Ultimul fotbalist care a semnat un contract cu găzarii a fost adversar al… SC FC Petrolul și în 2012, și în 2013! Internaționalul albanez Armando Vajushi juca pe-atunci la Litex Loveci

Dragos Trestioreanu -

Ultimul fotbalist care a semnat un contract cu găzarii a fost adversar al… SC FC Petrolul și în 2012, și în 2013! Internaționalul albanez Armando Vajushi juca pe-atunci la Litex Loveci

După ce s-a remarcat în toate cele trei meciuri de pregătire disputate de FC Petrolul Ploiești în primul stagiu de la Lara, din Turcia, fostul internațional albanez Armando Vajushi (foto sus, în text, ultimul din dreapta, în echipament portocaliu, și foto jos), fotbalist de bandă, a semnat un contract până la finele sezonului în curs, cu drept de prelungire, în caz de promovare. În zona Antalyei, Vajushi a reușit să marcheze de două ori și să participe cu succes și la alte faze periculoase, din care coechipieri ai săi au punctat. Cu „dubla” lui, albanezul a bifat astfel un sfert dintre reușitele ploieștenilor din cel dintâi cantonament. Datorită finalizărilor inspirate, ca și pentru jocul modern, reamintesc predilecția noului număr 7 de a pune mingea jos și de a nu centra cu una, cu două pe sus, la întâmplare, albanezul a trecut probele și i s-a propus angajamentul mai sus-menționat, pe care l-a agreat imediat.

Interesantă este o descoperire recentă a ofițerului de presă al FC Petrolul, Ionuț Pană, fost în aceeași funcție și pe vremea… SC FC Petrolul, descoperire referitoare la Armando Vajushi. Astfel, pe data de 12 februarie 2012, trupa antrenată de către managerul general Vivi Răchită a combătut la Belek, pe „Rixos”, cu Litex Loveci, iar din primul „11” al unei grupări la care a fost antrenor și cel care îi pregătea pe „lupi”, în acea iarnă, a făcut parte și… albanezul: Aleksandrov – Dincev, Milanov, Bodurov, Bojikov – Vajushi, Țvetkov, Josse, Țvetanov – Kostadinov, Todorov, mai jucând și Nikolov, Rumenov, Kolev și Zdravchev, tehnician fiindu-le fostul mare internațional Hristo Stoichikov. Bulgarii s-au impus cu scorul de 2-1 (1-1), prin reușitele lui Kostadinov (minutul 5) și Țvetkov (77, dintr-un penalti provocat de Bikana, o achiziție slabă din acea pauză competițională), respectiv Mathlouthi (21).

Reamintesc că autorul golului ploieștenilor, Ali-Azouz Mathlouthi (foto, la titlu, în echipament galben, urmărindu-l pe compatriotul Damien Boudjemaa, aflat la balon), era un atacant francez, de origine maghrebiană, care i-a uimit, prin valoarea sa, pe cei prezenți în Antalya, motiv pentru care, la revenirea acasă, i s-a propus un contract. Unul pe care, din păcate, l-a refuzat, pe motivul studiilor școlare ale copilului său, imposibil de continuat, atunci, în România. Iată și lotul folosit de cel aflat pe liber în acest moment și propus, recent, de suporteri pentru a ocupa funcția de director sportiv, dar fără sorți de izbândă: Gritti (46 – Povilas) – B. Străuţ (46 – Buleică), Melinte (66 – M. Tudor), Bikana, P. Stoica (46 – Ben Djemia) – V. Negru (46 – Enescu), Mustivar (66 – V. Bărbulescu) – Opriţa (46 – Neagu), Boudjemaa (46 – Buhuşi), Fl. Dumitru (46 – M. Roman II) – Mathlouthi (46 – Dina).

După un an și două zile, pe 14 februarie 2013, pe unul dintre terenurile din complexul sportiv „Kremlin”, de la Lara, SC FC Petrolul – cu ex-internaționalul Cosmin Contra pe bancă, înlocuitorul lui Mircea Rednic, care îl substituise Gheorghe Mulțescu, cel care, la rândul lui, îi luase locul lui Răchită, între timp – s-a întâlnit din nou, într-un meci amical, în Turcia, cu Litex. A fost remiză la data aceea, 1-1 (1-1), Armando Vajushi a fost tot în primul „11” al bulgarilor, antrenor principal era tot Stoicikov, scorul a fost deschis tot de oponenți, Milanov (24), pentru SC FC Petrolul egalând actualul campion en-titre cu CFR Cluj, liderul ierarhiei Ligii 1, fostul internațional Ovidiu Hoban (27). Formula de bază a echipei din Loveci a fost următoarea: Pirgov – Dincev, Nedialkov, Grozev, Bodurov – Junior, Vajushi, Kostadinov, Milanov – Rumenov, Țvetkov, petrolistul Contra folosind lotul: Bornescu (77 – Hamutovski) – Alcenat (75 – Achim), Neag (46 – Geraldo), Yamissi (75 – Naziri), Grecu (75 – Guilherme) – Hoban (75 – Romario Pires), Mustivar (71 – M. Cristescu) – Muscalu (61 – Renan Silva), Sauvadet (59 – Vlad Morar), Grozav (46 – L. Marinescu) – Bokila (46 Younes Hamza). Acum, Armando Vajushi va evolua tot pentru un Petrolul, ca și atunci, diferind numai patronatul!

Foto: arhiva personală Ionuț Pană