Un fost junior al defunctei SC FC Petrolul, la egalitate cu… Pele și Maradona! Ianis Stoica este căpitan de echipă națională

Dragos Trestioreanu -

Un fost junior al defunctei SC FC Petrolul, la egalitate cu… Pele și Maradona! Ianis Stoica este căpitan de echipă națională

Ianis Stoica este feciorul în vârstă de aproape 16 ani, îi va împlini pe 8 decembrie 2018, al lui Pompiliu Stoica, un fost component de bază al echipei Petrolul, care a promovat în Liga 1 după șapte sezoane, în vara lui 2011. Ianis a fost un produs al centrului de copii și juniori al acelui club falimentat cinci ani mai târziu. Nemaiavând astfel unde să-și continue activitatea sportivă, centrul desființându-se și el, firesc, a fost dus de tatăl său la o echipă din 1.Bundesliga, SC Freiburg. Puștiul nu a rămas însă în Germania, s-a întors în țară și a fost înregimentat la CCJ al FCSB, ținând cont și că părintele lui jucase câțiva ani și pentru Steaua lui Gigi Becali. Totodată, Stoica jr. este căpitanul unei echipe naționale de juniori, la categoria sa de vârstă.

Joi, 21 noiembrie, notează siteul FANATIK.RO, publicația FourFourTwo (Patru-Patru-Doi) a oferit o listă foarte interesantă, cuprinzând nume de fotbaliști din toată lumea care au debutat la vârste fragede în campionatele de seniori. Interesant este că, printre ei, și-a făcut loc și prahoveanul prin naștere Ianis Stoica, el bifând primul meci la FCSB, în Cupa României, la Cluj, cu divizionara C Sănătatea, pe când avea doar 14 ani!!! Dar, nu numai că a debutat atunci, ci a și făcut un meci foarte bun. Dacă nu a jucat încă și în primul eșalon, a făcut-o totuși din nou în competiția KO, ca titular chiar, la Călărași, toamna aceasta, într-o partidă în care însă FCSB a pierdut calificarea în faza imediat superioară a întrecerilor. Iar Ianis a avut și ghinion, fiind înlocuit, în repriza secundă, din cauza unei contracturi musculare.

Stoica jr., care se află pe aceeași listă cu Edson Arantes do Nascimento, zis Pele, Diego Maradona, fostul său ginere, Sergio Aguero, Gianni Rivera, celebrul centrocampista al lui AC Milan și al Squadrei Azzurra, sau Martin Odegaard, copilul-minune al fotbalului scandinav, dar încă și alți câțiva, este lăudat de către oficialii Stelei, dintre care nu lipsește nici Gigi Becali. Adică, acela care, în stilu-i inconfundabil, l-a anunțat că, peste trei ani, atunci când va semna primul contract de profesionist cu FCSB, i se va fixa o clauză de… 500 de milioane de euro!!! Până atunci, copilul este deja profesionist, fiind dedicat total actualului său club, dar am convingerea că sufletul i-a rămas undeva, în… estul Ploieștiului, fiindcă prima dragoste se spune că nu se uită niciodată! Poate că astfel, într-o zi, va îmbrăca echipamentul galben-albastru și ca senior! Așa cum a făcut-o, nu demult, și mentorul său de la vicecampioana națională, portughezul Filipe Teixeira!

Foto: www.fanatik.ro