Un fost căpitan al defunctei SC FC Petrolul a „ocolit” și a doua oară clubul găzarilor! A preferat, după Liga 1 din România, primul eșalon din Cipru, acolo unde ar fi… „vacanță plătită”!

Dragos Trestioreanu -

Un fost căpitan al defunctei SC FC Petrolul a „ocolit” și a doua oară clubul găzarilor! A preferat, după Liga 1 din România, primul eșalon din Cipru, acolo unde ar fi… „vacanță plătită”!

Căpitan ales în returul sezonului 2011-2012 al campionatului Ligii 1 din România, de către managerul general de-atunci al SC FC Petrolul, Vivi Răchită, mijlocașul central Soni Mustivar (foto jos, alături de Răzvan Lucescu), sosit la Ploiești în luna ianuarie 2012, s-a trezit, la un moment dat, ca un „bun vandabil”, în continuu, al conducerii clubului găzarilor! Iar asta până ce chiar a părăsit România, în februarie 2015, cu destinația Statele Unite ale Americii, acolo unde a jucat în Major Soccer League (MSL), la Sporting Kansas City. După alți trei ani, exact cât evoluase și la ulterior falimentata SC FC Petrolul, Mustivar a „zburat” în cealaltă parte a Pământului, în Azerbaidjan, la o echipă bine cunoscută din capitala țării, Neftci Baku (fosta Neftianik Baku, pe vremea URSS). Cea la care a evoluat doi ani și câteva luni. La cinci ani distanță de la plecarea din țara noastră a revenit în România și s-a zvonit că prima lui opțiune ar fi fost actuala Petrolul. Dar Soni nu ar fi fost mulțumit de oferta conducerii „lupilor”. Tot la preț de zvon, se spune că oficialii găzarilor ar fi dedus că jucătorul, de fapt, își dorea să facă „licitație”, cum se spune în fotbal. Iar, cum a primit un contract mai bun la Sibiu, a mers la Hermannstadt, acolo unde în conducerea clubului se afla, „incognito”, o doamnă impresar celebră, care l-ar și recomandat la trupa din Ardeal.

Deși era de așteptat ca la vârsta de 30 de ani, în plină maturitate, deci Soni Mustivar să alcătuiască un tandem solid împreună cu fostu-i coechipier de la SC FC Petrolul, brazilianul Romario Pires, până la urmă el a jucat puțin, rar ca titular, nemaiarătând – e adevărat! – nici forma deosebită și valoarea de altădată. Astfel încât, după patru luni și câteva zile, poate că nu a fost de mirare că a părăsit Sibiul, unele voci afirmând însă că ar fi fost și o „victimă” – ca și Fabio Fortes, cel cu o copie fidelă a „coafurii” lui, tip afro – a îndepărtării din club a celei care îl adusese la Sibiu.

Pe 1 ianuarie 2021, Mustivar a fost anunțat de către siteul www.transfermarkt.de ca nou echipier din prima ligă a Ciprului, la Nea Salamis (Salamina), formație aflată în prezent pe locul al IX-lea. Cu acest prilej, mi-am adus aminte că, odată, un fost conducător al Petrolului îmi mărturisea, în deplină cunoștință de cauză, că „a juca fotbal în Insula Afroditei nu înseamnă altceva decât o… vacanță plătită”! Pe șleau, acolo nu ar fi o mare presiune în privința obiectivelor, dar contractele – oneroase! În acest context, dacă așa o mai fi și acum, este de înțeles de ce Soni Mustivar a „ocolit” și a doua oară clubul găzarilor. Însă, la cum a jucat la Hermannstadt, s-ar fi riscat a deveni un… Toto Tamuz 2! Așa că, mai bine în Cipru!

Foto: www.tribuna.ro, www.digisport.ro și www.realitatea sportiva.net