Un derbi nul din mai toate punctele de vedere

Redactia -

Pentru SC FC Petrolul, care deschisese scorul pe „Columbia” încă din minutul 13, ulterior henţului pueril al lui Băjenaru, la cornerul de pe stânga al lui Komazec, şi a transformării de generic a lui Opriţa (foto stânga; www.gsp.ro), rezultatul final de 1-1 ar putea părea, la prima vedere, unul nemulţumitor. Dar, dacă ne gândim că rivala locală, Astra, a avut parte, şi ea, de o lovitură de la „11 metri” – la un alt henţ de inexplicabil, cel al lui Opriţa (26) -, irosită de N’Doye, care a trimis pe lângă stâlpul din dreapta al buturilor unui Zimmermann care se aruncase în cealaltă parte a porţii, remiza finală nu a fost totuşi ceva rău. E un punct în plus în clasament şi la „adevăr”. Mai rău a fost mai degrabă pentru trupa revenitului Selymes Tibor, care a sperat degeaba – după egalarea din minutul 32 a lui L. Goian (foto jdreapta; www.gsp.ro), beneficiarul unei lovituri libere bătute în cross de către Mihalache, dar şi a luftului lui Sipovic, care i-a permis fostului căpitan al gazdelor să marcheze, de lângă bara a doua, cu tot efortul disperat al lui Bărbulescu – că băieţii săi vor răsturna scorul de pe tabelă. Însă, un cadru ambiant precum cel de sâmbătă seara, de pe arena din „9 Mai” – unde păreau a juca Astra cu Miovenii, ci nu cu Petrolul, doar 500 de iubitori locali ai fotbalului aflându-se în tribună – nu putea fi deloc motivant. Dominat sonor, din nou, de cei vreo 300 de fani ai Petrolului, derbiul local din Liga I a fost unul care a arătat limitele celor două echipe, faţă de ceea ce se joacă, acum, în primul eşalon. În loc să ne amintim de perioadele de glorie ale Petrolului, atunci când spectacolul era la el acasă, gândul ne duce mai degrabă spre timpurile seci ale „Cooperativei”, când se juca un fotbal slab. La Astra, nu prea avem la ce trecut fantastic să ne raportăm, echipa promovând în Divizia A tocmai când mai sus-amintita Coopereativă era în floare.

Astra şi Petrolul au combătut pe bune, însă, în primul lor duel din acest campionat, dar a fost un meci pe care dorim să-l băgăm repede în arhiva memoriei noastre, visând săgol_lucian_goian vedem şi la Ploieşti show, nu numai bubuială a mingilor pe vârfuri sau lumânări ridicate din careuri. Dacă SC FC Petrolul mai poate avea scuze, din cauza marasmului finannciar ce nu-i permite a aduce jucători de valoare, seceta ivită brusc pe tarlaua Astrei, club bogat, câtă vreme e condus de omul cel mai avut din Liga I, chiar că nu-şi are deloc vreo explicaţie. Partida săracă în faze de poartă nu a plăcut, doar faptul că echipa fanion a plecat din nou neînvinsă de pe „Columbia” oferind o compensaţie, totuşi palidă, pentru speranţa de mai bine a pătimaşilor fani petrolişti, reprezentaţi în „9 Mai” de către facţiunea matură. Cea care s-a limitat – aşa cum au cerut-o favoriţii, prin bannerul  expus la ieşirea pe teren: „SUSŢINE-ŢI ECHIPA! RESPECTĂ-ŢI ADVERSARII!” – să-i încurajeze frumos şi corect pe jucătorii echipaţi în galben şi albastru. Reluând dialogul de la o tribună la alta, cu precădere în mitanul secund, petroliştii le-au fost iar superiori „dracilor” din peluză. Însă, farmecul derbiurilor locale precedente a lipsit cu desăvârşire, teama de după incidentele de la meciul Petrolului cu Steaua determinându-i pe organizatori să-şi apere pepenii cu mare ardoare. A se citi fixarea incalificabilului preţ de 70 de lei, pentru un bilet de intrare pe stadion. Dar astfel de răutăţi se vor regla cu timpul, fie prin părăsirea Ploieştiului de către Astra, fie prin conştientizarea faptului că niciodată episoade de genul celui de pe „Ilie Oană” nu vor mai fi consemnate mai devreme de ani buni. Ideal ar fi să nu se mai repete deloc, e adevărat.

Tibi Selymes i-a opus Petrolului pe următorii fotbalişti: S. Lung jr. 6 – Mihalache 6.5, V. Găman 5.5, L. Goian 7, Junior Morais 6.5 – N’Doye 5, Seto 6 – Strătilă 6 (87 B. Rusu), Băjenaru 4.5 (72 Ţigănaşu 5.5), Al. Stan 5 (53 Tigoianu 5.5) – Fatai 6.5, iar Vivi Răchită i-a răspuns cu formula următoare: Zimmermann 6.5 – Melinte 6.5, Sipovic 6, Petrovic 7.5, P. Stoica 6 – Enescu 6.5, Bărbulescu 6.5 – Opriţa 6.5, Buhuşi 5.5 (58 Fl. Dumitru 5.5), Stojimirovic 6 (76 M. Roman II) – Komazec 6 (67 V. Negru 5). Arbitrajul bucureşteanului Alexandfru Deaconu a fost unul de nota 7, concitadinul lui de la tuşa unu, Iulian Radu, a „pierdut” însă o jumătate de punct pentru unele mici „ciupeli”  ale oaspeţilor, iar vâlceanul Florin Păunescu a meritat acelaşi, ca şi centralul. Într-un meci cuminte, au fost consmenate doar  treicartonaşe galbene, primite, în ordine, de Komazec (22), N’Doye (44) şi P. Stoica (78).