”Ultimul veteran” Simion Ioniță – datorită lor putem sărbători Ziua României

Daniel Dimache -

”Ultimul veteran” Simion Ioniță – datorită lor putem sărbători Ziua României

Nu mai sunt mulți printre noi. Au plecat, unul câte unul, ducând cu ei amintiri dureroase de la ultimul război trăit în tranșee, răni, drame și, uneori, sentimentul ingratitudinii cu care au fost tratați de statul români și de concetățenii lor mai tineri care nu au înțeles și respectat sacrificiul lor așa cum se cuvine.

Domnul Ioniță Simion este ultimul veteran în viață din orașul Vălenii de Munte. Nelipsit de la manifestările omagiale, de la zilele festive, de la comemorarea eroilor, credem că aproape toți vălenarii îl cunosc, îl stimează și îl apreciază, iar acum în perioada de pandemie, când evenimentele au loc mult mai rar și în distanțare, lipsește din peisajul orașului.

Pentru tinerele generații, trebuie să amintim câteva lucruri despre căpitanul în rezervă Ioniță Simion. S-a născut la 7 mai 1922 și a participat, ca ofițer de artilerie, la operațiunile armatei române, atât pe frontul de Est, cât și pe cel de Vest. A luptat de la Cotul Donului, împotriva rușilor, până la confruntările din Munții Tatra, cu germanii, ultimele la care au participat soldații români. Povestește cum s-a întors din Cehoslovacia, alături de camarazi,  pe jos, în marș forțat, câte 30 de kilometri pe zi, în formație.

”Este o carte de istorie vie”, ne-a declarat col. (retragere) Nicolae Moise, președintele Filialei din Vălenii de Munte a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. ”Are multe de povestit și este o mândrie să îl avem în mijlocul nostru pe domnul căpitan în rezervă Ioniță Simion”.

Îi dorim cu toții multă sănătate veteranului nostru de război!

(Fotografie de arhivă)