Un bucureștean a intrat în istoria unui club ploieștean. Jean Prunescu a marcat golul cu numărul 100 al Petrolului ’52!

Dragos Trestioreanu -

Meciul Petrolului ’52 cu Tricolorul Breaza, din etapa a XXV-a, se anunța unul cu învingător scontat, mai precis liderul detașat al campionatului Ligii A Prahova. Motiv pentru care Octavian Grigore și-a și permis să menajeze trei dintre titularii inamovibili, portarul Ionuț Marinică, fundașul Daniel Chiriță și mijlocașul de creație Claudiu Tudor. Iar asta și în perspectiva duelului de sâmbătă, 13 mai 2017, de la AFC Bănești-Urleta, ocupanta celei de-a treia poziții a podiumului și, totodată, echipă calificată în semifinalele fazei județene a ediției 2017-2018 a Cupei României.

În acest context, în afara unui succes, aprioric lesne de anticipat, altă țintă a „galben-albaștrilor” era atingerea cifrei de 100 de goluri marcate în acest sezon, de care erau despărțiți, înaintea primului fluier al arbitrului Mădălin Dicu, doar de patru reușite. Fără Chiriță și Tudor, tehnicianul găzarilor a renunțat la deja obișnuitul 1-4-1-4-1, pentru un 1-4-2-3-1, i-a dat banderola celui mai bun echipier al său din ultimele etape, Georgian Păun (foto, cu numărul 14), i-a retitularizat pe tinerii Cătălin Nițache și Alberto Olaru, l-a urcat la închidere pe Răzvan Catană, alături de care l-a postat pe un alt fundaș de meserie, Roberto Alecsandru, iar în ofensivă a mizat pe fotbaliști cu ajutorul cărora, în retur, a mai atacat cu succes buturile adverse.

Petrolul nu a pierdut timpul și, în urma unei faze fixe repetate la antrenamente, cu Păun ca executant de cornere de pe partea stângă, cu Golul lui StanescuJean Prunescu (foto, lovind mingea în duelul aerian) venind „pe scurt”  și deviind, cu capul, spre bara a doua, și cu Roland Stănescu (foto, cu numărul 27) mereu omul potrivit la locul potrivit, a deschis scorul. Ba chiar, din minutul 9. De data aceasta, Stănescu a punctat cu piciorul, ca și la debutul de la Brebu, din runda cu numărul 19. De-atunci, atacantul originar din județul Gorj avea să mai înscrie încă șapte goluri, în special prin lovituri de cap. Evident, l-am adăugat și pe cel de-al doilea al său din meciul cu Breaza, pe care l-a reușit în minutul 29, după ce portarul Tricolorului, Dragoș Jilavu, respinsese, pe rând, șuturile tari ale lui aceluiași Păun, respectiv Roberto Alecsandru. Și tot cu piciorul a marcat Roland, el reluând în forță, în plasă, de la 14 metri.

Golul lui Stanescu 2Între timp însă, căpitanul își desprinsese echipa pe tabelă, printr-un șut de manual, expediat cam din aceeași poziție cu aceea a lui Stănescu. Cu 3-0 din minutul 29, victoria fiind deja antamată, ploieștenilor le mai rămăsese doar să bifeze și cel de-al 100-lea gol, în fața fanilor săi, rămași însă tot mai puțini, în totală neconcordanță cu evoluția echipei și, în același timp, cu anunțul iminentei implicări a unei mega companii străine în finanțarea acesteia.

Așteptarea golului cu numărul 100 a trebuit reportată pentru repriza secundă, trebuind chiar să treacă nu mai puțin de 25 de minute, până când fundașul central Prunescu (foto sub titlu și jos, cel cu banderola pe braț) s-a înălțat, la 7 metri, în poziție aproape centrală, și a reluat, cu capul – și la el fiind vorba despre „marcă înregistrată”, ca și la Roland Stănescu -, direct în vinclul stâng, spre disperarea lui Jilavu, care s-a… tamponat de bara verticală stângă, în speranța că ar putea evita reușita bucureșteanului.

mijlocExistă totuși o explicație a întârzierii apariției golului 100, cel de 4-0: înlocuirea imediat după pauză a lui Roland Stănescu și a lui Dragoș Gheorghe, oameni de gol, și – mai ales – a lui Georgian Păun, la 10 minute după reluare, celui din urmă trasându-i-se, de la începutul partidei, sarcina de a prelua rolul lui Claudiu Tudor. Junele Tiberiu Nițescu este încă prea crud pentru a-și asuma coordonarea jocului, Ilie Dumitrescu, în ultima vreme, a devenit mai mult un servant, iar Adrian Vintilă se simte mai bine ca atacant retras, decât ca vârf împins, așa acum a fost folosit până la momentul intrării pe teren a lui Michel Jipa. Cel care, după un sfert de oră de la introducerea în joc, a stabilit scorul final, 5-0, cu un șut cross, expediat din dreapta, după o pătrundere impetuoasă în careul advers punctând frumos de la 15 metri. Sigur, și Dragoș Jilavu a avut câteva intervenții bune, însă când o formație, precum CSO Tricolorul Breaza, are doar un șut cadrat tot meciul, la care Nițache a intervenit cu succes, scorul de 5-0 a părut asistenței reduse „prea mic”. Dar, toate aceste concluzii îi vor folosi lui Octavian Grigore în viitorul imediat, cea mai importantă fiind că, fără Claudiu Tudor și Georgian Păun pe teren, construcția devine mai puțin coerentă, iar absențele celor doi, coroborate cu acelea ale marcatorilor obișnuiți, pot conduce și la un număr de reușite mai scăzut decât diferența reală dintre combatante.

PETROLUL ’52: Nițache 7 – Olaru 7, Prunescu 8.5, Frâncu 7, Al. Radu 7 – R. Catană 7 (65 – M. Jipa 7.5), Alecsandru 7 – N. Popescu 7, Păun 8.5 (cpt; 55 – T. Nițescu 6), Dr. Gheorghe 7 (46 – I. Dumitrescu 7.5) – R. Stănescu 8.5 (46 – Ad. Vintilă 6.5). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

CSO TRICOLORUL: Jilavu 5.5 – Al. Moldoveanu 5, Vancea 5, Al. Damian 5, A. Vlaicu 5.5 (77 – I. Călin) – Dumbărescu 5 – M. Vișan 5.5 (87 – S. Dumitrache), Mușea 5.5 (cpt; 59 – Ad. Ilie 5), M. Duricu 5, Manta5.5  – Urdea 5 (59 – Comnoiu 5). Antrenor: Florin Stăncioiu.

Au arbitrat: Mădălin Dicu 7 (Bucov) – Diana Bianca Florea 7 (Ploiești)  și Alexandru Chioibașu 7 (Adâncata, județul Ialomița).

Observator AJF: Decu Crângașu (Ploiești).

josRevenind la prezența neașteptat de redusă de pe arena Ilie Oană, nici măcar 1.000 de fani neprofitând de vremea frumoasă, de calitatea gazonului și, în fond, de prilejul de a-și urmări pe viu favoriții, faptul devine deja îngrijorător. Fluctuațiile în ceea ce privește numărul de spectatori de la meciurile de pe teren propriu, de la peste 6.000, recordul acestei ediții, la cel mult 700, cu Breaza, sunt de-a dreptul nu numai atipice, dar și absolut inexplicabile. Situație în care merită toate laudele Asociația Diaspora Galben Albastră, care a oferit mai multe tricouri pentru a fi vândute la licitație, iar suma astfel colectată a intrat în contul bancar al ACS Petrolul ’52 Ploiești, rezolvându-se astfel cheltuielile cu organizarea partidei cu Tricolorul! Unde or fi, oare, cei mai bine 5.000 în plus de la jocul cu AS Tufeni Băicoi?!? Cum s-au pierdut pe drum?!?

Foto: www.sportonlineph.ro