fel de mare ca nefunctionarea CAF 2. Cei care vor mai multe lamuriri pot suna la asa-zisul CALL Center al operatorului, rspectiv la numarul 0744/311.020.

Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova va actiona in consecinta pentru a se asigura continuitatea serviciului de productie si furnizare a energiei termice, conform art. 7 alin. 1 lit. b din Legea 51/2006. Este necesar ca presedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, cel care a insistat pentru predarea CET Brazi la Ploiesti si infiintarea unui nou operator de termie in municipiu, cat si primarul Andrei Volosevici si premierul Romaniei, Nicolae Ciuca sa stie ca sunt responsabili de aceasta continuitate a serviciului de termie si se impune sa colaboreze si sa gaseasca resursele necesare pentru asigurarea conditiilor decente de viata, conform art. 47 din Constitutie.