Un alt petrolist are gânduri de retragere de la FC Petrolul! A avut dreptate Budescu să nu fie de acord cu decizia lui Pârvu de a-l schimba? Sau este vorba numai de pretenții fără acoperire și orgolii fără rost, în acest moment?

Dragos Trestioreanu -

Un alt petrolist are gânduri de retragere de la FC Petrolul! A avut dreptate Budescu să nu fie de acord cu decizia lui Pârvu de a-l schimba? Sau este vorba numai de pretenții fără acoperire și orgolii fără rost, în acest moment?

FC Petrolul Ploiești a înregistrat ieri, 31 iulie 2023, primul eșec din actuala ediție de campionat a SuperLigii, 0-2, pe arena Ilie Oană, la capătul unui meci, cu FC Voluntari, decis în 240 de secunde, mai precis între minutele 74 și 78. Fundașul central brazilian Garutti a primit al doilea cartonaș galben, după 40 de minute de la primul, un gol norocos al mijlocașului Boboc, beneficiarul unui „assist” al lui Hanca, fundașul dreapta al Petrolului intrat mai de curând pe teren, și – finalmente – un alt fel de assist, pasă la adversar, al portarului ceh Zima, nerefuzată, evident, de atacantul slovac Nemec. Un 0-2 venit ca urmare a unor ocazii mai clare ale oaspeților, dar facilitat de eliminarea lui Garutti, sancționată imediat de jucătorii lui Dună și Poenaru. Însă, după momentul de reculegere în memoria lui Dragu Bădin, decedat cu o zi înaintea meciului, și lovitura onorifică de începere a lui Vasile Cosarek, fost mijlocaș important în istoria clubului găzarilor, „prim-planul” a fost luat, neplăcut, de Budescu. Supărat peste măsură din cauza înlocuirii sale, a doua a Petrolului, ex-aequo cu underul Musi, ci nu prima, așa cum a lăsat a se înțelege cel care s-a considerat nedreptățit de decizie, play-maker-ul ploieștenilor a avut un discurs atipic, preluat imediat de televiziunile și siteurile centrale.

Ce a reclamat iei, la final de meci, Budescu? Nici mai mult, nici mai puțin că, dacă nu joacă sau este adesea schimbat, ar însemna că nu mai este nevoie de el și ar putea astfel să ceară a fi lăsat să plece! A avut sau nu dreptate fotbalistul să aibă acea ieșire, la sincronul pentru televiziuni? Că, fiind clar un fotbalist tehnic, cel mai tehnic din echipă, iese adesea în evidență și așa ceva i-ar permite să aibă pretenția de a nu fi înlocuit, odată cu underii, mai treacă-meargă, cumva. Dar, dacă evoluțiile sale nu aduc nimic concret, cum s-a întâmplat și ieri, iar dintr-o anumită cauză ar putea da semne de oboseală, deși nu recunoaște, fizicul îl trădează, atunci nu ar fi trebuit să declare ce-a declarat. A fost ceva mai degrabă pentru „deliciul” media video și scrisă, din capitala țării. Să ne înțelegem bine, un călcâi al lui Budescu sau o pasă inteligentă ori un exterior de efect dacă nu au eficiență imediată nu se contabilizează pe tabelă. Acolo unde, apar golurile, ci nu impresia artistică! Ajuns la anumită vârstă, Budi cere iată, volens-nolens, un alt tratament, unul preferențial, cel puțin față de un under. Asta deoarece, spune el, a venit la acest Petrolul să ajute, nu să stea în tribună. Numai că, aceste figuri, în ochii lumii, pot atrage după sine și alte reacții de același gen, după modelul: „Dacă Budescu poate să zică și i se permite, nouă de ce nu?”. Nu știu dacă s-o fi gândit mijlocașul de creație la acest efect post-declarație sau nu i-o fi păsat, însă, repet, nu se făcea să spună ce-a spus în public. Evident, pentru că, știți clișeul vestiarului, de regulă se zice că rufele de spală în familie, nicidecum în văzul lumii!

După această înfrângere și cele numai 2 puncte câștigate din 9 posibile, conducătorii Petrolului vor avea o săptămână foarte grea, dar nu numai pentru a vedea ce se întâmplă cu echipa. Mai curând, pentru a rezolva – sau nu? – amenințările, deocamdată ușor voalate, ale un fotbaliști importanți din lot. Dacă în cazul lui Jefferson Nogueira, ar fi vorba numai despre un zvon, la acest moment, în al lui Constantin Budescu totul a fost de-a dreptul, pe față. Gesturile publice ale celor doi nu pot fi escamotate însă absolut deloc. De sperat totuși să acționeze mintea cea de pe urmă a jucătorilor și, mai ales, cea a oficialilor clubului, nefiind ușor să-i pierzi după ce a început sezonul oficial pe fotbaliști precum Jefferson și Budescu. Ca și – Doamne, ferește! – și pe alți amatori de a-i copia, de-acum încolo.

Foto: www.gsp.ro și www.fcpetrolul.ro