Ultimele informaţii despre ancheta privind incendiul de la Ferma Dacilor, în care au murit şapte persoane

Redactia -

Ultimele informaţii despre ancheta privind incendiul de la Ferma Dacilor, în care au murit şapte persoane

Având în vedere interesul public manifestat privind dosarul având ca obiect incendiul care a avut loc la Complexul turistic „Ferma Dacilor”, situat în comuna Gura Vadului, sat Tohani, jud. Prahova, Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 26.12.2023, ora 06.00, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova – Serviciul de Investigaţii Criminale au fost sesizate prin Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 cu privire la faptul că, la Complexul turistic „Ferma Dacilor”, din comuna Gura Vadului, sat Tohani, jud. Prahova, a izbucnit un incendiu, la faţa locului intervenind mai multe echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care au lichidat incendiul.

Cu privire la cele sesizate, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil a fost înregistrat un dosar penal, în vederea efectuării de cercetări.

La aceeaşi dată, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, în cauză fiind efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, faptă prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 Cod penal, raportat la art. 254 alin. 2 Cod penal, şi ucidere din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. 2 şi 3 Cod penal.

Sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova fost începută cercetarea la faţa locului, fiind cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Prahova, experţi din cadrul INSEMEX, inspectori de inspecţia muncii precum şi specialişti din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Din primele cercetări a rezultat faptul că în incendiu ar fi fost surprinse mai multe persoane, în cazul a şapte dintre acestea, 3 minori şi 4 majori, intervenind decesul, o a opta persoană nefiind găsită până în prezent, iar alte două persoane fiind transportate la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale.

De asemenea, în urma incendiului au fost provocate distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora.

Cercetările, inclusiv cercetarea la faţa locului, sunt în desfăşurare, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pe măsura derulării anchetei urmând a fi informată opinia publică.